Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z xSane  (Przeczytany 603 razy)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Problem z xSane
« dnia: Luty 24, 2020, 03:54:12 pm »
Pracuję pod kontrolą Archa i ostatnio powstał problem z xSane
Problem z xSane mam następujący:
Dopóki skanowałem zdjęcia czarno-białe, nie potrzebowałem ustawień kolorów.
W chwili gdy zacząłem skanować zdjęcia kolorowe zaistniała potrzeba ustawienia kolorów no, i kliknąłem w button rozwijający ustawienia kolorów.
Wtedy okno rozwinęło mi się w dół tak bardzo, że nie widać dolnej części, gdyż niknie pod dolną krawędzią pulpitu.
Tymczasem tam w dolnej części okna, są buttony do zwinięcia okna i do uruchamiania skanera.
W zaistniałej sytuacji nie można zrobić nic.
Nie ma możliwości ani zmniejszyć okna od dołu ani polecić skanerowi skanowanie.
Po restrcie komputera ustawienia pozostają zapamiętane i nie ma żadnego wyjścia z tej sytuacji.

Moje pytanie:
Czy można gdzieś ręcznie zmienić ustawienia wielkości okna sterującego skanowaniem?
Czy można chociażby przywrócić sytuację sprzed powstania problemu?


Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 24, 2020, 04:10:50 pm »
Obawiam się, że problem jest w kontroli wielkości okna przez XSane, a to wymaga - najprawdopodobniej - popracowania nad kodem. Problem zatem należałoby raczej zgłosić na https://wiki.ubuntuusers.de/XSane/.

Tymczasowo, na szybko - proponuję zamienniki za XSane:
- simple-scan - podstawowe narzędzie dla GNOME (i ogólnie wykorzystujące po prostu Gtk),
- skanlite - podstawowe narzędzie dla KDE (można używać w innych, ale oparte o KF5),
Oba są w repozytorium.
Nadto w POLAUR mamy:
- kooka-git - również głównie z myślą o KDE, dodatkowo ma możliwość podpięcia OCR,
- kde-easy-scan-git - fork skanlite oferujący nieco więcej możliwości
- skanpage-git - również dla KDE, także więcej możliwości od prostego skanlite
Te w POLAUR m.in. umożliwiają (w zależności od programu) skanowanie do pdf, skanowanie wielu stron do jednego pliku, czy - jak wspomniałem - obróbkę OCR.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 25, 2020, 04:37:37 pm »
simple-scan mam zainstalowane, ale skanowało mi od 1/3 strony i nie potrafiłem tego zmienić. Spróbuje jeszcze raz. Może się uda. Innych na razie nie mogę zainstalować, bo w miejscu, gdzie jestem mam zbyt mały transfer do  synchronizacji i aktualizacji.
Myślę jednak, że gdzieś powinny być zapisane ostatnie ustawienia okna i tam chyba można byłoby wyrzucić ten wpis aby wrócić do stanu sprzed zmiany okna?
Kiedyś tak miałem w Kaffeine, że nie chciał mi skanować programów, bo musiał stary zapis, a po usunięciu starych wpisów wszystko wróciło do normy. Tamte, kaffeinowe zapisy miałem w [~/.local/share/kaffeine/].
Czy nie istnieje gdzieś podobny wpis dla xSane? Aby wyrzucić ostatnie polecenie

