Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa  (Przeczytany 724 razy)

Offline Jestembolec

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Reputacja: +0/-1
połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« dnia: Kwiecień 13, 2020, 11:51:58 am »
Hej. Próbuję zainstalować Archa na VirtualBox. Kiedy wpisuję
Cytuj
wifi-menu
Pojawia mi się następujący komunikat
Cytuj
interactively connect to wireless network on INTERFACE using netcil.
If only one wireless interface is available, INTERFACE can be omitted
Wybieram więc interfejs wifi-menu enp0s3 i moim oczom ukazuje się komunikat Operation not found.
OK, może źle skonfigurowałem VB. Robię bootowanego pendriva i odpalam na żywym sprzęcie. Wpisuję wifi-menu. I co? Mam komunikat
Cytuj
wifi-menu not found
Jak mogę rozwiązać ten problem?

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2704
  • Reputacja: +55/-38
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2020, 01:28:34 pm »
Brak informacji uniemożliwia udzielenie odpowiedzi. Zwłaszcza w drugim przypadku. Nie wiemy nawet w którym momencie instalacji jesteś. Dodatkowo: którą sytuację mamy rozwiązać? Pierwszą (VB), czy drugą?

Offline Jestembolec

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Reputacja: +0/-1
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2020, 01:54:19 pm »
Jestem na samym początku. Chciałem iść po kolei, wraz z instrukcją, a;e zdążyłem tylko ustawić klawiaturę. Na początku chciałbym rozwiązać pierwszy problem, tj. zainstalować Anarchy na VB.

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2704
  • Reputacja: +55/-38
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 13, 2020, 02:17:52 pm »
Chłopie zdecyduj się, bo zamiast Twoje postawienie problemu prowadzić do jakiegoś jego uszeregowania, gmatwa to jak nie wiem co. Zrób reset i postaw dokładnie jeden problem, z jakim się spotykasz, opisując przy tym jak najdokładniej zarówno sam problem, jak i miejsce instalacji, w którym aktualnie jesteś, albowiem jak do tej pory mamy takie oto sprzeczne informacje:
1. instalujesz Archa na VB i masz problemy z menu-wifi (normalne, bo kompletnie niepotrzebne),
2. porzuciłeś instalację Archa na VB - instalujesz go "fizycznie" - masz problem z menu-wifi, ale kompletnie nie wiemy nawet do jakiego miejsca podręcznika doszedłeś, kiedy wywołujesz polecenie, kompletnie nic,
3. teraz dowiadujemy się, że chcesz stawiać Anarchy na VB.
Zatem o co Ci chodzi?

Offline Jestembolec

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Reputacja: +0/-1
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 13, 2020, 02:36:40 pm »
Przecież dokładnie wytłumaczyłem o co mi chodzi, tylko nie przeczytałeś moich wypowiedzi ze zrozumieniem. Punkt 1 i 3 zupełnie sobie przeczą, punkt 2 - nigdzie nie napisałem, że porzuciłem instalację na VB, tylko chciałem zobaczyć, czy to pójdzie na żywym sprzęcie. W każdym razie już sobie poradziłem

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 664
  • Reputacja: +1/-1
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 15, 2020, 08:18:15 am »
Ciekaw jestem, jak sobie poradziłeś z wi-fi instalując Archa/Anarchy ?
Może bardziej Anarchy, bo chyba w najnowszym wydaniu 1.1.0 są już dodane sterowniki do wi-fi i nie trzeba kombinować z Terminalem na etapie instalacji.
Temat o tyle mnie interesuje, że zamierzam zainstalować sobie Anarchy na drugim laptopie.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1478
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 15, 2020, 11:58:16 am »
Może bardziej Anarchy, bo chyba w najnowszym wydaniu 1.1.0 są już dodane sterowniki do wi-fi i nie trzeba kombinować z Terminalem na etapie instalacji.
Temat o tyle mnie interesuje, że zamierzam zainstalować sobie Anarchy na drugim laptopie.
To radzę się powstrzymać, ponieważ najnowsza wersja Anarchy w ogóle nie działa, tzn. nie bootuje. Wczoraj dwa razy pobierałem i wypalałem obraz ISO na pena, efekt ten sam.

