Te komunikaty, które Ci się pojawiają są wynikiem tego, że zachodzi jakiś błąd przy podnoszeniu którejkolwiek z usług. Mniejsza o to której. W tym przypadku, który jest na fotce, jest to brak możliwości podniesienia usługi sieci (już Ci to napisałem wcześniej). Jeśli będzie inny błąd - również się pojawią takie komunikaty, tylko ze wskazaniem innego problemu.
Logi - logami. Sprawdź hardware, bo szkoda naszego czasu. Będziesz go nieco miał, a zatem poszukaj sobie podręcznika do journalctl (też już Ci napisałem, że to jest komenda, która pokazuje logi). Mogę polecić na wiki Archa, choć Debian pewnie ma własne. Można też skorzystać z podręcznika: man journalctl (w konsoli, albo wpisz w wyszukiwarkę). Proste komendy zobaczysz - jak zawsze w linuksie - po wpisaniu:
journalctl --help
Jest fajna graficzna nakładka na journalctl - qjournalctl, która nie wiem, czy jest dostępna dla Debian Stretch (lub jest w jakiejś uniwersalnej paczce) - poszukaj. A jest fajna, bo umożliwia segregowanie informacji dziennika oraz ich proste kopiowanie do plików tekstowych. Polecam.
Logi, jakie będą interesujące muszą być z tej sesji, która się nie powiodła i będziesz to musiał jakoś ogarnąć. Ogólne polecenie:
journalctl -b X > wynik.txt
I tutaj daj wynik.txt (ale do diaska ile razy można pisać jak się journalctl stosuje???). X jest kolejną cyfrą wskazującą na dane bootowanie. Musisz sobie sprawdzić tak, by było z tego czasu, gdy nie powiodło się.
Wpierw sprawdzenie hardware'u