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 25, 2020, 05:13:16 pm »
Myślę jednak, że gdzieś powinny być zapisane ostatnie ustawienia okna i tam chyba można byłoby wyrzucić ten wpis aby wrócić do stanu sprzed zmiany okna?
Nie bardzo rozumiem - tzn. nie potrafię sobie wyobrazić jaki masz teraz problem - ale ewentualne ustawienia XSane są - z tego co widzę w ~/.sane/xsane/ Po prostu wykasuj.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 26, 2020, 02:47:52 pm »
@pavbaranov
Genialne.  Wszedłem w  ~/.sane/xsane/ i wykasowałem pliki pod podkatalogiem [.../batch-lists]. Wszystko wróciło do poprzedniego stanu i mogę skanować.
Jednak faktycznie, aby móc ustawiać kolory będę musiał iść z problemem (tak jak radziłeś) do [https://wiki.ubuntuusers.de/XSane/]. Ale to dopiero po powrocie do Łodzi, bo sam jestem zbyt cienki z angielskiego, a mam córkę anglistkę.
Dzięki. Ja po prostu sam się bałem majdrować, i trzeba mi było podparcia.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z xSane ROZWIĄZANY
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 05, 2020, 11:05:08 pm »
@pavbaranov
"Nadto w POLAUR mamy:
- kooka-git - również głównie z myślą o KDE, dodatkowo ma możliwość podpięcia OCR,
- kde-easy-scan-git - fork skanlite oferujący nieco więcej możliwości
- skanpage-git - również dla KDE, także więcej możliwości od prostego skanlite
Te w POLAUR m.in. umożliwiają (w zależności od programu) skanowanie do pdf, skanowanie wielu stron do jednego pliku, czy - jak wspomniałem - obróbkę OCR." 

simple-scan ma możliwość skanowania wielu stron do jednego pliku (album). Niestety, nie reaguje na ustawienia strony i skanuje w jakichś dziwnych formatach (calowych?). NIe zmienia mu pola skanowania przełączanie z "automatycznie" na "A4" i zbieraskanowanie dopiero gdy czytnik minie 1/3 strony. Dlatego abe zeskanować jedną stronę A4 skanuję ją najpierw normalinie "góra_dół" . a następnie odwracam kartkę i skanuję odwrotnie "dół_góra" i mam całość. po odwróceniu drugiego skanowania. Kiedyś jeden jedyny raz udalo mi się zmienić te ustawienia na własciwe,ale to było chyba pod Mintem i nie udało mi się wrócić do takiego ustawienia. Od biedy można coś tam poskanować ale to droga przez mękę. Na razie do dokumentów i zdjęć czarno-białych xSane działa i wystarcza. Wróciłem do dobrego zasięgu internetowego i będę mógł sprawdzić pozostałe Twoje propozycje z Polaur.
Obecnie uważam problem za rozwiązany.
Dzięki.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 06, 2020, 07:53:12 am »
Ustaw sobie rozmiar papieru w /etc/papersize na a4 - zob.: https://jlk.fjfi.cvut.cz/arch/manpages/man/papersize.5

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 06, 2020, 04:42:47 pm »
@pavbaranov

"Ustaw sobie rozmiar papieru w /etc/papersize na a4 - zob."

Jeśli chodzi o Simple-scan, To ja mu ustawiałem rozmiar papieru ale nie bezpośrednio w w /etc/papiersize, bo o tym nie wiedziałem, że tak można, tylko w [ustawieniach] programu i nie działało. Domyślnie jest [Automatycznie] więc zmieniałem mu na [A4] i z powrotem i nic to nie dawało.
Dzięki za tę radę. Spróbuję  przy następny skanowaniu, bo teraz jestem zbyt daleko od skanera.
Dzięki
Rozumiem, ze powinienem zmienić cyfrę w nawiasie z (5) na cyfrę (4). Bo zapis w [papiersize] brzmi: [ # Simply write the papername. See papersize(5) for possible values]
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2020, 04:59:09 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 08, 2020, 10:40:00 am »
Jeśli dobrze Ciebie rozumiem, to "cyfra w nawiasie" jest odnośnikiem do podręcznika "man" dla papersize. To "Simply write..." oznacza mniej więcej tyle: jak nie wiesz co masz wpisać, to możliwe wartości zobaczysz po wpisaniu w konsoli: man papersize.
Masz tam wpisać wyłącznie: a4 (dla "standardowego" rozmiaru papieru przyjętego w tej części świata; domyślnie jest on ustawiony na anglosaski rozmiar letter.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 08, 2020, 09:48:22 pm »
@pavbranov
Rozumiem. Po wpisaniu [man papersize] wyszło mi jakie sa formaty, ale też :
DESCRIPTION
       The  papersize  file is used to specify the preferred paper size to use
       by available commands and programs generating documents.

