Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z instalacją AnarchyOS  (Przeczytany 1530 razy)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Problem z instalacją AnarchyOS
« dnia: Czerwiec 09, 2020, 11:48:04 pm »
 Zrobiłem pendrive a Anarchy 1.2.1
Faktycznie instalacja nie wydaje się przekraczającą moje możliwości intelektualne.
Wybrałem partycjonowanie automatyczne.
Kazałem sformatować dysk formatem ext4 (chyba tak powinno być?)
Ustawiłem partycję wymiany na 1024 MiB bo mam miejsce, no to niech ma.
Ustawiłem klawiaturę, język czas itd
Wybrałem pakiety do zainstalowania i poszedłem do punktu "instaluj"
Otrzymałem informację:

"BŁĄD: Nie udało się zainstalować pakietów do nowegp katalogu głównego. Proszę sprawdzić plik "/tmp/anarchy-log" po więcej informacji"

O co może chodzić?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2020, 12:04:15 am wysłana przez Piejanto »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1436
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 10, 2020, 12:16:28 am »
Janek zapomniałem Ci napisać, nie instaluj dodatkowego oprogramowania, jak zakończysz instalacje to sobie doinstalujesz co tam chcesz. Jak dojdziesz do pozycji dodatkowe oprogramowanie to anuluj.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 10, 2020, 12:26:02 am »
O co może chodzić?
Odpowiem Ci cytatem z Twojego postu:
Cytat: Piejanto
Otrzymałem informację:
"Proszę sprawdzić plik "/tmp/anarchy-log" po więcej informacji"
W tym pliku masz informację "o co może chodzić". My jego nie znamy.

Pomijam inne kwestie, jak np. partycja SWAP ustawiona na 1GB praktycznie nie ma sensu, natomiast jeśli chodzi o to, czy ext4, czy inny, to już indywidualny wybór. Ja dla SSD zwykle używam np. F2FS, ale nie wiem, czy jest on również dobrym wyborem dla Twojego dysku.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2020, 09:53:32 pm wysłana przez lami07 »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 10, 2020, 02:31:25 am »
@robson ; @pavbnaranov
Tak zrobiłem za drugim podejściem i już mam Anarchy. Jest piękny.
I jeszcze jedno. Przy drugiej instalacji nie kazałem mu też ściągać  (aktualizować) mirrorów.
Za pierwszysm razem nawtykałem dodatkowego oprogramowania jak zapałek w g..o i to mogło zaszkodzić.
A po instalacji, na koniec, on i tak daje możliwość doinstalowania zanim się zarządzi restart.
Teraz chodzi i ma XFCE zainstalowane.
Niestety. Wi-Fi, jak nie miałem tak nie mam. Ale już padłem i nie dam rady dziś nic zrobić.
Dobrej nocy Panowie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2020, 02:38:36 am wysłana przez Piejanto »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 10, 2020, 02:35:39 am »
@pavbaranov
Dzięki, że jeszcze Ci się chce pomagać, ale... ja nawet nie wiem jak bym miał sprawdzić ten /tmp/...
Na szczęście sprawa już jest nieaktualna.
Aktualny jest problem z Wi-Fi. Czy to możliwe, żeby nowy laptop miał spaprane urządzenie? Przecież polecenie wykazało, że jest.
"Ranek mądrzejszy od wieczora"... Podobno.

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 636
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 10, 2020, 08:40:52 am »
@Piejanto - pomóc, nie pomogę, ale kibicuję Ci, bo też zamierzam Anarchy zainstalować i zobaczyć co to za cymes distro. Dlatego sprawą wi-fi jestem szczególnie zainteresowany.
Że też deweloperzy tego OSa nie zadbali o to, aby w opcjach instalatora znalazła się opcja uruchamiająca Wi-Fi, zwłaszcza że sterownik chyba jest w kernelu.. po co ta cała ekwilibrystyka ?
Bez łącza internetowego każdy Linux jest "martwy".
Temat czytam z zainteresowaniem :)

Znalazłem na GitHub'e dyskusję na ten temat, jest co prawda z 2016 roku, ale może będzie pomocna.
https://github.com/AnarchyLinux/installer/issues/42
i na podobny temat z 2018 r.
https://github.com/AnarchyLinux/installer/issues/752

