Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości  (Przeczytany 606 razy)

Offline maxim

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: +0/-0
KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
« dnia: Czerwiec 20, 2020, 08:25:22 pm »
najnowszy Mint, oraz Manjaro z KDE nie ma możliwość zmiany rozdzielczości. VMware 15,5,5
Problem jest opisany na anglojęzycznych forach ale nie rozwiązany.
W obydwu dystrybucjach wygląda to tak samo, po zmianie, ustawia nową rozdzielczość i zaraz wraca do 800x600.
W Majjaro z Gnome i xfce problem nie występuje.
Ktoś może spotkał się z problemem ?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2552
  • Reputacja: +35/-8
Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 20, 2020, 09:02:00 pm »
Napisz po polsku o co chodzi, podaj linki.
Mint w ogóle - na całe szczęście odseparował się od KDE. W Manjaro masz jeszcze starą wersję 5.18.
Problem występuje wyłącznie na VMware?
Używam Plazmy od lat - wprawdzie na rzeczywistej maszynie - ale problemu nie zauważyłem.

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 460
  • Reputacja: +5/-1
Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 21, 2020, 10:17:03 am »
Kurcze, skoro masz problem z plasmą, a z gnome i xfce nie masz, to w czym jeszcze masz problem? Użyj tego co działa i tyle. A jak nie pasi gnome i xfce to testuj mate albo cynamona. Mate najlepiej w Ubuntu a cynamona w Mincie. Gnome w Fedorze lub też Ubuntu a xfce w czym zechcesz. I wszystko jasne.

Offline maxim

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: +0/-0
Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 22, 2020, 12:37:39 am »
Napisz po polsku o co chodzi, podaj linki.
Mint w ogóle - na całe szczęście odseparował się od KDE. W Manjaro masz jeszcze starą wersję 5.18.
Problem występuje wyłącznie na VMware?
Używam Plazmy od lat - wprawdzie na rzeczywistej maszynie - ale problemu nie zauważyłem.
Najnowszy KUbuntu też ma problem,

https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk02_hPZ44HjBFKoxk0L1sv7UaOUxhQ%3A1592778830012&ei=TuDvXqUphoyvBP7zn6gC&q=kde++vmware+resolution&oq=kde++vmware+resolution&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzIFCAAQywEyBggAEAUQHjoGCAAQFhAeOggIIRAWEB0QHlDgZliuoAFg46EBaABwAHgAgAFeiAH6BpIBAjEymAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpeg&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwiliPnC-5PqAhUGxosKHf75ByUQ4dUDCAw&uact=5


https://forum.manjaro.org/t/vmware-resolution-wont-switch-on-kde-will-on-gnome/116808

https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=289&t=157213





Offline maxim

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: +0/-0
Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 22, 2020, 12:38:52 am »
Kurcze, skoro masz problem z plasmą, a z gnome i xfce nie masz, to w czym jeszcze masz problem? Użyj tego co działa i tyle. A jak nie pasi gnome i xfce to testuj mate albo cynamona. Mate najlepiej w Ubuntu a cynamona w Mincie. Gnome w Fedorze lub też Ubuntu a xfce w czym zechcesz. I wszystko jasne.
no i tak zrobiłem > Xubuntu, rozwiązanie mi nie potrzebne, opisałem błąd który zauważyłem

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2552
  • Reputacja: +35/-8
Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 22, 2020, 09:15:23 am »
Cóż - jeśli chodzi o Plazmę, to mogę podpowiedzieć w takim razie jedynie 2 rozwiązania:
- wypróbować na np. VirtualBox
- zgłosić problem na bugs.kde.org i/lub analogicznie na VM, bo nie wiadomo czy problem leży po stronie KDE, czy VM.

Offline Armalat

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 46
  • Reputacja: +0/-0
Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 23, 2020, 10:40:10 am »
Mam Manjaro z KDE zainstalowany na dysku i nie ma tego problemu,
System operacyjny: Manjaro Linux
Wersja Plazmy KDE: 5.18.5
Wersja Szkieletów KDE: 5.70.0
Wersja Qt: 5.15.0
Wersja jądra: 5.6.16-1-MANJARO
Architektura systemu: 64-bity

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2552
  • Reputacja: +35/-8
Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 23, 2020, 11:43:00 am »
@Armalat - Problem - jak się wydaje - dotyczy wyłącznie Plazmy zainstalowanej na wirtualnej maszynie i to wyłącznie w VMWare. Zdaje się, że nie istnieje nawet w innych, alternatywnych środowiskach tego typu. Ot, ciekawostka.

Offline Waslaw89

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: KDE Plasma na VMware b%u0142%u0105d zmiany rozdzielczo%u015Bci
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 22, 2020, 09:04:04 pm »
Na VirtualBox to samo, wszystkie inne dystrybucje oparte na gnome, xfce, lxqt(wariacje ubuntu) pozwalaja na bezproblemow zmiane rozdzielczosci, KDE plasma, niestety nie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2020, 09:06:15 pm wysłana przez Waslaw89 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2552
  • Reputacja: +35/-8
Odp: KDE Plasma na VMware błąd zmiany rozdzielczości
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 23, 2020, 08:39:33 am »
Wygląda na to, że problem jest do ominięcia poprzez wyłączenie usługi KScreen2.
Inna sprawa, że kwestia do zgłoszenia na bugs.kde.org