       The format of this file is extremely simple:  whitespace  and  anything
       starting  with  `#'  is ignored, and the name of the paper is the first
       string found; the case in the name of the paper does  not  import  (see
       CAVEATS section however).

U mnie w /etc/papersize jest wpis : # Simply write the papername. See papersize(5)  for possible valuesRozumiem, że mam to wywalić i wpisać tylko a4. Tak?

 Na razie jestem w trakcie instalowania za pomocą [pak] programju [kooka-git]
problemy miałem następujące:
Po pierwsze niewiedziałem, jak zanleźć nazwę repozytorium. Ale w ramach ćwiczeń dałem polecenie [-Ps] sądząc, że mi opowie o wszystkich pakietach, ale opowiedziało tylko o plazmie. Na szczęście powiedziało gdzie ta plazma jest i to było [new-branded/plazma] no to wpisałem [pak -P new-branded/kooka-git] i się zaczęła budowanie i instalacja. Trwało dość długo a nakoniec mi powiedziało o zależnościach. Te zależności to :
sprawdzanie zależności…
:: kio opcjonalnie wymaga kdoctools: for the help kioslave

Pakiety (5) cmake-3.16.5-1  extra-cmake-modules-5.67.0-1  jsoncpp-1.9.1-1
            kdoctools-5.67.0-1  rhash-1.3.9-1

Odzyskane miejsce na dysku:  40,80 MiB

:: Czy chcesz usunąć te pakiety? [T/n]

Nie wiem czy dobrze robię, ale zdecydowałem, że przyklepuję [T].

Po przyklepaniu dosłałem następujące komunikaty:
:: Przetwarzanie zmian pakietu...
(1/5) usuwanie kdoctools                           [######################] 100%
(2/5) usuwanie extra-cmake-modules                 [######################] 100%
(3/5) usuwanie cmake                               [######################] 100%
(4/5) usuwanie rhash                               [######################] 100%
(5/5) usuwanie jsoncpp                             [######################] 100%
:: Uruchamianie po-transakcji...
(1/4) Arming ConditionNeedsUpdate...
(2/4) Updating icon theme caches...
(3/4) Updating the desktop file MIME type cache...
(4/4) Updating the MIME type database...

==> Instalowanie pakietu kooka-git za pomocą pacman -U...
[sudo] hasło użytkownika:

wczytywanie pakietów…
rozwiązywanie zależności…
szukanie sprzecznych pakietów...

Pakiety (1) kooka-git-0.61.337.ge9ff3e3-1

Do zainstalowania:  1,84 MiB

:: Kontynuować instalację? [T/n] T
(1/1) sprawdzanie kluczy w bazie                   [######################] 100%
(1/1) sprawdzanie spójności pakietów               [######################] 100%
(1/1) wczytywanie listy plików                     [######################] 100%
(1/1) sprawdzanie konfliktów plików                [######################] 100%
(1/1) sprawdzanie dostępnego miejsca na dysku      [######################] 100%
:: Przetwarzanie zmian pakietu...
(1/1) instalowanie kooka-git                       [######################] 100%
Opcjonalne zależności dla kooka-git
    ocrad
    gocr
:: Uruchamianie po-transakcji...
(1/3) Arming ConditionNeedsUpdate...
(2/3) Updating icon theme caches...
(3/3) Updating the desktop file MIME type cache...
==> Sprzątanie...

