Witam! 
Pytanie jak w temacie, mój sprzęt to:
Pentium3 866mhz
256 MB RAM
Radeon 8500 AGP 4x
Co będę na tym robić? Programować w C i przenosić dane z pendrive i płyt. Jak na razie sprawdziłem Mandriva Spring 2007 (z KDE 3.5) i niestety strasznie przymula, potrzebuję czegoś innego. Z tego co się orientuję, chyba każda nowa dystrybucja nawet w wersji light, odpada. Więc jestem skazany na bardzo stare i niesupportowane dystrybucje? Co polecacie?
Jeśli masz już jakieś doświadczenie w Linuksie, możesz spróbować następujących kroków.
Dystrybucja antiX.
Oficjalna strona z linkami do pobierania:
https://antixlinux.com/download/
Strona z linkami do torrentów z obrazami ISO dla antiX:
https://antixlinux.com/torrent-files/
Dostępne wersje to full (ok. 1,1 GB), base (ok. 700 MB), core (ok. 350 MB) i net (ok. 200 MB).
Core to wersja bez środowiska graficznego. Base mieści się na CD - jeśli to stary komputer, prawdopodobnie USB jest 1.1 - a jeśli jest w komputerze dostępny CD ROM (lub DVD) to tak może być szybciej.
Zaraz po uruchomieniu zainstalowany antiX z IceWM (menedżer okien) zużywa chyba max. 100-110 MB (a może nawet mniej, być może GUI ok. 80 MB, a tryb tekstowy 50 MB - nie pamiętam teraz dokładnie, a jak jest przy Live-USB, musiałbym sprawdzić - nie wiem też, jak jest z najnowszą wersją antiX 19 - to są liczby z antiX 17 i tamtymi kernelami).
Jeśli wolisz polski niż angielski, zaraz na początku wybierz F2. Language i Polski - antiX uruchomi się w języku polskim.
---
(Przy okazji: do konfiguracji Internetu (przewodowy lub bezprzewodowy) w moim przypadku zawsze sprawdzał się program ceni w terminalu. W trybie graficznym tam jest chyba Wicd - jakoś z tym mi się nie udało)
Edit: To co powyżej wcześniej pisałem (to co skreślone), już nieaktualne dla antiX 19. W antiX 19 nie ma ani Wicd ani ceni. Natomiast jest connman (program w trybie graficznym, bardzo praktyczny). I to powinno działać sprawnie. W ogóle, antiX 19 to duży postęp w stosunku do wersji wcześniejszych (antiX 17) - zarówno jeśli chodzi o wygląd (wygląda świetnie i znacznie lepiej niż 17, chociać to dalej jest IceWM, moja subiektywna opinia) oraz narzędzia/programy. Teraz go sobie w zasadzie po raz pierwszy (jeśli chodzi o wersję 19) testuję na Live-USB i jestem pod wrażeniem.
---
Alternatywna metoda to instalacja na dysku w trybie tekstowym - jeśli masz jakieś doświadczenie z Linuksem, to znaczy wiesz, co to terminal, taka wersja może być bardziej praktyczna.
Przydatny link FAQ:
https://download.tuxfamily.org/antix/docs-antiX-17/FAQ/index.html#_installation
Uruchom Live-USB (LiveCD/LiveDVD) z antiX w trybie tekstowym (runlevel 3) czyli na ekranie startowym trzeba do linii poleceń/parametrów dopisać cyfrę 3. Zużycie RAM na starcie w trybie tekstowym to ok. 50-60 MB.
Aby od razu przystąpić do instalacji, zaloguj się jako root i wpisz cli-installer.
Może mało kto o tym wie, ale antiX w trybie tekstowym/terminalu posiada rozbudowane narzędzie o nazwie antiX-cli-cc
http://download.tuxfamily.org/antix/docs-antiX-19/FAQ/antiX-cli-cc.html
Jeśli uruchomisz antiX po polsku, jest w pełni przetłumaczone.
