uznałem, że narobiłbym śmietniku zakładając kilka tematów, ale jeśli tak jest lepiej, to będę się stosował. jest sporo takich pierdół, które chcę zmienić i nie wiem jak. Wielu rzeczy nie ma w internecie. Jak choćby to, żeby po autoobróceniu ekranu o 180st przewijanie stron działało zgodnie ze ruchem a nie w przeciwnym (bez obrotu jest ok i dotyczy to tylko przewijania, dotyk się obraca razem z ekranem). i tu też mógłbym pisać odnośnie nawiasu, że nieszczęsne gnome i ubuntu tylko dlatego wybrałem, bo jako jedyne wspiera obracanie dotyku razem z ekranem i tak dalej i tak dalej. z tego co widzę, to nie da się mieć jednego jedynego problemu będąc użytkownikiem linuxa - zawsze problem ciągnie za sobą następnych kilka.
niestety wiki archa nie okazało się pomocne, nawet nie widzę w jaki sposób mogłoby pomóc.
pierwsze co robię po postawieniu każdego linuxa to sudo passwd root, bo pisanie sudo przy każdej okazji, czyli 400 razy w ciągu dnia mija się z celem. dla początkującego jak ja, jest to zupełnie bez różnicy, ale doedukuję się w tym temacie, obiecuję.
co do próby z sudo zamiast su, oczywiście próbowałem i to samo co su, czyli brak uprawnień. Wydaje mi się, że to rozwiązanie, które zarzuciłem w pierwszym poście zadziała, ale jak stworzyć ten cholerny plik konfiguracyjny...