Poradników w sieci jest sporo, ale chyba bardziej elastyczny w tym względzie (wi-fi) jest ZEN-installer
cyt; - "2. Biorąc pod uwagę, iż jest to instalacja sieciowa, w pierwszej kolejności instalator umożliwia połączenie do prywatnej sieci wirtualnej (VPN)."
https://linuxiarze.pl/instalacja-zen-installer/

Na ile toturial ZENa jest aktualny, tego nie wiem, ale chyba warto i jego podczas instalacji Arch'a brać pod uwagę  ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2020, 09:33:43 am wysłana przez MSki »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 10, 2020, 09:59:05 am »
@MSki - Znów Jankowi namieszamy i rzuci się na ZEN-Installer. Tymczasem kompletnie nie jest istotne czym instalujesz Archa by ta karta wifi działała. Sterownik od pewnego czasu jest w kernelu i jest to RTW88. Jak to zostało napisane: powinien również obsługiwać rodzinę 8821x. Jednakże "powinien" a na pewno, to dwie różne sprawy. Niezależnie od tego, czy instalacja przebiegnie z pomocą Calamares (Endeavour), czy też z pomocą Anarchy bądź ZEN-Installer zawsze dokona instalacji jednego z 4 kerneli dostępnych w Archu ("zwykły", LTS, ZEN, lub hardened). Pomijając różnice wynikające z ich wersji, każdy z nich jest budowany na podobnym configu jeśli chodzi o sterowniki. Albo zatem RTW88 w nich jest (co wykazałem w przypadku "bieżących" wydań; LTS nie zajmowałem się, ale pewnie również), albo nie ma.
Teraz zachodzi wyłącznie pytanie, czy - o ile owa karta wifi, która jest u Janka jest fizycznie aktywowana i nie jest również uszkodzona - RTW88 ją także obsługuje, czy też nie.
W pierwszym przypadku - wszystko proste. Prędzej, czy później dojdzie do aktywacji wifi. W drugim przypadku trzeba sięgnąć po rozwiązanie z AUR, które powinno również doprowadzić do aktywizacji połączenia.
I do tych 3-4 punktów sprowadza się cały temat, który wałkujemy któryś dzień, a jedyne co się dzieje, to jeden wielki chaos związany ze skakaniem z kwiatka na kwiatek.

Temat wifi proponuję jednak przenieść do pierwotnego wątku, bo tam - choć rozgardiasz - to przynajmniej kontynuacja. No, chyba, że tamten wyrzucić w diabły i rozpocząć od początku.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1436
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 10, 2020, 11:18:20 am »
Janek jeżeli zainstalowałeś Anarchy to najwyższy czas go zaktualizować.
Na początek zainstaluj reflector i wydaj polecenie
reflector --verbose --latest 5 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlistI dalej już wiesz co i jak.
Bo z tego co się orientuje to na razie jedziesz na jajku 5.6.8, a dostępne jest już 5.6.15.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 10, 2020, 01:33:34 pm »
W sumie, to kto wie, czy jeśli nam przyjdzie budować moduł sterownika z AUR na dkms, to nie byłoby rozsądnym, by postawić to na obecnym 5.6.8 (powiedzmy), zbudować, a potem dopiero dokonać aktualizacji do obecnego i wówczas wiedzielibyśmy, czy się prawidłowo to odbywa. Janek miałby sporą gwarancję, że w przyszłości nie napotka problemów. Oczywiście, o ile RTW88 nie pociągnie (w 5.6.x - nie ma znaczenia wersja - on jest).

