Nie, to ja raczej bladego pojęcia nie mam o co Ci chodzi. Uruchamiasz KDE, wciskasz ctrl+esc masz procesy uruchomione przez Plazmę. Ten podstawowy to plasmashell. Owe who daje pewnie inne efekty (zwłaszcza odnosząc się do wirtualnych /pseudo/ terminali). Proces plasmashell w "normalnym" przypadku powinieneś mieć jeden.
A w ogóle, to nie bardzo łapię po prostu jaki masz problem. Oprócz tego, że w przypadku XFCE jest inaczej. Różne rzeczy są inaczej. Ważne, by działało. I ważne, by działało prawidłowo oraz bezpiecznie. Nie widzę podstaw, by twierdzić, że coś jest tu "niebezpieczne".
Mogę się jednak mylić nie widząc problemu.
Prawdopodobnie też odpowiedź z who jest zależna od systemu. U mnie who pokazuje jedno tty oraz od jednego pts w górę. Dzisiaj 2, wczoraj miałem 4. Nigdy się tym nie interesowałem, stąd wiedza niewielka.
I podstawowe pytanie, związane z Twoim w pierwszym wątku: po co w ogóle chcesz wyłączyć "sesję pts/0"? Co ona Ci szkodzi i czy na pewno wiesz, że nie jest ona potrzebna? Jeśli nie - śpijmy spokojnie i zbierzmy ewentualnie info od innych użytkowników, jak to w ich przypadku wygląda.
Aha, zwróć uwagę, że użytkownik zalogowany jest jeden (w Twoim przypadku to MarekAnia), a jedynie jest on aktywny na zarówno TTY, jak i na PTS.