W jaki sposób wykonać tego BOOT-owalnego FLASH USB pendrive
Sformatować ustawiając flagę boot. Sam taki pendrive bez żadnej zawartości oczywiście niczego nie uruchomi, ale tu chodzi o to, by komputer "wiedział", że podłączony do niego nośnik służy podniesieniu jakiegoś systemu. Bardzo krótko na ten temat:
https://en.wikipedia.org/wiki/Boot_flag
ale na początek winno wystarczyć. Oczywiście możesz podrążyć temat.
Czy instalacja na pendrive jest czym innym od utworzenia boot- owalnego pendrive z np resuce cd.
Tak. To, co zwykle nazywa się "bootowalnym pendrive" (i pewnie w takim rozumieniu tego tu używasz), to przygotowany przez twórców obraz dysku iso, który zostaje umieszczony na pendrive. Owe "iso" (choć bywają również pliki img), to jeszcze czasy, gdy systemy instalowało się z CD/DVD-ROM, gdzie w takim formacie był właśnie obraz dysku. Plik *.iso "w środku" zawiera cały "układ" systemu operacyjnego i po prostu jest 1 do 1 przenoszony na jakiś nośnik. Tu - pendrive. Niekiedy tego typu "bootowalne" nośniki są nazywane liveiso, liveusb itp.
Instalacja systemu na pendrive, to po prostu instalacja systemu taka sama, jak każda inna, tylko, że nie następuje ona na twardy dysk (HDD, SSD), tylko na nośnik zewnętrzny. Tym nośnikiem może być w istocie pendrive, ale może być jakakolwiek inna pamięć masowa. Najczęściej jej dokonujesz właśnie z takiego "bootowalnego pendrive'a", choć może to być dowolne "źródło instalacji systemu".
Czy wirtualną maszynę da się uruchomić nie poprzez system windows a odpalając kompa z pendrive _ wyżej opisanego.
Nie bardzo rozumiem, ale ogólnie wirtualną maszynę uruchamiasz z tego systemu, na którym ona została przygotowana i postawiona. Jeśli zatem zainstalowany został VB na systemie MS, to nie uruchomisz go z linuksa uruchomionego z liveusb/iso, bo po prostu ten "bootowalny pendrive" o tej maszynie nic nie wie i wiedzieć nie ma prawa (bo nie jest tu zainstalowany). Oczywiście o ile tego dotyczyło pytanie.
PS1: Z uwagi na Twoje wpisy nie wiem, czy jesteś kobietą, czy mężczyzną i nie wiem jakiego rodzaju mam używać

Prosiłbym o deklarację - będzie prościej.
PS2: Wydaje mi się, że te pytanie, które są tu wrzucone nie są w 100% odpowiadające tym, które wynikają z zadania. Jeśli zatem można - to proszę o ich przedstawienie w sposób dosłowny i określenie się przez Ciebie wówczas, gdzie znajdujesz problem do wytłumaczenia.
PS3: Chwała Ci za to, że potrzebujesz wytłumaczenia problemu, a nie gotowego rozwiązania. Czapki z głów przed takimi uczniami (i mówi to były belfer).