Pozwala na pełne zarządzanie systemem, testy, konfiguracje, instalacje na dysku w trybie tekstowym, zmiany kernela etc.
Tak więc instalacja na dysku z poziomu trybu tekstowego byłaby szybsza (teoretycznie można to wykonać z pamięcią poniżej 128 MB RAM, nie miałem możliwości przetestować; ważne jest natomiast, aby dla zainstalowanego systemu dołożyć/użyć SWAP - ile? ja bym pewnie wrzucił minimum 2 GB, chociaż pewnie i tak tyle nie będzie wykorzystywane - ale to ja; 1 GB SWAP pewnie będzie wystarczające)
Ze SWAP antiX w trybie graficznym powinien się już uruchamiać szybciej (gdy będzie zainstalowany na HDD).
Alternatywnie jeśli nie ma możliwości zainstalowania systemu na twardym dysku (bo np. komputer nie widzi żadnego dysku w BIOS), można zrobić np. 1 GB SWAP na jakimś pendrivie i używać komputera (z bardzo małą ilością pamięci RAM) z antiX Live-USB (Live-CD) - ale tutaj trzeba mieć cierpliwość. Natomiast to też działa (robiłem tak).
Głównym ograniczeniem przy używaniu komputera z niskimi parametrami jest procesor - przynajmniej do bardziej zaawansowanych zadań - RAM plus SWAP (a raczej antiX przy takich parametrach) poradzą sobie.
Aha, do rozważenia może też być zamiana domyślnego kernela w najnowszym antiX 19 na starszą wersję np. 4.9.193 albo 4.9.200 (lub co tam nowszego jest w tej chwili dostępne) [Edit: w antiX 19 jednak domyślny kernel to 4.9.193, myślałem, że jest wyższa wersja domyślna] - na starszym komputerze (starszych komputerach) może działać sprawniej. Tak miałem w jednym przypadku i tak się też czasami doradza na oficjalnym forum.
Taką podmianę możesz wykonać albo na Live-USB (np. uruchamiając Live-USB na jakimś szybszym komputerze, zainstalować alternatywny kernel - a następnie wykonać Remaster systemu czyli zapisanie na stałe na USB takiej wersji z nowym kernelem) albo na już zainstalowanym systemie (także z poziomu terminala, m.in. tym skryptem/narzędziem antiX-cli-cc). [Nieaktualne, nie trzeba w antiX 19 zmieniać kernela, chyba, że na wyższy, wtedy porada może się przydać]
Przy okazji do instalacji pakietów/kerneli służy podobne narzędzie cli-aptiX
https://download.tuxfamily.org/antix/docs-antiX-19/FAQ/cli_aptix.html
- również po polsku.
PS. Tutaj masz przykład antiX uruchomionego z Live-USB na normalnym komputerze (w tym m.in. te narzędzia w terminalu wymienione powyżej - od ok. 7 min 30 sec)
https://youtu.be/KIrIP0hZSWY?t=453
Natomiast minimalnie uruchamiałem antiX 17 z Live-USB (to znaczy Live-CD z płyty) w trybie tekstowym na procesorze 500 MHz i 128 MB RAM - bez problemu działa na takich parametrach (w trybie tekstowym czyli terminal/konsola) - także Internet, radio internetowe, muzyka (nie, nie potrzeba pół giga RAMU do łączenia się z Internetem

)
A najniżej jak z antiXem zszedłem to zainstalowany antiX 13 w trybie tekstowym na starym laptopie NEC: Pentium 150 MHz, 48 MB RAM i 100 MB SWAP. Dalej to działa, także Internet. Tam jest jeszcze kernel chyba 2.6 - niestety nowsze kernele już nie chcą się na tym uruchamiać, przynajmniej te z nowszych wersji antiX.
PS2. Jeśli potrzebujesz przenosić dane na płyty CD/DVD (wypalać) w antiX od razu w zestawie masz dostępny fajny program w terminalu cdw. Działa ok i ja go lubię.