Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: problem ROZWIĄZANY instalacja Archa nie widzi dysku SSD  (Przeczytany 1190 razy)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
problem ROZWIĄZANY instalacja Archa nie widzi dysku SSD
« dnia: Maj 30, 2020, 11:53:43 am »
Usiłuję zainstalować Archa na nowej maszynie. Zrobiłem pendrive z Anarch i z Endeavouros (dwa na wszelki wypadek) Wetknołem do mojego nowego Asusa i uruchomiłem. Niestety po krótkiej chwili dostałem komunikat [rootfs]. Nie bardzo wiem co dalej.
Po wpisaniu [ls /sys/firmware/efi/efivars] coś zadziałało i pokazało się wiele komunikatów, których nie rozumiem.
Maszyna jest zupełnie nowa i na dodatek nie ma możliwości połączenia kablowego z Siecią, więc można się łączyć jedynie przez Wi-Fi
Endeavourosa mam na Pendrive w formie offline, gdyż wystarczy mi  pulpit xfce, ale instalacja kończy mi się właściwie na komunikacie [rootfs].
Pendrive z Anarchy i z Endeavours przygotowałem z użyciem polecenia [dd] czyli:
[# dd if=/sciezka/plik.iso of=/dev/sdb]

wyrzuca mi komunikat:
wrong fs type. bad option, bad superblock on /dev/loop0,missing codepage or helper program, or other error



« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2020, 02:27:13 pm wysłana przez Piejanto »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1442
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2020, 12:08:39 pm »
Być może komenda której użyłeś do wypalania przez dd jest błędna, proponuje użyć tej
dd if=obraz.iso of=/dev/sdx status=progress conv=fsync
gdzie sdx musisz zmienić na sdb czy sdb1.
Ta komenda jest proponowana przez twórców Anarchy.
Edit.
Jeżeli ten Asus ma uefi to podczas startu ISO Anarchy musisz wybrać pierwszą pozycje, z tego co zauważyłem to domyślnie startuje z trzeciej.
No i miejmy nadzieje że Twoje wifi zostanie odnalezione przez Anarchy, bo instalacja bez neta Anarchy się nie powiedzie. Ja bym Tobie proponował podłączyć modem przez kabel USB, wtedy istnieje szansa że połączenie zostanie nawiązane przez DHCP.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2020, 12:36:45 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2020, 12:55:33 pm »
Z instalacją Anarchy bez sieci - jak pisze Robert. Prawdopodobnie łatwiej będzie Ci zainstalować EndeavourOS.
Oprócz tego co pisze Robert - sprawdź sumy kontrolne.
Jeśli wykonujesz liveusb na Archu, to masz kilka możliwości:
1. opisaną przez Roberta (lub: dd if=/ścieżka/do_obrazu.iso of=/dev/sdX && sync2. zainstalowanie np. imagewriter, isoimagewriter lub balenaEtcher (pierwsze dwa w chaotic-aur, ostatnie w AUR) i skorzystanie z wygodnych nakładek na dd
Błąd, który dostajesz wskazuje na to, że liveusb nie zostały poprawnie wykonane.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1442
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2020, 01:13:13 pm »
Paweł, mnie się zdaję że komenda
dd if=/ścieżka/do_obrazu.iso of=/dev/sdX && syncjest nieaktualna jeżeli chodzi o Anarchy, a to z tego względu że po wypaleniu ISO na pena są problemy z prawidłowym startem Anarchy. Na początku myślałem że to wina ISO, ale nie, to sposób wypalenia go na pena odpowiada za prawidłowy boot Anarchy. Tak więc poszperałem w sieci i znalazłem rekomendowane polecenie do wypalenia ISO Anarchy
dd if=obraz.iso of=/dev/sdx status=progress conv=fsync
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2020, 01:26:38 pm »
Robert - masz absolutną rację.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 30, 2020, 01:31:07 pm »
Dzięki za pomoc.
Wcześniej (nim otrzymałem Wasze podpowiedzi, zrobiłem .iso na innym pendrive z tamtą komendą. Ruszyło się o tyle, żepowidziało, iż instaluje, ale instalacja zatrzymała się gdyż nie mam połączenia z internetem, a nie mam wejścia na kabel.
Prawdopodobnie felerny był pendrive na który ściągnąłem Anarchy. 
Pendraka oczywiście mam jako sdb. I jest dokładnie taka sama wielkość na pendrive, jak w ściągniętym pliku.
 Co do polecenia [dd if=obraz.iso of=/dev/sdx status=progres && sync] to też do tego doszedłem ale wpisanie końcówki [status=progres && sync]
było zalecane przy robieniu bootowalnego z Endevourem. Dotychczas robiłem bootowalne bez tej końcówki ale dzięki bo sobie uzupełnię wiadomości.
Na razie mi gada, że nie może się połączyć z internetem i jest to dowód, że coś się jednak zaczęło dziać.
Nie wiem jak się połączyć z Siecią. Mówi miże mam  połączyć z siecią bezprzewodową on interfeis używając NETCTL. Ale nie działa.
Popróbuję jeszcze innych komend ale muszę je najpierw rozszyfrować.
Zrobię nowego pendrive z komendą dd proponowaną przez Anarchy i zobaczymy.


Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 30, 2020, 01:43:18 pm »
Chwila, moment, bo chaos totalny. Co Ci "mówi" - bo za jednym zamachem próbujemy Ci pomóc w dwu różnych instalacjach, dwu różnych systemów. Zdecyduj się na jeden i daj znać.
O ile pamiętam, to i Anarchy i Endeavour wykorzystują NM. Jeśli tak to:
1. w Endeavour w ogóle to winno być podniesione OTB i po prostu skonfigurować połączenie i... tyle (ba, tę instalację zdaje się, że można w ogóle bez połączenia z siecią wykonać),
2. w Anarchy - choć tu Robert wie lepiej - zwykle robiłem to tak, że:
systemctl start NetworkManager && nmtuiw tym ostatnim narzędziu konfigurowałem połączenie po wifi.
To jednak nie zadziała (w żadnym przypadku), jeśli do obsługi Twojej karty wifi są konieczne inne jakieś jeszcze sterowniki niż te, które są wbudowane w archowy kernel.

PS: Twój pendrive na 100% nie ma takiej pojemności, jaką wielkość ma plik iso, ale taką pojemność przyjął na skutek działania dd. Można mu ją przywrócić do normalnej wartości, ale to inna sprawa.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2020, 01:47:14 pm wysłana przez pavbaranov »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 30, 2020, 02:18:13 pm »
Dobra. W takim razie decyduję się na Endeavouros. sformatowałem nowego pendrive i dałem polecenie [dd if=/home/jan/Pulpit/ARCH/endeavouros-2020.05.08-x86_64.iso of=/dev/sdb status=progress && sync]

się robi pendrive

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 30, 2020, 02:39:03 pm »
Bootpendrive uruchomił instalację i skończyło mi się na komunikacie o braku połączenia z internetem. Wybieram mu instalację offline i też mi gada,że nie ma Sieci. Czyżby mi sprzedali kompa z popsutym Wi-Fi?  I dlaczego mimo wyboru offline nie instaluje dalej?
W każdym razie już coś gada. Może do czegoś dojdę.

******************************

Zrobiłem bootpendrive według polecenia podanego przez Roberta.
Spróbuję z Anarchy poszukać Sieci bo pod Endeavouros-em mi gada, nie ma urządzenia do łączenia z Wi-Fi. Ale pokazuje jakiś minimalny transfer niewiadomoskąd. Spróbóję z poleceniem podanym przez Pawła czyli [systemctl start NetworkManager && nmtui].
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2020, 04:09:41 pm wysłana przez Piejanto »

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 30, 2020, 03:37:54 pm »
Janek - absolutnie wiadomo tylko tyle, że nie wiadomo nic.
Dlaczego Endeavour w wersji instalacji offline potrzebuje połączenia z siecią? Tego nie wiedzą nawet tybetańscy starcy. Tu trzeba sięgnąć po dokumentację tej dystrybucji i/lub zapytać na ich forum.
Czy sprzedali Ci ASUSa z popsutym wifi? Tego również nie wie nikt (choć to mało prawdopodobne).
Pozostając przy Endeavour - kilka pytań (jak zwykle):
1. lspci (choć wolałbym wynik z inxi, ale pewnie go na pokładzie nie ma)
2. systemctl status NetworkManager3. w ogóle widzisz możliwość połączenia się z siecią wifi w aplecie?

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 30, 2020, 04:15:36 pm »
@pavbaranov
Dobra, to walczymy jeszcze z Endeavourem Spróbuję gdzieś wpisać te polecenia, ale muszę znaleźć miejsce aby to zrobić. Jak na razie się nie zainstalował, bo nie mam połączenia z Wi-Fi. Doczytałem, że Asusy mają zazwyczaj fizyczny klawisz do włączani i wyłączania sieci. Jak na razie nie znalazłem.
Co ciekawe touchpad też się nie wyłącza choć jest fizyczny klawisz do kombinacji Fn+F6 z rysunkiem "gładzika".

