Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: problem ROZWIĄZANY instalacja Archa nie widzi dysku SSD  (Przeczytany 719 razy)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2318
  • Reputacja: +16/-5
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 30, 2020, 06:15:41 pm »
Niestety tu Ci nie odpowiem o co chodzi - wiedzy i doświadczenia brak. Musisz po prostu dopytać, czy to działa w ten sposób, że podłączasz kabel sieci, włączasz do usb w komputerze i komputer "widzi" to jako połączenie "po kablu", oraz czy wymaga to jakichś sterowników (w opisie coś o tym mowa), a jeśli tak, to czy te sterowniki są również dla linuksa.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 400
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 30, 2020, 06:32:48 pm »
Qrdę... problem. W opisię stoi też że Plug&play
Autonegocjacja 10/100 Mbps
Działa z USB1,0 - 1,1 oraz 2,0
wykorzystuje do transmisji pełną szybkość USB
wspomaga wszystkie standardowe komendy portu USB
wspomaga 4 punkty końcowe:
    1. kontrolujący dla max 8-bajtowych pakietów
    2. wejściowy dla 64 bajtów/pakiet
    3. wyjściowy dla 64 bajtów/pakiet
    4. przerwaniowy wejściowy dla 8 bajtów/pakiet
18Kb SRAM wbudowane w urządzenie (2Kb dla bufora Tx i 16Kb dla bufora Rx)
wspomaga Half/Full Duplex dla 10/100Mbps
***
Plug&play - wystarczy podłączyć do portu USB
***
Zasilanie z portu USB
W zestawie płytka CD ze sterownikami
kieszonkowa dziala z kazdym wndowsem

A ta płytka ze sterownikami jest zastanawiająca. Faktycznie.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2318
  • Reputacja: +16/-5
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 30, 2020, 07:08:38 pm »
No właśnie. Masz napisane:
- działa z każdym windowsem (o linuksie ani słowa, o MacOSie zresztą również),
- płytka ze sterownikami.
Za Ciebie już pytania gościowi nie zadam. Znaleźć specyfikacji też się nie da, albowiem brak jest jakiejkolwiek informacji np. o producencie.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1370
  • Reputacja: +2/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 30, 2020, 10:46:24 pm »
Janek ja bym zrobił tak, na początku załatwił jakiś modem z możliwością podpięcia go pod USB, następnie zainstalował Archa. A po instalacji dopiero walczył ze sterownikami do wifi.
Ale musisz widzieć jedno że jak zdecydujesz się na EndeavourOS to będziesz musiał utworzyć ręcznie partycje, w tym boot/efi z flagą esp.
Natomiast jeżeli się zdecydujesz ma Anarchy to instalator automatycznie utworzy boot/efi, tylko musisz uważnie czytać podczas procesu instalacji, szczególnie gdy dojdziesz do momentu dodawania nowego użytkownika.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2318
  • Reputacja: +16/-5
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 31, 2020, 01:01:16 am »
Hmmm.... Jaki tam w tych Anarchy/Endeavour jest kernel? Bo wygląda na to, że sterownik RTW88 może być w kernelu >5.2: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Realtek-RTW88-WiFi-Linux-Driver, a to jest sterownik, który winien obsłużyć tę kartę, która tu jest. Zresztą...
Cytat: Piejanto
systemctl status NetworkManager
● NetworkManager.service - Network Manager
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service; enabled; vendor preset: disabl>
    Drop-In: /usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service.d
             └─NetworkManager-ovs.conf
     Active: active (running) since Sat 2020-05-30 15:07:24 UTC; 1h 29min ago
       Docs: man:NetworkManager(8)
Dla pewności możesz jeszcze pokazać wynik lsmodProblem wydaje się polegać na tym, że nie masz skonfigurowanego połączenia sieciowego...
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2020, 01:04:19 am wysłana przez pavbaranov »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1370
  • Reputacja: +2/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 31, 2020, 12:13:07 pm »
Jaki tam w tych Anarchy/Endeavour jest kernel? Bo wygląda na to, że sterownik RTW88 może być w kernelu >5.2
Paweł w najnowszym ISO Anarchy jest jajko 5.6.8.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2318
  • Reputacja: +16/-5
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 31, 2020, 12:29:19 pm »
Robert - No właśnie. Kurcze, ta karta winna być obsługiwana OTB. W kernelu archowym RTW88 jest jako moduł: https://git.archlinux.org/svntogit/packages.git/tree/trunk/config?h=packages/linux#n3725, choć jak widzę: https://git.archlinux.org/svntogit/packages.git/tree/trunk/config?h=packages/linux#n3702 w kernelu jest wbudowana obsługa m.in. 8821, ale w wersji AE (tu mamy CE), oraz 8822CE (a tu mamy 8821). Wg wcześniej podanej informacji:
Cytuj
RTW88 is a new 802.11ac WiF driver that initially supports the RTL8822BE and RTL8822CE chipsets while they are working to extend it to more hardware including the likes of the RTL8821C and RTL8814B chipsets.
czyli - jak rozumiem - w przypadku RTL8821CE winien być podnoszony moduł RTL8822CE i to winno działać. Jeśli nie jest u @Piejanto podniesiony, to można jeszcze spróbować:
modprobe RTL8822CEJeśli dobrze myślę, winno to podnieść moduł, który powinien obsłużyć kartę i dać połączenie (oczywiście jeśli nie jest dotychczas już podniesiony). Można spróbować również z RTL8821AE...
Niestety na Realtekach słabo się znam i stronię od nich mocno. Może ktoś inny jest bardziej obeznany w temacie.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 400
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 03, 2020, 03:00:21 pm »
Przepraszam, że tak długo mnie tu nie było. To w związku z brakiem Wi-Fi i brakiem gniazda ethernetowego. Kupiłem Przejściówkę.
https://allegro.pl/oferta/karta-sieciowa-usb-2-0-adapter-rj45-lan-ethernet-9057811328

Teraz internet mam, na nowym Asusie.  Usiłuje mi instalować, ale jak na razie nie widzi ani formatu exe4, ani 6 partycji, ani nieczego i jamu się nie dziwię.