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 10, 2020, 11:52:42 pm »
@MSki
Dzięki za uwagi. Jeśli chopdzi o Anarchy, to nie spodziewałem się aż takiej elegancji na XFCE.
Co do Wi-Fi, to miałem również problem na EndeavourOS i dlatego przeszedłem na Anarchy.
Z Wi-Fi wprawdzie ten sam problem, ale OS sam w sobie jest od razu piękny ustawiony wizualnie.
Z moich wcześniejszych doświadczeń śmiał mogę powiedzieć, że Arch jest według mnie, najlepszą dystrybucją z jaką miałem do czynienia.
A miałem :
Mandrake
Mandriva
Ubuntu
Mint
Antergos
Arch (po Antergosie)
No i teraz próbowałem EndeavourOS ale ze względu na to, że nie potrafiliśmy uruchomoić Wi-Fi
Teraz będę próbował tego samego na Anarchy

Jeśli już się zdecydujesz na Anarchy, to polecam serdecznie program [pak] do obsługi aktualizacji systemu oraz AUR tudzież POLAUR plus dodatkowe funkcje.
 Absolutnie genialna rzecz i na dodatek stworzona przez naszych kolegów.
Pozdrowienia.


Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 10, 2020, 11:59:57 pm »
@ropbson75
Aktualizacja, to była pierwsza rzecz którą zrobiłem. Zaktualizowałem mirrory (mam polecenie regflector'a od Pawła, dokładnie takie samo jak przytoczyłeś.) a następnie Pacmanem zaktualizowałem system. Dzięki za przypomnienie.


@pavbaranov
W sprawie Wi-Fi trzymam się porad Twoich i Roberta, ale też nie jest źle poczytać dyskusji innych użytkowników. Takie czytanie bardzo wiele daje, choć ślipia już mnie bolą
 i coraz bardziej mi czerwienieją.
Jest z tym nawet śmiesznie, ale dziś od rana miałem kompowstręt i nie dałem rady uruchomić masszyny.
Poproszę o dalsze porady, bo sam jestem bezradny  w sprawie tego Wi-Fi, jak dziecko we mgle.
Pozdrowionka

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2020, 12:03:44 am wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 11, 2020, 12:04:40 am »
No dobra kłólik :) to teraz jakiś konkret w końcu poprosimy i to we właściwym wątku. I na boga - zrozum wreszcie: nie jest istotna dystrybucja dla wsparcia sprzętu, a kernel, który w niej jest używany. Skoro Arch, Anarchy, Endeavour używają tych samych, archowych kerneli, to cudów nie ma. Jeśli coś w jednym nie działa, to w innym prawa zadziałać nie ma.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 11, 2020, 06:14:57 pm »
@pavbaranov

Dzięki za miłe słovo. Tego mi było trzeba. Ale do rzeczy
Oto Kernel:
Linux piejanto 5.7.2-arch1-1 #1 SMP PREEMPT Wed, 10 Jun 2020 20:36:24 +0000 x86_64 GNU/Linux

Nawiasem mówiąc jeszcze raz instalowałem i tym razem dałem mu partycję wymiany 768 M. Mam 16GB RAM, więc niech ma.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2020, 06:19:32 pm wysłana przez Piejanto »

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 636
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 11, 2020, 07:00:33 pm »
Janek zapomniałem Ci napisać, nie instaluj dodatkowego oprogramowania, jak zakończysz instalacje to sobie doinstalujesz co tam chcesz. Jak dojdziesz do pozycji dodatkowe oprogramowanie to anuluj.
Bardzo słuszna i niezwykle cenna uwaga.
Przed paroma minutami próbowałem na Dell'u zainstalować Anarchy.
Nie miałem żadnych problemów z połączeniem po wi-fi z netem.
Installer w drugim lub trzecim kroku "spolszcza" dalszy proces instalacji.. to znaczy wszystkie napisy, co i jak są po polsku.
Jednak pomimo odświeżenia mirrorów, a wybierając i zaznaczając potrzebne pakiety z dość obszernej listy, system próbując je pobrać i zainstalować  informuje o licznych błędach, w efekcie czego, a po reboot'cie, systemu brak na dysku.
Zabiorę się jeszcze raz za tę instalację, uwzględniając to przed czym przestrzegał robson75.
robson75 +1 ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2020, 07:08:23 pm wysłana przez MSki »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z instalacją AnarchyOS
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 11, 2020, 07:24:53 pm »
Janek - to poprosimy o te dane, które są istotne dla wifi. Masz je w innym wątku, przejdźmy na niego. Jeśli czegoś nie pamiętasz - reset i robimy od nowa.