Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Endeavour nie widzi wifi  (Przeczytany 1926 razy)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 420
  • Reputacja: +0/-0
Endeavour nie widzi wifi
« dnia: Czerwiec 06, 2020, 03:36:47 pm »
Zainstalowałem na nowej maszynie Asus system Endeavour, po kablu. Po uruchomieniu bez kabla, komp nie widzi wifi. Wpisałem komendę sudo pacman -S broadcom-wl-dkms linux-headers. Wynik:

błąd:  brak serwerów skonfigurowanych dla repozytorium: core
błąd:  brak serwerów skonfigurowanych dla repozytorium: extra
błąd:  brak serwerów skonfigurowanych dla repozytorium: community
błąd:  nie udało się dokonać transakcji (brak serwerów skonfigurowanych dla repozytorium)
Wystąpiły błędy, nie zaktualizowano żadnego pakietu.

Nie wiem, o co chodzi. Proszę o pomoc.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2020, 10:10:22 pm wysłana przez lami07 »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1476
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 06, 2020, 06:52:12 pm »
@pavbaranov przecież podał Ci w tym wątku co najpierw należy wykonać
https://forum.linuxiarze.pl/index.php/topic,4113.msg25528.html#msg25528
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 420
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 06, 2020, 08:43:26 pm »
@robson75
@pavbaranow usiłował mi powiedzieć co mam robić, gdy przed instalacją Endeawoura nie widział Wi-Fi.
Po podłączeniu laptopa do kabla zainstalowałem Endeavoura i sądziłem, że zainstalowany, powinien zainstalować sterowniki.
Teraz wykonałem polecenie

modprobe RTL8822CE
modprobe: FATAL: Module RTL8822CE not found in directory /lib/modules/5.6.15-arch1-1

systemctl start NetworkManager && nmtui
Otwiera mi to samo, co mam po kliknięciu w modyfikuj połączenie, ale on w ogóle nie widzi dostępnych sieci, więc nie ma znaczenia, czy nie widzi ich z poziomu konsoli, czy z poziomu XFCE.

systemctl status NetworkManager
● NetworkManager.service - Network Manager
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service; enabled; v>
    Drop-In: /usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service.d
             └─NetworkManager-ovs.conf
     Active: active (running) since Sat 2020-06-06 15:10:16 CEST; 5h 26min ago
       Docs: man:NetworkManager(8)
   Main PID: 570 (NetworkManager)
      Tasks: 3 (limit: 19016)
     Memory: 21.2M
     CGroup: /system.slice/NetworkManager.service
             └─570 /usr/bin/NetworkManager --no-daemon

cze 06 20:12:15 piejanto NetworkManager[570]: <info>  [1591467135.6631] dhcp4 (>
cze 06 20:12:15 piejanto NetworkManager[570]: <info>  [1591467135.6631] dhcp4 (>
cze 06 20:12:15 piejanto NetworkManager[570]: <info>  [1591467135.6631] dhcp4 (>
cze 06 20:12:15 piejanto NetworkManager[570]: <info>  [1591467135.6632] dhcp4 (>
cze 06 20:12:15 piejanto NetworkManager[570]: <info>  [1591467135.6632] dhcp4 (>
cze 06 20:12:15 piejanto NetworkManager[570]: <info>  [1591467135.6632] dhcp4 (>
cze 06 20:12:15 piejanto NetworkManager[570]: <info>  [1591467135.6632] dhcp4 (>
cze 06 20:12:15 piejanto NetworkManager[570]: <info>  [1591467135.6633] dhcp4 (>
cze 06 20:12:15 piejanto NetworkManager[570]: <info>  [1591467135.6633] dhcp4 (>
cze 06 20:12:15 piejanto NetworkManager[570]: <info>  [1591467135.6633] dhcp4 (>
lines 1-22/22 (END)