Nie wiemm czy teraz będzie mi działało polecenie [makefile] ale chyba go nie używałem.
Na razie nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale sądząc z opisu kooka-git, może mi się przydać
A ponadto, gdyby coś nie tak, mam nadzieję, że mi pomożesz.
Pozdrowionka

« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2020, 10:16:19 pm wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 09, 2020, 02:54:30 am »
W /etc/papersize nie ma znaczenia, czy wpiszesz z usunięciem tego komentarza, który tam jest, czy też go pozostawisz. Linijka zaczyna się od znaku # czyli to komentarz. To co następuje po nim nie jest przez nic brane pod uwagę, a stanowi wyłącznie informację.

Problemów z instalacją kooka nie widzę. Zbudowało, zainstalowało, usunęło zależności służące do budowania. Nie mogę natomiast odpowiedzieć w jakim celu masz w systemie kio i czemu ono Ci służy oraz jak będzie funkcjonować bez kdoctools (ogólnie - braknie pomocy do kio).

Opcjonalne oprogramowanie dla kooka jest do obsługi OCR, które tam może być.

Wszystkie programy, o których wspomniałem wcześniej są aplikacjami opartymi o kf5 (jestem ich opiekunem, stąd prawdopodobieństwo, że będzie to związane z KDE jest większe) i wszystkie znajdują się w new-branded (kiedyś już pisałem o tym jakie są zasady tych repozytoriów, na naszym forum też jest - ogólnie: jeśli czegoś nie ma ani w repozytorium, ani w AUR to trafia do new-branded, albo nie służy do używania przez ZU. Polecenie dla pak jest zawsze: pak -P nazwa_repozytorium/program (ale to już wiesz).
Paczki odinstalowane (wyjątek kdoctools) są istotne wyłącznie dla budowy innych programów. Jeśli będziesz coś jeszcze kompilować z AUR czy z POLAUR czy też z ABS, to jeśli będą wykorzystywane do kompilacji (nie wszystkie tego wymagają), to zostaną ponownie zainstalowane, a potem odinstalowane (jeśli przez pak lub jeśli dasz makepkg -sr).

Makefile nie jest poleceniem, ani też aplikacją. Jest plikiem wykorzystywanym przez kompilator przy budowie paczki.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 09, 2020, 01:29:13 pm »
@pavbaranov
Tak też sobie pomyślałem, że jak będą potrzebne, to zostaną zainstalowane. Jednak myślałem, że muszą być usunięte, gdyż kolidują z Kooka-git.
Po Twoim wyjaśnieniu  jestem już spokojny. Nie myślałem, że kiedykolwiek będę korzystał z POLAUR i to na dodatek z PAK-a. To rzeczywiście przyjemność z tym narz ędziem pracować.
Jeśli chodzi o nazwy REPO, no, to faktycznie jestem do tyłu. Nie bardzo śledziłem, gdzie co i jak, bo - prawdę mówiąc - trochę się gubię w nazwach i nie zawsze wiem o czym jest mowa. Instrukcja używania pokazująca się od razu po uruchomieniu PAK-a  znakomicie ułatwia pracę głąbom takim jak ja, ale po prostu niektóre rzeczy trzeba wiedzieć. Choćby takie jak nazywa się REPO, z którego chcemy zassać.
Ostatnio częściej bywałem w POLAUR, ale z oczywistych przyczyn nie mogę się zarejestrować. W sumie mi to nie przeszkadza, a nawet czuję niejako ulgę, że POLAUR chroni mnie przed wypisywaniem głupot, które dla zaawansowanych są oczywistościami.
Jesteście wielcy. Stwierdzam to bez cienia wątpliwości.
Pozdrowienia.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 09, 2020, 01:40:35 pm »
Janku - nie, nawet nazwy repozytorium POLAUR nie musisz wiedzieć. W zasadzie, to posługując się pak, jedyne co musisz znać, to przynajmniej część nazwy lub opisu. Jeśli wpiszesz (tu dam przykład kooka):
pak -SS kookato w wyniku otrzymasz:
:: Repozytoria
Nic nie znaleziono w repozytoriach