Za chwilę przeczytam Wasze informacje. I zacznę od początku.
To były dość nerwowe dni, bo gdyby przejściówka nie zadziałała, musiałbym maszynę oddawać, a to zawsze nieprzyjemny moment i na dodatek zostało bardzo niewiele czasu. Muszę chwilę odreagować.
Nie śmiejcie się, proszę, z bebechów mojego nowego nabytku.
Oczywiście myślałem o czymś lepszym ale ... wstyd się przyznać... jestem emerytem.
Jest też wesoła wiadomość którą teraz przytoczę jako anegdiotę. Otóż:
Moja córka zrezygnowała z Windows i nabyła dwa lata temu MAC-a. Była baaardzo zadowolona, ale się okazało, że przestały jej po kolei działać różne programy bo system potrzebuje aktualizacji. I w końcu zrobiła aktualizację i teraz jej OS-X nazywa się Catalina. No i dopiero teraz przestaje być zadowolona, a ona używa komputera do pracy. Zaczęła mnie pytać o Linuxa. U mnie wszystko chodzi, a najsłabszym ogniwem miojego Linuxa jestem ja.

Pozdrowionka. Za godzinę lub dwie spróbuję instalacji na spokojnie.
Chyba już nie będzie ważne czy w kernelu jest sterownik Wi-Fi, czy go nie ma. Ale jeszcze fajniej, że mi o tym powiedzieliście. Będę miał dodatkowy argument na korzyść Linuxa.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2020, 03:07:54 pm wysłana przez Piejanto »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 400
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 03, 2020, 08:30:05 pm »
Próbuję zainstalować Endeavoursa. Nie idzie. Instalacja zatrzymuje mi się na jeżyku (polski) i jest informacja, że "There is not partitions to install on".
Opcje mam "wstecz', "dalej", "Anuluj". Reaguje tylko"anuluj", no ale ja nie chcę anulować.

On widzi pendrive z systemem jako /dev/sda

Chyba muszę zmienić coś w Biosie.

Zmieniłem ale nadal widzi pendrive jako /dev/sda  i pokazuje podział partycji na pendrive

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2020, 09:00:35 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2318
  • Reputacja: +16/-5
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 03, 2020, 09:54:06 pm »
I o ile pamiętam, to bardzo prawidłowo to widzi. To nie jest Windows, gdzie wszystko jest przypisane "na sztywno" nawet, gdy tego nie ma. Skoro system startuje z określonego nośnika (tu pendrive), to ów dla tego systemu będzie określony jako /dev/sda. "Podpięty" wówczas do niego dysk twardy komputera, na którym ma zostać docelowo zainstalowany system będzie widziany jako /dev/sdb.
Zamiast kombinować - znajdź gdzieś w necie (YT?, strona jakiejkolwiek dystrybucji wykorzystującej Calamares jako instalatora - na pewno Manjaro) opis jak krok po kroku zainstalować system z pomocą Calamares i powinieneś dać radę.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 400
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 03, 2020, 10:27:16 pm »
@pavbaranov
OK. Dzięki. Dzisiaj już nie dam rady.
On ma dysk SSD. Chyba jakoś inaczej się to-to zachowuje.
Ale jutro zawalczę z Calamaresem.
Ostatni raz instalowałem Antergosa jakieś 5 lat temu, toteż nie pamiętam jakto tam było.
A jeśli chodzi o Windows. to ostatni raz instalowałem wersje chyba Windows 3,2 , a może i jakieś windows 3.8 i to były wersje pirackie. Jakieś 25 albo i 30 lat temu. Wspomnienia.
Dzięki za pomoc.
Dobrej nocy

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 04, 2020, 03:47:57 pm »
W nowych komputerach może być problem z widocznością dysków SSD/M2 pod linuksem. Chodzi o tryb pracy SATA. Może być tryb AHCI (wtedy linuks widzi dysk) lub tryb Intel RST (wtedy linuks nie widzi dysku - tylko Windows). Z tego, co czytałem, na razie nie ma jeszcze rozwiązań obsługujących tryb Intel RST pod linuksem. Trzeba więc wejść do BIOSU/UEFI i zmienić tryb SATA na bardziej "konwencjonalny" od trybu Intel RST.

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 04, 2020, 04:03:41 pm »
I jeszcze jedna informacja. Dyski SSD typu M2 są widoczne pod linuksem jako urządzenia o nazwie /dev/nvme... (np. /dev/nvme0n1), a nie jak "zwykłe" dyski SSD podpięte na złączu SATA (np. /dev/sda, /dev/sdb, itd).

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2318
  • Reputacja: +16/-5
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 04, 2020, 09:57:54 pm »
@lesio - Nie dokazuj, miły nie dokazuj :) Dysk - nawet M2 - będzie w prawidłowy sposób widoczny/odczytywany. Im więcej Jankowi damy natomiast problemów, tym w większym stopniu się pogubi.

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 05, 2020, 03:51:10 am »
@pavbaranov
Z calym szacunkiem - rozumiem, ze ten czlowiek tez "dokazuje":
https://linustechtips.com/main/topic/1092878-cannot-install-ubuntu-while-bios-is-in-intel-rst-mode/
podobnie jak ten:
https://askubuntu.com/questions/1233623/workaround-to-install-ubuntu-20-04-with-intel-rst-systems
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2020, 03:58:26 am wysłana przez lesio »