I ciągle nie ma Wi-Fi. Ponadto Endeavour nie jest taki jak Arch i na razie nie mogę się połapać. Nie ma opcji [programy/system/dodaj/usuń oprogramowanie].
Nie mogę znaleźć Midnight Commandera. W [programy/system/pakiety] po wpisaniu [mc] pokazuje mi jakieś 'mc' ale gada o Norton Commanderze i na dodatek nic z tym nie robi. To jednak nie Arch
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2020, 10:12:22 pm wysłana przez lami07 »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1476
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 06, 2020, 09:40:25 pm »
To w takim razie wejdź tutaj
https://aur.archlinux.org/packages/rtl88x2ce-dkms/
pobierz snapshota, rozpakuj i zbuduj
makepkg -sirc
Edit
Janek ze względu na Twój wiek zbudowałem te stery do wifi specjalnie dla Ciebie, wejdź na tą stronę
https://wrzucplik.pl/pokaz/2052097---rv6s.html
 i pobierz sobie paczkę.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2020, 10:16:30 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 420
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 06, 2020, 10:39:44 pm »
robson75
Do [https://aur.archlinux.org/packages/rtl8821ce-dkms-git/] dotarłem sam.
Powsta problem, jak go ściągnąć.
Dzięki za szcunek dla wieku. Ja mam dla wieku coraz mniej szacunku, ale jesteśmy w diametralnie innej sytuacji.
Do jutra powinienem coś wykombinować.
Najpierw muszę przeanalizować [https://wrzucplik.pl/pokaz/2052097---rv6s.html]. Dzięki.
*******************************
Dobra udało mi się ściągnąć.
idę walczyć dalej

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2020, 10:42:16 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2700
  • Reputacja: +55/-38
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 06, 2020, 10:43:24 pm »
Janek, z całym szacunkiem, ale nikt nie będzie Ciebie uczyć absolutnych podstaw systemu, który chcesz używać.
Wątek, który zatytułowałeś "Endeavour nie widzi wifi" nic nie wskazuje na to, że "nie widzi". Wszystko natomiast wskazuje na to, że nie masz absolutnych podstaw w zakresie używania pacmana. Przy jego pierwszym uruchomieniu należy wykonać:
# pacman -SyuBez tego pacman jest ślepy jak kret.
Sorry - więcej od siebie.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 420
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 06, 2020, 10:48:29 pm »
No, kiedy ja zrobiłem
pacman -Syu
:: Synchronizowanie baz danych z pakietami…
błąd:  nie udało się zaktualizować core (brak serwerów skonfigurowanych dla repozytorium)
błąd:  nie udało się zaktualizować extra (brak serwerów skonfigurowanych dla repozytorium)
błąd:  nie udało się zaktualizować community (brak serwerów skonfigurowanych dla repozytorium)
błąd:  nie udało się zaktualizować multilib (brak serwerów skonfigurowanych dla repozytorium)
 endeavouros jest aktualne
błąd:  błąd synchronizacji wszystkich baz danych

Mówi mi że PKGBUILD nie istnieje. Tymczasem ja mam rozpakowaną paczkę [/home/jan/Pobrane/rtl8821ce-dkms-git], której jedynym elementem jest PKGBUILD
Wygląda to tak :
makepkg -sirc /home/jan/Pobrane/rtl8821ce-dkms-git/PKGBUILT
==> BŁĄD: PKGBUILD nie istnieje.
Jak  nie istnieje, skoro jest tam taka zawartość:


# Maintainer: Tomás Pinho <me(at)tomaspinho(dot)com>

pkgname=rtl8821ce-dkms-git
_pkgbase=rtl8821ce
pkgver=1.0.5.r36.gca4abd8
pkgrel=1
pkgdesc="rtl8821CE driver with firmware"
arch=('i686' 'x86_64')
url="https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce"
license=('GPL2')
depends=('dkms' 'bc' 'linux-headers')
makedepends=('git' 'bc' 'linux-headers')
conflicts=("${_pkgbase}")
source=("git+https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce.git")
#        'dkms.conf')
sha256sums=('SKIP')
#            '3f401c2a8c862af919b1fdaaa4270ef18f674725035c9769590d529b9aa5c078')