:: AUR

:: POLAUR
new-branded/kooka-git 0.61.243.g723404f-1
    The scanning application and libkscan library for Plasma 5
Z powyższego widzisz, że przeszukane zostały wszystkie repozytoria, jakie udostępniłeś systemowi w /etc/pacman.conf, AUR oraz POLAUR i jedynie w tym ostatnim została znaleziona paczka kooka-git. Jeśli w innych repozytoriach (systemowe, AUR) istniałaby paczka ze słowem "kooka" w nazwie bądź opisie, to również zostałaby taka wyświetlona (wpisz sobie np. dolphin). Dodatkowo jest również wyświetlany opis pakietu oraz - tam, gdzie one istnieją (systemowe i POLAUR) - również nazwa takiego repozytorium. Wyposażony w tę wiedzę za pomocą pak możesz instalować w zasadzie wszystko, a jeśli coś z nim jest nie tak, jak winno być, to zapraszamy na freenode, kanał archlinux.org.pl lub prosimy o zgłaszanie uwag na forum.archlinux.org.pl. Jeśli uwagi są zasadne, to po ewentualnej krótkiej naradzie i przetestowaniu (to akurat zawsze), nowe wydanie pojawia się w POLAUR i najczęściej można je zainstalować przez pak, czyli:
pak -P new-brended/pakSporadycznie zdarza się, że trzeba taką instalację wykonać jednak "na piechotę".

Napisałeś jeszcze:
Cytuj
(...) bywałem w POLAUR, ale z oczywistych przyczyn nie mogę się zarejestrować.
Hmmm... o co Ci chodzi?
Jeśli POLAUR, czyli nasze repozytorium na github lub gitlab (tak są dwa i są tożsame), to by zgłaszać cokolwiek przez system github/lab trzeba się zarejestrować na tych serwisach. Być "zarejestrowanym" członkiem tego zacnego :) klubu, to kwestia dopuszczenia przez nas kogoś do niego, ale to ma znaczenie wyłącznie dla kogoś, kto zechciałby się wdrożyć w kwestie związane z pisaniem PKGBUILDów itp. Całej reszcie oddane jest https://forum.achlinux.org.pl gdzie w łatwy sposób można zgłaszać dosłownie wszystko dotyczące POLAUR (np. zapotrzebowania na paczki, błędy w nich wykryte, pomysły na zmianę funkcjonalności tak POLAUR, jak i np. pak itd. itp.). To co - ewentualnie potrzebujesz - to zarejestrować się na tym forum. Jeśli z tym masz problemy, to wiesz jak się do mnie możesz zgłosić.
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2020, 04:41:19 pm wysłana przez pavbaranov »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 413
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 17, 2020, 10:15:24 pm »
@pavbaranov
Jest tak:
sądziłem, że mogę sprawdzać listę paczek do pobrania. a tu wychodzi, że muszę znać przynajmniej fragment nazwy. Ja wiem niejednokrotnie o jaki efekt mi chodzi, ale nie wiem jakim programem mógłbym to uzyskać. Do "Kooka" dotarłem wyłącznie dlatego, że mi tę nazwę podłeś. Chodziłoby o listę nazw i jakąkolwiek informację do czego to.
Ale i tak już mam wszystko, o co mi chodziło. Kooki jeszcze wprawdzie nie sprawdziłem, ale mam naprawdę niewielkie potrzeby.
Wy, geniusze, po prostu nie wyobrażacie sobie, że głąby, takie jak ja, potrzebują używać systemu do czegoś innego, niż tylko do funkcjonowania systemu.
Tymczasem głąb mojego typu, wchodzi i ... się chce porozglądać po półkach.
Podałeś mi kilka nazw programów do skanerów, i tylko dlatego, że mi podałeś nazwy, to do tych nazw mogę dotrzeć. Ale jak je (te nazwy) znaleźć bez pomocy @pavbaranov, to już nie podano.
Gdy wrzucić problem do internetu, to też nazwy linuxowych programów nie wychodzą, więc PAK jest niejako dla zaawansowanych. Zachwyciłem się jego działaniem, gdy już dotarłem do etapu wpisania nazwy.
Piszę to dlatego, że jako gość od Linuxa, który wie wszystko, to może Ci nawet przez głowę nie przechodzić, że są tacy ... "niezaradni" jak ja. Ale ewidentnie wyczuwam, że chcesz pomóc. No to piszę.
Pozdro