EDIT.
Wygląda na to że problem z najnowszym ISO Anarchy występuje tylko ma komputerach posiadających uefi (tak jak ja), natomiast komputery korzystające z bios-u tego problemu nie mają.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2020, 05:57:44 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 664
  • Reputacja: +1/-1
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 18, 2020, 10:51:19 am »
@robson75 - zagadałem do Ciebie co prawda na sandboxie, ale skoro Administrator temat otworzył, to pogadajmy ;)
Mnie w zasadzie najbardziej interesuje uruchomienie wi-fi podczas procesu instalacji systemu, bo obecnie nie mam możliwości skorzystania z łącza przewodowego.
Gdzieś na Forum widziałem podpowiedź, jak to zrobić, ale szukałem i nie znalazłem ;(
Może skoro temat jest właśnie o tym, to jakieś rozwiązanie zostanie zaprezentowane.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1478
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 18, 2020, 11:50:26 am »
Mnie w zasadzie najbardziej interesuje uruchomienie wi-fi podczas procesu instalacji systemu, bo obecnie nie mam możliwości skorzystania z łącza przewodowego.
Gdzieś na Forum widziałem podpowiedź, jak to zrobić, ale szukałem i nie znalazłem ;(
Może skoro temat jest właśnie o tym, to jakieś rozwiązanie zostanie zaprezentowane.
Nie korzystam z wi-fi, tak więc nie będę się wypowiadać na ten temat.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2704
  • Reputacja: +55/-38
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 18, 2020, 02:00:04 pm »
@MSki - Odpalasz Anarchy, po odpaleniu, przechodzisz na inną konsolę/uruchamiasz emulator, wywołujesz polecenie nmtui konfigurujesz sieć i cieszysz się połączeniem z wifi. Może się nie udać, jeśli akurat karta wifi w Twoim urządzeniu nie jest obsługiwana przez kernel i wymaga dodatkowo zainstalowanych sterowników.

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 664
  • Reputacja: +1/-1
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 19, 2020, 09:23:06 am »
Dziękuję za poradę, ale ja jednak poczekam na wersję Anarchy, która będzie umożliwiała w takcie instalacji wybrać opcję przewodową, lub bezprzewodową instalacji systemu.

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2704
  • Reputacja: +55/-38
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 19, 2020, 10:51:32 am »
Możesz długo czekać :) A przy okazji - jeśli nie będzie nmtui, to jest również menu-wifi (bądź odwrotnie).

I przy okazji ta "archowa mantra": jeśli połączenie w ten sposób z wifi Ciebie przerasta, to... Arch nie jest dla Ciebie. I bez urazy. Po prostu szkoda Twojego czasu na boksowanie się z różnymi konfiguracjami itp. w konsoli (często, choć nie wyłącznie). Arch jest super, ale wymaga poświęcenia mu nieco czasu i uwagi, jak również zrozumienia pewnych mechanizmów. Oczywiście można go używać "w ciemno" boksując się z nim raz po raz jak to w swym uporze czyni Janek. Pytanie jednak czy to ma sens.

PS: nmtui jest semigraficzne, połączenie z wifi jest tu bardzo proste i intuicyjne, a sprowadza się do podania tych samych i takich samych danych, jak podajesz w przypadku każdego menedżera sieci rodem z NM (bo nmtui jest jego częścią).

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1655
  • Reputacja: +2/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 19, 2020, 12:00:09 pm »
Nie wiem jak Anarchy, ale w iso Archa nie ma nmtui. Zostaje proste wifi-menu, czyli wybrać sieć, enter, enter, hasło, enter, gotowe. Warto takie konsolowe połączenie z netem mieć opanowane, bo może się przydać, gdy z jakiegoś powodu stracisz dostęp do GUI, a net będzie rozłączony.
Czekanie na kolejną wersję Anarchy mi nie pasuje do Archa, bo Archa się używa m.in., żeby nie czekać na kolejną wersję iso, a wgrać tu i teraz.
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1478
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: połączenie z Wifi podczas instalacji Archa
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 19, 2020, 12:56:03 pm »
Czekanie na kolejną wersję Anarchy mi nie pasuje do Archa, bo Archa się używa m.in., żeby nie czekać na kolejną wersję iso, a wgrać tu i teraz.
Ale przecież Anarchy-installer korzysta z ISO Arch-a, dodając dodatkowo swój skrypt instalacyjny.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110