pkgver() {
    cd ${srcdir}/rtl8821ce
    printf '%s.r%s.g%s' '1.0.5' "$(git rev-list --count HEAD)" "$(git rev-parse --short HEAD)"
}

package() {
        cd ${srcdir}/rtl8821ce
        mkdir -p ${pkgdir}/usr/src/${_pkgbase}-${pkgver}
        cp -pr * ${pkgdir}/usr/src/${_pkgbase}-${pkgver}
        #cp ${srcdir}/dkms.conf ${pkgdir}/usr/src/${_pkgbase}-${pkgver}
        # Set name and version
        sed -e "s/@_PKGBASE@/${_pkgbase}-dkms/" \
                        -e "s/@PKGVER@/${pkgver}/" \
                        -i "${pkgdir}"/usr/src/${_pkgbase}-${pkgver}/dkms.conf
}



« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2020, 10:13:49 pm wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2700
  • Reputacja: +55/-38
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 06, 2020, 10:57:23 pm »
Dobra - mam pytanie - wysyłasz te wiadomości z Endeavour? Pokażesz np. ping www.wp.plPokaż też: cat /etc/pacman.conf i cat /etc/pacman.d/mirrorlist

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1476
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2020, 11:05:34 pm »
Janek pobrałeś tą paczkę czy nie? bo nie widzę żadnych pobrań.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2700
  • Reputacja: +55/-38
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 06, 2020, 11:09:23 pm »
Stop orkiestra, bo nie problem jest z siecią, która działa, a z konfiguracją pacmana!!!
Nie należy robić żadnych rzeczy związanych ze sterownikami itp, bo można sobie tylko zaszkodzić!

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 420
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 07, 2020, 12:06:13 am »
@pavbaranov
Tak, wysyłam te wiadomości z mojego nowego Asusa pod kontrola EndeavourOS, który dziła na kablu.
Pobrałem paczke rtl8821ce-dkms-git.tar.gz i rozpakowałem ją do stanu rtl8821ce-dkms-git. Po otworzeniu paczki pokazuje się PGGBUILT a po wejściu w tę nazwę mam :

# Maintainer: Tomás Pinho <me(at)tomaspinho(dot)com>

pkgname=rtl8821ce-dkms-git
_pkgbase=rtl8821ce
pkgver=1.0.5.r36.gca4abd8
pkgrel=1
pkgdesc="rtl8821CE driver with firmware"
arch=('i686' 'x86_64')
url="https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce"
license=('GPL2')
depends=('dkms' 'bc' 'linux-headers')
makedepends=('git' 'bc' 'linux-headers')
conflicts=("${_pkgbase}")
source=("git+https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce.git")
#        'dkms.conf')
sha256sums=('SKIP')
#            '3f401c2a8c862af919b1fdaaa4270ef18f674725035c9769590d529b9aa5c078')


pkgver() {
    cd ${srcdir}/rtl8821ce
    printf '%s.r%s.g%s' '1.0.5' "$(git rev-list --count HEAD)" "$(git rev-parse --short HEAD)"
}

package() {
        cd ${srcdir}/rtl8821ce
        mkdir -p ${pkgdir}/usr/src/${_pkgbase}-${pkgver}
        cp -pr * ${pkgdir}/usr/src/${_pkgbase}-${pkgver}
        #cp ${srcdir}/dkms.conf ${pkgdir}/usr/src/${_pkgbase}-${pkgver}
        # Set name and version
        sed -e "s/@_PKGBASE@/${_pkgbase}-dkms/" \
                        -e "s/@PKGVER@/${pkgver}/" \
                        -i "${pkgdir}"/usr/src/${_pkgbase}-${pkgver}/dkms.conf
}


No i... qrdę ... chyba przegerzały mi się na dzić zwoje.

Dzięki Wam za cierpliwość.