***********
Jest konsola
Wrzuciłem polecenie [lspci]
wynik jest taki:

$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Coffee Lake HOST and DRAM Controller (rev 0c)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation UHD Graphics 620 (Whiskey Lake) (rev 02)
00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/E3-1500 v5/6th Gen Core Processor Thermal Subsystem (rev 0c)
00:08.0 System peripheral: Intel Corporation Xeon E3-1200 v5/v6 / E3-1500 v5 / 6th/7th/8th Gen Core Processor Gaussian Mixture Model
00:12.0 Signal processing controller: Intel Corporation Cannon Point-LP Thermal Controller (rev 30)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Cannon Point-LP USB 3.1 xHCI Controller (rev 30)
00:14.2 RAM memory: Intel Corporation Cannon Point-LP Shared SRAM (rev 30)
00:15.0 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Cannon Point-LP Serial IO I2C Controller #0 (rev 30)
00:15.1 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Cannon Point-LP Serial IO I2C Controller #1 (rev 30)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Cannon Point-LP MEI Controller #1 (rev 30)
00:17.0 RAID bus controller: Intel Corporation 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] (rev 30)
00:19.0 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Cannon Point-LP Serial IO I2C Host Controller (rev 30)
00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #9 (rev f0)
00:1d.1 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP PCI Express Root Port #10 (rev f0)
00:1e.0 Communication controller: Intel Corporation Device 9da8 (rev 30)
00:1e.2 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Device 9daa (rev 30)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Cannon Point-LP LPC Controller (rev 30)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Cannon Point-LP High Definition Audio Controller (rev 30)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Cannon Point-LP SMBus Controller (rev 30)
00:1f.5 Serial bus controller [0c80]: Intel Corporation Cannon Point-LP SPI Controller (rev 30)
02:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
[liveuser@eos-2020.05.08 ~]$

Długo trwało, bo muszę przenosić na pendraku

[liveuser@eos-2020.05.08 ~]$ systemctl status NetworkManager
● NetworkManager.service - Network Manager
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service; enabled; vendor preset: disabl>
    Drop-In: /usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service.d
             └─NetworkManager-ovs.conf
     Active: active (running) since Sat 2020-05-30 15:07:24 UTC; 1h 29min ago
       Docs: man:NetworkManager(8)
   Main PID: 759 (NetworkManager)
      Tasks: 3 (limit: 18997)
     Memory: 15.5M
     CGroup: /system.slice/NetworkManager.service
             └─759 /usr/bin/NetworkManager --no-daemon

May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4580] manager: rfkill: Wi-Fi enabl>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4580] manager: rfkill: WWAN enable>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4581] manager: Networking is enabl>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4582] dhcp-init: Using DHCP client>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4583] settings: Loaded settings pl>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4594] device (lo): carrier: link c>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4596] manager: (lo): new Generic d>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4725] ovsdb: Could not connect: No>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4730] manager: startup complete
May 30 15:07:39 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851259.3946] agent-manager: agent[9484b3f>
lines 1-22/22 (END)...skipping...
● NetworkManager.service - Network Manager
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service; enabled; vendor preset: disabl>
    Drop-In: /usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service.d
             └─NetworkManager-ovs.conf
     Active: active (running) since Sat 2020-05-30 15:07:24 UTC; 1h 29min ago
       Docs: man:NetworkManager(8)
   Main PID: 759 (NetworkManager)
      Tasks: 3 (limit: 18997)
     Memory: 15.5M
     CGroup: /system.slice/NetworkManager.service
             └─759 /usr/bin/NetworkManager --no-daemon

May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4580] manager: rfkill: Wi-Fi enabl>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4580] manager: rfkill: WWAN enable>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4581] manager: Networking is enabl>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4582] dhcp-init: Using DHCP client>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4583] settings: Loaded settings pl>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4594] device (lo): carrier: link c>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4596] manager: (lo): new Generic d>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4725] ovsdb: Could not connect: No>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4730] manager: startup complete
May 30 15:07:39 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851259.3946] agent-manager: agent[9484b3f>
~
~
~
~
~
~
~
~
lines 1-22/22 (END)...skipping...
● NetworkManager.service - Network Manager
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service; enabled; vendor preset: disabl>
    Drop-In: /usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service.d
             └─NetworkManager-ovs.conf
     Active: active (running) since Sat 2020-05-30 15:07:24 UTC; 1h 29min ago
       Docs: man:NetworkManager(8)
   Main PID: 759 (NetworkManager)
      Tasks: 3 (limit: 18997)
     Memory: 15.5M
     CGroup: /system.slice/NetworkManager.service
             └─759 /usr/bin/NetworkManager --no-daemon

