Testowo wrzuciłem FreeDosa na pendrive. I nie było z nim żadnych problemów. Może poza wyborem nośnka z którego mam zbootować. Przeważnie widzę dwie wersje: UEFI i Legacy. FreeDos odpalił się z wersji "Legacy". Co do różnic między UEFI a Legacy wiem tylko tyle co wyczytałem w necie. Temat jest dla mnie trochę abstrakcyjny. Nie wiem w jaki sposób przekłada się to później na działanie sytemu operacyjnego. Może nie jest to istotne na ten moment. Zapomniałem wcześniej dodać, że Windowsowy Rescue Disk też udało mi się uruchomić.
Informacyjnie. Obraz wgrałem teraz na zewnętrzny dysk twardy i z niego staram się uruchomić.
Zaktualizowałem również BIOS. Działanie bez zmian.
Po kolei odpowiadam na pytania. Jeśli któreś pominąłem, prośba o zwrócenie uwagi.
> Info z Archa jest dość typowe i powinno zniknąć, a system winien przejść do promptu po pewnym czasie. Zob.:
> Kod [Zaznacz]
>
https://bugs.archlinux.org/task/63698
Widzę pierwszy z tych komunikatów. O RNG już nic się nie pojawia. Pliku random-seed, który jest wymieniany w którymś z wątków, nie posiadam.
>Jak długo poczekałeś i przede wszystkim oczekujesz, że w Archu co Ci się pojawi?
Oczekuję że pojawi się praktycznie natychmiast - tak jak to się dzieje na moim starym komputerze. Czekałem 1,5 minuty dla wersji Legacy jak i UEFI. Dla Legacy pojawia się dodatkowy komunikat "Probig EDD (edd=off to disable)... ok". I na tym się kończy. W obu wersjach dioda dysku przestaje mrygać. Pomaga tylko twardy reset.
>Z linka do Twojego komputera nic nie wynika, a w szczególności jego specyfikacja.
Jakie inormacje byłyby przydatne? Może zrzut z jakiegoś programu (Windows/Cygwin) wkleić? Pokrótce:
Intel Core i5-9500T; Bios: HP R12 Ver. 02.03.01, 26.09.2019.; SMBIOS: 3.1; Producent płyty głównej: HP; Produkt płyty głównej: 85A2; Wersja płyty głównej: KBC Version 08.93.00. Karta graficzna wbudowana.
>Jak próbujesz wystartować ten liveiso?
Musisz mi podać jakieś opcje do wyboru:/ Podpinam pod USB, naciskam F9 przy bootowaniu, wybieram że z zdysku (przykładowo UEFI), później pierwsza opcja z menu, dodając na koniec komendy gruba odczytującej obraz (jak to rozumiem) parametr acpi=off.
>Jakie masz ustawienia safeboot?
>I zerknij sobie na coś takiego:
>
https://wiki.debian.org/InstallingDebianOn/HP/Probook%20440%20G5/Stretch
Tak, widziałem to. Generalnie, jak safe boot jest uruchomiony, to nie da się zacząć bootować z USB. U mnie się da. Szczegółowo:
---Advanced -> Secure boot configuration -> configure Legacy Support and Secure Boot :
---Legacy Support Enable and Secure Boot Disable
Tak mam ustawione
---Advanced -> Secure boot configuration :
---Clear Secure Boot keys
Mam odznaczone
---Advanced -> System Options -> Virtualization Technology (VTx) (necessary for avoiding errors listed by dmesg)
Mam zaznaczone
---Advanced -> Built in devices -> Graphics : UMA Graphics
Nie mam tego parametru
>Czy wyszedłeś z Windows, czy wyłącznie go "uśpiłeś"?
Zasilanie->Uruchom ponownie
Mój obecny stan wiedzy jest taki, że jest to wyłączenie:)
>W pierwszym rzędzie powinno spojrzeć się w specyfikację sprzętu, a ta dostępna jest nawet w jęz. polskim...
Nawet jak bym w nią spojrzał, to bym nie był w stanie z niej wywnioskować, że mogą pojawić się jakieś problemy