Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)  (Przeczytany 372 razy)

Offline sylwia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Witajcie

Sprawa wygląda następująco. Na 2 dysku jest kilka linuksów i wszystkie uruchamiają się oprocz pierwszego który był zaszyfrowany podczas instalacji (linux-mint) (luks)

Cłowiek był przekonany że partycja do bootowania jest na tym dysku również ale wszystko wskazuje ze sektor rozruchowy był na dysku 1 czyli tam gdzie windows który został całkowici sformwatowany.
na tym zdjęciu uszkodzony linux to sdb1 natomiast boot był na sdb2



W jaki sposób moge przywrócić/naprawić ten system aby ładować go można było już z poziomu biosu jak dotychczas?

Offline arecki

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 152
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 12, 2020, 10:38:09 am »
Z tych innych linuksów uruchom sobie bootinfoscript i pokaż co zwróci.
Debian testing.

Offline sylwia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 12, 2020, 11:48:16 am »
Z tych innych linuksów uruchom sobie bootinfoscript i pokaż co zwróci.

Dzięki za sugestie. O to wynik tego polecenia - podaje dla dysku 1 oraz dwoch partycji dysku 2 bo reszta dotyczy juz innych dzialajacych systemów:

"   Boot Info Script 0.77      [10 June 2018]


============================= Boot Info Summary: ===============================

 => Windows 7/8/2012 is installed in the MBR of /dev/sda.
 => No boot loader is installed in the MBR of /dev/sdb.

sda1: __________________________________________________________________________

    File system:       ntfs
    Boot sector type:  Windows 8/2012: NTFS
    Boot sector info:  No errors found in the Boot Parameter Block.
    Operating System: 
    Boot files:        /bootmgr /Boot/BCD

sda2: __________________________________________________________________________

    File system:       ntfs
    Boot sector type:  Windows 8/2012: NTFS
    Boot sector info:  No errors found in the Boot Parameter Block.
    Operating System: 
    Boot files:        /Windows/System32/winload.exe

sda3: __________________________________________________________________________

    File system:       ntfs
    Boot sector type:  Windows 8/2012: NTFS
    Boot sector info:  No errors found in the Boot Parameter Block.
    Operating System: 
    Boot files:       

sdb1: __________________________________________________________________________

    File system:       crypto_LUKS
    Boot sector type:  Unknown
    Boot sector info:

sdb2: __________________________________________________________________________

    File system:       ext2
    Boot sector type:  -
    Boot sector info:
    Operating System: 
    Boot files:        /grub/grub.cfg
"

Offline arecki

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 152
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 12, 2020, 02:42:00 pm »
To nie wygląda na pełny wynik.
Debian testing.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2459
  • Reputacja: +26/-7
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 12, 2020, 03:36:05 pm »
@arecki - Jak zwykle cross-posting. Tu: https://forum.linux.pl/index.php?topic=25906.msg139720#new więcej informacji.

Offline sylwia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 12, 2020, 08:04:59 pm »
pełny wynik jest większy niż dopuszczalna wielkość posta..
powiedz co dokładnie mam wkleić ?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2459
  • Reputacja: +26/-7
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 12, 2020, 09:18:43 pm »
Jakie? Wszelkie, bo inaczej to zgadywanka.
Ja mam natomiast inne pytanie: potrafisz odszyfrować ten dysk z Mintem? Jeśli nie, to zapomnij o nim.

Offline sylwia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 13, 2020, 07:26:17 am »
odszyfrować ? przecież znam hasło to w czym problem ??

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2459
  • Reputacja: +26/-7
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 13, 2020, 08:25:18 am »
Ja do odtworzenia "zgubionego" bootloadera najczęściej używam chroot - zob.: https://wiki.archlinux.org/index.php/Chroot, https://help.ubuntu.com/community/BasicChroot. Możesz to wykonać z któregokolwiek z linuksów, które masz zainstalowane na tym komputerze - sprawdź dokumentację chroot w tej dystrybucji, bo być może oferuje jakieś proste skrypty do tego (jak np. wyżej w Archu). Po schrootowaniu systemu - po prostu stawiasz od nowa bootloader.
Są też wyspecjalizowane dystrybucje, jak systemrescuecd, które m.in. w celu takich działań w ogóle zostały powołane. Być może użycie czegoś jak GRUB-repair (itp. itd., tych programików ze 2-3 jest) też spowoduje ustawienie GRUBa (jeśli to on ma być) tam, gdzie chcesz.