May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4580] manager: rfkill: Wi-Fi enabl>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4580] manager: rfkill: WWAN enable>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4581] manager: Networking is enabl>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4582] dhcp-init: Using DHCP client>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4583] settings: Loaded settings pl>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4594] device (lo): carrier: link c>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4596] manager: (lo): new Generic d>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4725] ovsdb: Could not connect: No>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4730] manager: startup complete
May 30 15:07:39 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851259.3946] agent-manager: agent[9484b3f>
~
~
~
~
~
~
~
~
~
lines 1-22/22 (END)...skipping...
● NetworkManager.service - Network Manager
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service; enabled; vendor preset: disabl>
    Drop-In: /usr/lib/systemd/system/NetworkManager.service.d
             └─NetworkManager-ovs.conf
     Active: active (running) since Sat 2020-05-30 15:07:24 UTC; 1h 29min ago
       Docs: man:NetworkManager(8)
   Main PID: 759 (NetworkManager)
      Tasks: 3 (limit: 18997)
     Memory: 15.5M
     CGroup: /system.slice/NetworkManager.service
             └─759 /usr/bin/NetworkManager --no-daemon

May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4580] manager: rfkill: Wi-Fi enabl>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4580] manager: rfkill: WWAN enable>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4581] manager: Networking is enabl>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4582] dhcp-init: Using DHCP client>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4583] settings: Loaded settings pl>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4594] device (lo): carrier: link c>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4596] manager: (lo): new Generic d>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4725] ovsdb: Could not connect: No>
May 30 15:07:25 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851245.4730] manager: startup complete
May 30 15:07:39 archiso NetworkManager[759]: <info>  [1590851259.3946] agent-manager: agent[9484b3f>
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
lines 1-22/22 (END)

polecenia [inxi] nie znalazł
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2020, 06:53:19 pm wysłana przez lami07 »

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 30, 2020, 04:54:39 pm »
02:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
I wszystko jasne. Łap: https://wiki.archlinux.org/index.php/Network_configuration/Wireless#rtl8821ce i doprawdy nie wiem jak Ci z tym pomóc. Wymaga instalacji dkms, wymaga zbudowania paczki rt8821ce-dkms-git, przebootowania systemu i następnie można dopiero się dobierać do instalacji. Ogólnie - da się, tyle, że stosunkowo mało przekonany jestem, czy jak Ci to opiszę, to będziesz w stanie to wykonać. Inna sprawa, że to jak napisanie instrukcji jak stworzyć własną dystrybucję typu liveusb.
OK. Skoro masz wifi, to za diabła - nie wyobrażam sobie, by to co dostarcza Ci wifi nie miało jednocześnie możliwości wyprowadzenia sygnału po kablu. Wówczas zainstalujesz system, zainstalujesz sobie ww. sterownik i potem winno już działać. Alternatywa, to instalacja przy użyciu jakiegoś Android tethering, pójście do znajomego, gdzie można jednak skorzystać z normalnej (czyt. kablowej) sieci bądź znalezienie dystrybucji, która ten sterownik będzie miała na liveusb (niemal jak marzenie ściętej głowy) lub instalacja czegoś, co w istocie nie potrzebuje dostępu do sieci. Nawet wówczas jednak, będziesz musiał choćby na budowę sterownika potrzebować dostępu do netu (no, chyba, że zrobisz to na jakimś innym komputerze na tzw. czystym chroocie, ale, cholera, jeśli miałbym Ci to tłumaczyć /wytłumaczone jest/ to pewnie szybciej zrobiłbym Ci liveusb pod Twój komputer, wysłał i gdzieś już po doręczeniu przez kuriera i instalacji skończyłbym pisać tekst jak to poprawnie zrobić w sposób maksymalnie łopatologiczny).

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 30, 2020, 04:57:17 pm »
No, tak ale ten model nie ma możliwości wpięcia kabla.

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 30, 2020, 05:05:33 pm »
Geezaa... A cóż to za potworek?... No fakt, ma jedną kartę w dodatku pieprzonego Realteka.
Cóż - masz krótką lekcję jakich notebooków na 100% nie kupować pod linuksa.
Dla zainstalowania tego sterownika jakieś połączenie z siecią musisz mieć. Nic innego nie przychodzi mi do głowy jak np. tethering z Androida/iOSa itp.
Alternatywa? Bodaj w Ubuntu 20.04 jest ta karta na liveiso.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: problem instalacja Archa i komunikat [rootfs]
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 30, 2020, 06:10:38 pm »
@pavbaranov
Wpadło mi do głowy aby kupić przejściówkę na USB
Coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/adapter-ethernet-karta-sieciowa-lan-usb-2-0-rj-45-7987566653

Czy mi to rozwiąże problem?