Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Płynne przewijanie stron w firefox  (Przeczytany 1217 razy)

Offline Avaru

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: +0/-0
Płynne przewijanie stron w firefox
« dnia: Maj 09, 2020, 02:13:01 pm »
Witam , mój problem polega na braku płynnego przewijania podczas przewijania  stron , chwilowo działa, a czasami witać ścięcia. W sesji z wayland jest jeszcze w miarę ok  , na xorg już przewijanie jest denerwujące . Sprawdzałem kilka dystrybucji z gnome ( fedora, manjaro , solus , )  i tam też ten problem występuje ale w większej mierze . Dzisiaj zainstalowałem testowo chromium i z tym przewijaniem jest podobnie , czy jest możliwe że mój sprzęt jest temu winny ? Na wieśdowsie obie przeglądarki działają normalnie . Specyfikacja mojego laptoka : i5 i5-7300U,  grafika hd 620 ,16 gb ramu , dysk ssd samsung 860 evo .

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2521
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 09, 2020, 02:57:56 pm »
No to poprosimy o rzetelną specyfikację, a nie tego typu pierdółki.
Najlepiej np. inxi -Gxx[/inxi]
Być może info o dystrybucji by się również przydało.
Jeśli w jakikolwiek sposób zmieniałeś plik konfiguracyjny Xów - podaj.
Nadto wersje sterowników, które Ci wyjdą z inxi oraz wersje kernela i Xów.

Offline Avaru

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 09, 2020, 08:08:48 pm »
Fedora 32
System:
  Host: lion Kernel: 5.6.10-300.fc32.x86_64 x86_64 bits: 64
  Desktop: Gnome 3.36.2 Distro: Fedora release 32 (Thirty Two)
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: Latitude 7480 v: N/A
  serial: <superuser/root required>
  Mobo: Dell model: 00F6D3 v: A00 serial: <superuser/root required>
  UEFI: Dell v: 1.16.1 date: 10/03/2019
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 21.2 Wh condition: 21.2/60.0 Wh (35%)
CPU:
  Dual Core: Intel Core i5-7300U type: MT MCP speed: 794 MHz
  min/max: 400/3500 MHz
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 620 driver: i915 v: kernel
  Device-2: Realtek Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo
  Display: x11 server: Fedora Project X.org 1.20.8 driver: modesetting
  unloaded: fbdev,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 620 (KBL GT2) v: 4.6 Mesa 20.0.6
Network:
  Device-1: Intel Ethernet I219-LM driver: e1000e
  Device-2: Intel Wireless 8265 / 8275 driver: iwlwifi
Drives:
  Local Storage: total: 232.89 GiB used: 43.14 GiB (18.5%)
Info:
  Processes: 225 Uptime: 21m Memory: 15.52 GiB used: 2.18 GiB (14.0%)
  Shell: bash inxi: 3.1.00
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2020, 09:14:10 pm wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2521
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 09, 2020, 08:20:08 pm »
Czy jeśli zmienisz (zainstalujesz) sterownik Intel (nie wiem jak się on w Fedorze nazywa - musisz poszukać) - coś się zmienia (konieczny restart)?

Offline Avaru

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 09, 2020, 08:59:42 pm »
Sterowniki zainstalowałem , ale nadal szukam jak je uruchomić , powoli zaczynam rozumieć dlaczego ludzie wybierają Archa , na archwiki jest opisane elegancko .

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2521
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 09, 2020, 09:02:34 pm »
Powinny Ci się uruchomić automatycznie, gdy Xy je wykryją.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1442
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 09, 2020, 09:38:24 pm »
A czy próbowałeś z compton-em?
https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Using_Compton_for_a_tear-free_experience_in_Xfce
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Avaru

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 09, 2020, 09:45:48 pm »
Na xfce firefox  działa normalnie , musiałbym jeszcze na KDE spróbować .

