Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Archlinux Xfce - jak dodać do Thunara "otwórz jako administrator" ?  (Przeczytany 422 razy)

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Zabrakło mi z Minta jednej opcji. Chodzi o Thunara i opcję w menu PPM "otwórz jako administrator"...
Wnerwia mnie co chwila przelogowywać się na roota aby coś zmodyfikować w systemie...

Tylko błagagaaamam!!!!
Nie proszę o wojenkę typu: to niebezpieczne, a po co ci, tego nie powinno się robić...
no bo wiecie, mój komp, mój system = ja go rozdupcam  8)
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2517
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Archlinux Xfce - jak dodać do Thunara "otwórz jako administrator" ?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 26, 2020, 12:16:12 pm »
Może i Ty go "rozdupcasz", ale to potem nas zarzucasz swoimi problemami.

Masz Minta - zobacz sobie w nim, co za to tam odpowiada - dodaj taką samą funkcję. Nadto co to ma być "otwierane jako administrator"?

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Odp: Archlinux Xfce - jak dodać do Thunara "otwórz jako administrator" ?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 26, 2020, 12:21:51 pm »
Nie zastanawiałem się nigdy w Mint gdzie i jak to jest zrobione, za chwilę zerknę ...
Co ma być otwierane jako admin?

Tak szczerze mówiąc to niewiele... raczej tylko config systemu na starcie ... no i cholera, przyznam się że "zapomniałem się"...
No na serio...
Zapomniałem że to Arch (czysty) i nie mam co wypitolić zbędnego z systemu i dopiero teraz mnie oświeciło że... to o czym tu mowa będzie mi zbędne...
(ale fajnie byłoby gdyby było)
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1439
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Archlinux Xfce - jak dodać do Thunara "otwórz jako administrator" ?
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2020, 12:23:05 pm »
Aby dodać do menu kontekstowego polecenie Thunar root najpierw trzeba zbudować z AUR paczkę gksu, a następnie dodać taki oto wpis w edycja>czynności

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2517
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Archlinux Xfce - jak dodać do Thunara "otwórz jako administrator" ?
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 26, 2020, 12:28:06 pm »
Jak rozumiem, chodzi o edycję plików konfiguracyjnych. Nie używam xfce - choć mam to na 2 komputerze - a zwłaszcza nie wiem jakiego edytora tekstu do tego używasz, ale bardzo wiele już programów w Archu działa w ten sposób, że otwierasz taki plik jako zwykły użytkownik, edytujesz i dopiero w chwili konieczności zapisu jego w miejscu, gdzie ten użytkownik nie ma dostępu, jest proszony o podanie hasła admina. Całość realizowana przez polkit.

Jeśli natomiast chodzi o uruchamianie programów GUT z uprawnieniami roota, to jeśli jest to potrzebne do ich obsługi, to stosowny plik *.desktop winien być podpięty do menu. Inna sprawa, że to właśnie nie do końca bezpieczne rozwiązanie i z przyczyn innych niż to napisałeś w swoim pierwszym poście.

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Odp: Archlinux Xfce - jak dodać do Thunara "otwórz jako administrator" ?
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 26, 2020, 01:01:00 pm »
Zrezygnowałem z Xfce na rzecz Plazmy (i raczej nie wrócę do Xfce) więc temat zakończony. W plazmie jest wszystko to, czego brakuje w Xfce.
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2020, 06:31:17 pm wysłana przez Predator »
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Odp: Archlinux Xfce - jak dodać do Thunara "otwórz jako administrator" ?
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 27, 2020, 10:13:15 pm »
Ale jednak chciałbym rozwiązać ten problem...
Komendy: gksu thunar %f raz gksu open-expo %f  o których pisze wiki Archa nie działają.
Wszystko jest niby ok, dodaje się, pojawia się menu kontekstowe ale po najechaniu np. na jaiś folder i po kliknięciu OTWÓRZ JAKO ADMIN nic nie dzieje się...
Nie pojawia się zapytanie o hasło roota a sam opwierany folder nie otwiera się...
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Odp: Archlinux Xfce - jak dodać do Thunara "otwórz jako administrator" ?
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 27, 2020, 10:17:50 pm »
Już rozwiązałem.
Ma być:

pkexec thunar %FF z dużej litery ...

i teraz wszystko działa jak powinno ...
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520