Wątków z pytaniem o Linuxa na słaby sprzęt jest na forum bardzo wiele, więc możesz sobie je poprzeglądać.
Chyba ważniejszy od wyboru dystybucji jest wybór środowiska graficznego, które będzie lekkie i z którego obsługą będziesz się dobrze czuł. Spośród tych popularnych praktycznie dowolne środowisko graficzne możesz mieć na praktycznie dowolnej dystrybycji Linuxa.
2 GB RAMu to nie jest aż tak bardzo mało; zrób sobie też ze 4 GB swapu. Przypuszczam, że Fedora 32 Xfce na Twoim sprzęcie by w miarę pociągnęła (obecnie używam i jest to na ten moment dla mnie najmniej problematyczna dystrybucja, jaką miałem). Jest też MX Linux (gdy jest odpalany z SysV init, jest chyba ze 150 MB RAMu lżejszy od Fedory przy Xfce), ale w przypadku ThinkPada na MX Linux 19 prawdopodobnie będziesz musiał sobie rozdłubać konfigi, by trackpoint działał poprawnie, co zdołałem zrobić dopiero z wiki Archa. Godny polecenia jest też SparkyLinux o wadze chyba zbliżonej do Fedory przy tym samym środowisku graficznym. Lubuntu i Xubuntu już znasz .