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2521
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 09, 2020, 09:53:07 pm »
Ok, uporządkujmy, bo lekko się chyba zaczęliśmy gubić:
1. FF tnie się na GNOME, ale nie na Xfce.
2. Sytuacja występuje ze sterownikami intel, czy też bez nich (modesetting), albowiem tego już nie wiemy.
3. Sytuacja nie występuje nawet na modesetting, ale w sesji GNOME na Wayland - zgadza się?

Teraz kilka pomysłów (niezależnych od sterownika):
1. https://wiki.archlinux.org/index.php/Firefox#Tearing_when_scrolling
2. https://wiki.archlinux.org/index.php/Firefox#Tearing_video_in_fullscreen_mode
3. https://wiki.archlinux.org/index.php/Firefox/Tweaks#Performance

@robson75 - Compton? W GNOME? I to ma zapobiec tearingowi FF w sesji Xów???

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1442
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 09, 2020, 10:11:34 pm »
@robson75 - Compton? W GNOME? I to ma zapobiec tearingowi FF w sesji Xów???
Nie wiem, bo nigdy nie używałem Gnome. Natomiast u mnie na Xfce bez comptona (obecnie compiz) podczas przewijania stron na FF czy jakiejkolwiek innej przeglądarce, występował tearing. Tak więc warto spróbować.
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2020, 10:13:13 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2521
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 09, 2020, 10:24:31 pm »
Tyle, że compton/picom chyba raczej nie jest dla GNOME :)

Offline Avaru

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 09, 2020, 11:36:43 pm »
1. Tak przy przewijaniu  na Gnome , doinstalowałem KDE i rezultat ten sam co w gnome , próbowałem wrzucić manjaro z kde parę razy ale instalator w pewnych miesjcach robił pod siebie więc dałem na luz . Aktualnie nstaluje ubuntu  i tam zobaczę .
2 .Zainstalowałem coś takiego https://fedora.pkgs.org/30/rpmfusion-nonfree-updates-x86_64/intel-media-driver-19.2.1-1.fc30.x86_64.rpm.html ale nie widać aby to działało
3. Na modesetting, na Wayland działa to płynniej choć w porównaniu z wieśdowsem słabiej wypada . Korzystałbym z waylanda ale znów z lutrisem i wine są problemy .

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 486
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 10, 2020, 12:13:10 am »
@Avaru co modyfikowałeś w about:config ?
IRC - #linuxiarze.pl w sieci freenode.net
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1442
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 10, 2020, 12:13:57 am »
Wiem że masz Fedore, ale zerknij na to
https://wiki.archlinux.org/index.php/Intel_graphics_(Polski)
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2521
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Płynne przewijanie stron w firefox
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 10, 2020, 10:17:44 am »
Znalazłem jeszcze takie coś: https://ask.fedoraproject.org/t/screen-tearing-on-intel-gpu/4660
Odpowiedzi jaki sterownik jest w użyciu poszukać możesz np. w inxi. Przy podanej wcześniej komendzie dla inxi, będziesz miał linię "Display ... driver ..."; obecnie po "driver" miałeś modesetting, czyli system używa "wewnętrznego" sterownika/rozwiązania w kernelu, ale nie sterownika intel. Po instalacji i reboot, winno w tym miejscu pojawić się i915 (o ile się nie mylę).
Jeśli to nic nie daje, to sugerowałbym powrócić do ustawień domyślnych Fedory, czyli odinstalować tę paczkę z non-free, dla "czystości" reboot i wracamy do szukania ustawień. 

Aha jeszcze jedno: jaką paczkę FF masz zainstalowaną? Jeśli się nie mylę, to Fedora z GNOME działa domyślnie na Wayland i w przypadku FF wykorzystuje paczkę o nazwie albo firefox, albo firefox-wayland. W przypadku Xów winieneś mieć zainstalowaną paczkę firefox-x11, która pewnie domyślnie Ci się nie zainstalowała. Dodatkowo polecenie to firefox-x11 (w terminalu) - zob.: https://fedoraproject.org/wiki/How_to_debug_Firefox_problems?rd=Bug_info_Firefox#Check_Wayland_and_X11_Gtk.2B_backends 
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2020, 10:20:51 am wysłana przez pavbaranov »