Edit

@pavbaranov
Polecenie ping www.wp.pl wywołuje cały ciąg informacji i nie bardzo mam jak Ci to przekazać. Wrzucę i spróbuję skopiować początek.
******
Nie to się nie daje skopiować. To jest ciąg, którego nie mam ja zatrzymać. Z każdej sekundy
**********************
polecenie
cat /etc/pacman.conf

cat /etc/pacman.conf
#
# /etc/pacman.conf
#
# See the pacman.conf(5) manpage for option and repository directives

#
# GENERAL OPTIONS
#
[options]
# The following paths are commented out with their default values listed.
# If you wish to use different paths, uncomment and update the paths.
#RootDir     = /
#DBPath      = /var/lib/pacman/
#CacheDir    = /var/cache/pacman/pkg/
#LogFile     = /var/log/pacman.log
#GPGDir      = /etc/pacman.d/gnupg/
#HookDir     = /etc/pacman.d/hooks/
HoldPkg     = pacman glibc
#XferCommand = /usr/bin/curl -C - -f %u > %o
#XferCommand = /usr/bin/wget --passive-ftp -c -O %o %u
#CleanMethod = KeepInstalled
#UseDelta    = 0.7
Architecture = auto

# Pacman won't upgrade packages listed in IgnorePkg and members of IgnoreGroup
#IgnorePkg   =
#IgnoreGroup =

#NoUpgrade   =
#NoExtract   =

# Misc options
#UseSyslog
Color
ILoveCandy
#TotalDownload
# We cannot check disk space from within a chroot environment
#CheckSpace
#VerbosePkgLists

# By default, pacman accepts packages signed by keys that its local keyring
# trusts (see pacman-key and its man page), as well as unsigned packages.
SigLevel    = Required DatabaseOptional
LocalFileSigLevel = Optional
#RemoteFileSigLevel = Required

# NOTE: You must run `pacman-key --init` before first using pacman; the local
# keyring can then be populated with the keys of all official Arch Linux
# packagers with `pacman-key --populate archlinux`.

#
# REPOSITORIES
#   - can be defined here or included from another file
#   - pacman will search repositories in the order defined here
#   - local/custom mirrors can be added here or in separate files
#   - repositories listed first will take precedence when packages
#     have identical names, regardless of version number
#   - URLs will have $repo replaced by the name of the current repo
#   - URLs will have $arch replaced by the name of the architecture
#
# Repository entries are of the format:
#       [repo-name]
#       Server = ServerName
#       Include = IncludePath
#
# The header [repo-name] is crucial - it must be present and
# uncommented to enable the repo.
#

# The testing repositories are disabled by default. To enable, uncomment the
# repo name header and Include lines. You can add preferred servers immediately
# after the header, and they will be used before the default mirrors.

#[testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[core]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[extra]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

#[community-testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[community]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

# If you want to run 32 bit applications on your x86_64 system,
# enable the multilib repositories as required here.

#[multilib-testing]
#Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[multilib]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[endeavouros]
SigLevel = PackageRequired
Include = /etc/pacman.d/endeavouros-mirrorlist

# An example of a custom package repository.  See the pacman manpage for
# tips on creating your own repositories.
#[custom]
#SigLevel = Optional TrustAll
#Server = file:///home/custompkgs
[jan@piejanto ~]$

polecenie:

cat /etc/pacman.d/mirrorlist
################################################################################
################# Arch Linux mirrorlist generated by Reflector #################
################################################################################
# With:       reflector --protocol https --age 1 --sort rate --number 10
# When:       2020-06-06 13:14:29 UTC
# From:       https://www.archlinux.org/mirrors/status/json/
# Retrieved:  2020-06-06 13:14:14 UTC
# Last Check: 2020-06-06 13:00:20 UTC
[jan@piejanto ~]$