PS
PAK dla zaawansowanych, takich ja Ty, praktycznie jest zupełnie niepotrzebny, bo i tak znacie wszystke polecenia do wyszukiwania, ściągania i budowania.
Natomiast dla mnie, jest to inny wszechświat, który otwiera przede mną nowe horyzonty i możliwości.
Tylko jeszczse odrobinę mu może brakuje do ideału, ale to już jest to, co zachwyca mój poziom i jest do polecenia.

Ludzie, strzelający z muszkietów nie potrafili posługiwać się karabinami z nabojem zintegrowanym. Musiało potrwać.

« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2020, 10:34:21 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z xSane
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 17, 2020, 10:56:32 pm »
Nie wiem, którą wersję pak masz, ale od pewnego czasu, a wersja 4.2 na pewno ma prosty listing paczek, które są w repozytorium:
pak -Pl nazwa_repozytoriumDostajesz listę nazw paczek.
Ja tu jestem na występach gościnnych. POLAUR kilka razy był wspomniany, ale tu też nie jest jego "strona domowa", której w zasadzie nie ma. Są informacje u mnie na blogu (ale ten z różnych przyczyn od dawna nie jest aktualizowany), a przede wszystkim masz informacje na forum społeczności, która go rozwija: https://forum.archlinux.org.pl/viewtopic.php?id=615. W tym wątku jest wytłumaczona struktura repozytoriów oraz pojawiają się na bieżąco informacje o dodawanych bądź aktualizowanych PKGBUILDach, najczęściej wraz z odnośnikiem do informacji co dany PKGBUILD zawiera. Być może można byłoby to robić inaczej, pełniej, kompletniej, z opisami itd., jednakże weź pod uwagę, że ów POLAUR to robota zaledwie 3-4 osób. Sam pod swoją jedynie opieką miewam niekiedy i ponad 100 PKGBUILDów. Muszę znaleźć program, czy łatkę, ocenić ich przydatność, napisać PKGBUILD, zbudować, przetestować i oddać społeczności, w tym zaanonsować pod ww. linkiem. Niestety czasu na dalsze opisy już niekiedy po prostu nie ma.
POLAUR należy też traktować jako kompletnie uzupełniające źródło PKGBUILDów dla Archa. Biorąc pod uwagę, że w repozytoriach Archa i w AUR jest grubo pewnie z 20 tys paczek, to niewielki jeszcze margines zostaje na "coś więcej". Oprócz PKGBUILDów, które w jakiś sposób (mniejsza o to w jaki) zmieniają to co dostępne w Archu (repo-refreshed, aur-rebased, pkg-trunk - to ostanie repozytorium nie jest dla zwykłego użytkownika) są prezentowane paczki, które jedynie na celu mają uzupełnić to co jest dostępne gdzie indziej. Dodatkowo jeszcze, z uwagi na to, że co najmniej 2 aktywnych twórców POLAUR jest mocno zorientowanych na Qt/KDE, to i najczęściej takie programy są tu prezentowane. Prosimy po prostu o zrozumienie.

Sam pak natomiast jest rozwojowy. Każdy może zgłosić do niego rozwiązanie i po jego przedyskutowaniu w gronie najbliższych współpracowników zaangażowanych w jego rozwój, jeśli jest to możliwe do wykonania oraz sensowne z naszego punktu widzenia, to takie rozwiązanie jest wdrażane.

Wszelkie uwagi do pak - zapraszamy na forum, na którym jest ono rozwijane bądź na IRC: freenode kanał archlinux.org.pl

PS: Od dłuższego czasu ten wątek nie dotyczy już Twojego problemu. Proponuję go przenieść w bardziej odpowiednie miejsce.