A swoją drogą, to przeczytaj uważnie to co odpowiedział Ci Paweł z forum.linux.pl

Offline sylwia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 13, 2020, 11:51:17 am »
Ja do odtworzenia "zgubionego" bootloadera najczęściej używam chroot - zob.: https://wiki.archlinux.org/index.php/Chroot, https://help.ubuntu.com/community/BasicChroot. Możesz to wykonać z któregokolwiek z linuksów, które masz zainstalowane na tym komputerze - sprawdź dokumentację chroot w tej dystrybucji, bo być może oferuje jakieś proste skrypty do tego (jak np. wyżej w Archu). Po schrootowaniu systemu - po prostu stawiasz od nowa bootloader.
Są też wyspecjalizowane dystrybucje, jak systemrescuecd, które m.in. w celu takich działań w ogóle zostały powołane. Być może użycie czegoś jak GRUB-repair (itp. itd., tych programików ze 2-3 jest) też spowoduje ustawienie GRUBa (jeśli to on ma być) tam, gdzie chcesz.

A swoją drogą, to przeczytaj uważnie to co odpowiedział Ci Paweł z forum.linux.pl

próbuje z grub-repair (na linux-min live usb) ale nie pomaga. Może coś źle robie .

Montuje i wpisuje haslo do partycji / (ok 70gb) -sdb1
partycja efi zostaje ja jest (okolo 500mb ma) -sdb2
gruba instaluje na sdb1 , próbowałem na sdb2 również.

Zgodnie z wytycznymi stworzylem nową czystą partycje na tym dysku ext2 i tam dalem flagę bios-grub ale również próbowałem dać boot i efi. a do tego punkt montowania boot oraz boot/efi // może coś pominąłem

jednakże dalej nie mogę tego uruchomić. Dodam że pierwszy dysk zostaje bez zmian (win 10) i jest on w formacie ms-dos - może ma to znaczenie - wszak jest to pierwszy dysk a nie drugi

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2459
  • Reputacja: +26/-7
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 13, 2020, 12:27:03 pm »
Nie wiem, bo nic nie rozumiem ze sformułowania: "ale nie pomaga".
Ja postępuję w takich sytuacjach tak:
1. Chroot systemu (w dowolny sposób; manualnie, czy z pomocą jakichś skryptów /jeśli mam je dostępne, to oczywiście, że prościej/); oczywiście chroot z podmontowaniem wszystkich niezbędnych katalogów, by on w ogóle się udał.
2. Wejście do schrootowanego systemu.
3. Ponowne ustawienie bootloadera w miejscu, gdzie go chcę mieć.
Do tej pory nie miałem z takim działanie problemu, choć wykonać to musiałem bodaj ledwie 2x.
Ty opisujesz - jakby częściowo - coś, co robisz, zdaje się, że odnosząc się również do treści na linux.pl; nie wiem zresztą. Brak precyzyjnego wytłumaczenia co robisz, jak robisz, co i gdzie chcesz uzyskać, częściowa informacja w odpowiedzi na pytanie @arecki - raczej nie spowoduje, że ktoś ten problem ogarnie i z palca Ci wskaże co masz dokładnie zrobić.

Offline sylwia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 13, 2020, 07:11:53 pm »
no czytam te poradniki ale to wszystko an nic. wyniki sa zupełnie inne i gubie się w tym. Przykład.

cryptsetup luksOpen /dev/sdb1 mint  /// chce odblokowac partycje która sie laduje.
wpisuje haslo i niby jest ok .. ale po wpisaniu:
vgscan
mam wynik:
Found volume group "fedora_localhost-live" using metadata type lvm2

czyli fedora która działa i również ma zaszyforowany dysk. Linux mint się nie wyświetla (ale partycja zamontowana...)

po wpisaniu
lvscan
  ACTIVE            '/dev/fedora_localhost-live/root' [<29,30 GiB] inherit

no ale znowu nie ma minta...

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 447
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 13, 2020, 09:20:46 pm »
Strasznie mi się nie podoba że ten dysk jest popartycjonowany w różny sposób, jest i ext2, ext3, ext4, lvm, fay16 i fat32 i podobno ntfs też. No nie jest to raczej fajnie pomyślane. Przy czym podobno jest tam kilka linuxów,  ale widać tylko fedorę i przypuszczam że mint jest na tym szyfrowanym. Czy przypadkiem fedora nie była dogrywana jako ostatnia? Też tak sobie kiedyś zrobiłem i też w formacie lvm, skończyło się sformatowaniem całego dysku od nowa. Lvm to są dynamiczne partycje, dla wtajemniczonych, ja od tamtej pory ich unikam - nie moja bajka, zawsze zalecam ext4 dla linuxa. Co można zrobić? Ja bym ponownie spróbował boot repair, ale gruba nie na sdb1, sdb2 czy ileś tam. Gruba na sdb, bez cyfry! I w opcjach zaawansowanych wybrać jako bazowy system minta (ale nie wiem czy to przypadkiem nie wywali windows, więc na pewno najpierw kompletny bekap, najlepiej wręcz zrzut systemu na którym ci zależy). Czy podziała - okaże się. Proszę partycjonować dyski w przyszłości jednym typem i nie używać lvm jeżeli się nie wie jak to działa! Wcale nie jest łatwo później się tego lvm pozbyć ...