Edit2

@robson75
pobrałem paczkę rtl8821ce-dkms-git.tar.gz  (niezależnie ją znalazłem. Przy pomocy córki, bo ja byłem w robocie.). Rozpakowałem ją. Zawartość stanowi PKBUILD.
Nie jestem pewien, czy tak powinno być. path wygląda następująco /home/jan/Pobrane/rtl8821ce-dkms-git/BUILT

A po wejściu w BUILT mamy:

# Maintainer: Tomás Pinho <me(at)tomaspinho(dot)com>

pkgname=rtl8821ce-dkms-git
_pkgbase=rtl8821ce
pkgver=1.0.5.r36.gca4abd8
pkgrel=1
pkgdesc="rtl8821CE driver with firmware"
arch=('i686' 'x86_64')
url="https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce"
license=('GPL2')
depends=('dkms' 'bc' 'linux-headers')
makedepends=('git' 'bc' 'linux-headers')
conflicts=("${_pkgbase}")
source=("git+https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce.git")
#        'dkms.conf')
sha256sums=('SKIP')
#            '3f401c2a8c862af919b1fdaaa4270ef18f674725035c9769590d529b9aa5c078')


pkgver() {
    cd ${srcdir}/rtl8821ce
    printf '%s.r%s.g%s' '1.0.5' "$(git rev-list --count HEAD)" "$(git rev-parse --short HEAD)"
}

package() {
        cd ${srcdir}/rtl8821ce
        mkdir -p ${pkgdir}/usr/src/${_pkgbase}-${pkgver}
        cp -pr * ${pkgdir}/usr/src/${_pkgbase}-${pkgver}
        #cp ${srcdir}/dkms.conf ${pkgdir}/usr/src/${_pkgbase}-${pkgver}
        # Set name and version
        sed -e "s/@_PKGBASE@/${_pkgbase}-dkms/" \
                        -e "s/@PKGVER@/${pkgver}/" \
                        -i "${pkgdir}"/usr/src/${_pkgbase}-${pkgver}/dkms.conf
}




« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2020, 10:27:12 pm wysłana przez lami07 »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1476
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 07, 2020, 12:33:51 am »
Ale ja się pytałem o tą paczkę
https://wrzucplik.pl/pokaz/2052097---rv6s.html
jej nie musisz rozpakowywać, tylko zainstalować komendą
pacman -U nazwa_paczki
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 420
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 07, 2020, 12:57:26 am »
Qrdę... nie
 Tej paczki jeszcze nie ściągnałem. Kombinowałem o co chodzi, ale już mi po robocie ślipia padły. Jutro sie za to wezmę.
Dzięki za pomoc, ale je muszę jeszcze tę pomoc ogarnąć. Pooooowolutku. To nie to samo co jazda samochodem.
Ja tam wlazłem, i się rozglądałem jak po galerii obrazów, ale jeszcze nie rozkminiłem, jak i co. Maniana. Dzięki za cierpliwość.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 420
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 07, 2020, 01:15:51 am »
@robson75
WYBACZ
byłem na [https://wrzucplik.pl/profil/robson75.html] pięć razy.
Wychodzi na to, ze cała Twoja robota poszła na marne.
Nie wiem, jak sie tym posługiwać i co i jak ja mam ściągać.
I nie tylko ja.
Może jutro?
Dzięki.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2700
  • Reputacja: +55/-38
Odp: Endeavour nie widzi wifi
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 07, 2020, 08:17:34 am »
NIE KOMBINUJ Z rtl8821ce-dkms !!!!! Nie jest Ci to do szczęścia potrzebne. W przeciwieństwie do udostępnienia systemowi choćby jednego serwera.
Wykonaj to, co napisane w pliku /etc/pacman.d/mirrorlist: # reflector --protocol https --age 1 --sort rate --number 10 --save /etc/pacman.d/mirrorlist
ping, czy jakiekolwiek inne polecenie działające w konsoli można przerwać zawsze przez ctrl+c (lub przez q, w zależności), ale można i tak:
ping -c 1 www.wp.pl

PS: Stosuj tagi, bo dostajemy sieczkę