Offline sylwia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 13, 2020, 10:16:49 pm »
Strasznie mi się nie podoba że ten dysk jest popartycjonowany w różny sposób, jest i ext2, ext3, ext4, lvm, fay16 i fat32 i podobno ntfs też. No nie jest to raczej fajnie pomyślane. Przy czym podobno jest tam kilka linuxów,  ale widać tylko fedorę i przypuszczam że mint jest na tym szyfrowanym. Czy przypadkiem fedora nie była dogrywana jako ostatnia? Też tak sobie kiedyś zrobiłem i też w formacie lvm, skończyło się sformatowaniem całego dysku od nowa. Lvm to są dynamiczne partycje, dla wtajemniczonych, ja od tamtej pory ich unikam - nie moja bajka, zawsze zalecam ext4 dla linuxa. Co można zrobić? Ja bym ponownie spróbował boot repair, ale gruba nie na sdb1, sdb2 czy ileś tam. Gruba na sdb, bez cyfry! I w opcjach zaawansowanych wybrać jako bazowy system minta (ale nie wiem czy to przypadkiem nie wywali windows, więc na pewno najpierw kompletny bekap, najlepiej wręcz zrzut systemu na którym ci zależy). Czy podziała - okaże się. Proszę partycjonować dyski w przyszłości jednym typem i nie używać lvm jeżeli się nie wie jak to działa! Wcale nie jest łatwo później się tego lvm pozbyć ...

dzięki za rozjaśnienie. Tak jest namieszane nie ukrywam że bylo kilka prób aby to wszystko działało i w miarę jest ok.
Tak - fedora była ostatnia.

Generalnie wyglada to tak tak że Grub manjaro, pop os może się załadować z kazdego. Fedorę muszę odpalić z biosa , podobnie było z mintem - ale teraz z tego biosa nie mogę odpalić i stąd ten problem. Boot repair na sdb moge spróbować ale w czym to się w zasadzie różni ? I do czego w zasadzie jest partycja sdb2 z efi dla minta bo już nie wiem...

Piszesz o lvm ale to dobra sprawa miec dysk zaszyfrowowany bo źle kiedy inne systemy mogą mieć dostęp niepożądany do plików.
Jesli nie lmv to co w takim razie bys zrobił na przyszłość?

// apropo zrzutu

W jaki sposób mam zrobić zrzut systemu zaszyfrowanego którego nie mogę załadować ? Masz na myśli kopię całej partycji czy jak ?

na reddicie mam sugestie aby po prostu wziąść zainstalować od nowa minta i podpiąć / tam gdzie mam aktualnie linuxa i powinno się naprawić..
serio ??
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2020, 10:19:18 pm wysłana przez sylwia »

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 447
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Linux znikanł z opcji bootowania z poziomu biosu (sektor rozruchowy /win10)
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 14, 2020, 11:53:36 pm »
Nie masz minta na sdb2. Nie zmieściłby sie tam. Możesz go mieć na sdb1 na przykład. Do czego masz sdb2, sdb6 i gdzie jest sdb9 Bóg raczy wiedzieć. To jakieś cuda-wianki międzypartycje jak przy Windows10. Nieumiejętne doinstalowywanie Manjaro, o którym piszesz że też tu gdzieś istnieje prowadzi do podobnych skutków jak nieumiejętne dogrywanie Fedory na lvm. Czyli końcowo do wywalenia całości. A może nawet gorsze jest - bo ono od razu inne gruby wycina, jeżeli jest się nieostrożnym. A lvm dopiero wtedy przeszkadza gdy właściciela zirytuje. Ale na Manjaro Boot Repair działa jak najbardziej. Więc proszę spróbować tak jak pisałem wcześniej. Docelowo należy ten dysk definitywnie uporządkować, pewnie najłatwiej to będzie zrobić przez format i reinstalację systemu lub systemów. Co da ponowne zainstalowanie minta? Jeżeli będzie robione poprawnie to powstanie kolejna dystrybucja na tym kompie. Jak niepoprawnie - to pogłębi chaos. Jak poprawnie robić zrzut systemu? Niech ktoś wprawny wypowie się, mnie kolega Robson nauczył korzystać z migawek kiedyś, ale tutaj to nie zadziała. Użyj może jakiejś fachowej minidystrybucji do tego, pewnie jednak najpierw dysk trzeba będzie odszyfrować. Pozrzucaj te dane wrażliwe do których masz dostęp i potem można się bawić na całego ...

Masz tam gorzej zasupłane niż myślałem :-(
[open]
https://forum.linux.pl/index.php/topic,25906.msg139727.html#new
[/close]
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2020, 09:25:20 am wysłana przez ciubaka »