Pomijając już to, że artykuł pochodzi z rosyjskiej "szczekaczki" (po IP ich poznacie), to o tym pisze się również na innych portalach.
Osobiście, obojętne mi jest skąd pochodzi
prawdziwa informacja. Tutaj akurat od nich, ale w gruncie rzeczy, to mało ważne....
Osobiście, wychodzę z założenia, by mieć
prawdziwie obiektywne informacje, o ile to możliwe, powinno się wysłuchiwać wszystkich stron. I tak robię...
- ułatwia mi to znajomość i angielskiego i niemieckiego, a swego czasu i rosyjskim władałem biegle, tak, że coś, niecoś z tych umiejętności zostało...
W każdym bądź razie na tyle, by rozumieć jakikolwiek przekaz w jęz. rosyjskim.
Oczywiście, nie tyczy się to teraz akurat tej informacji, bo jest po polsku, dywaguję tylko tak ogólnie...
I wszystko by było w porządku, gdyby nie jeden mały "szczegół" - bo przecież lepiej, jak nas będą szpiegować przyjaciele zza wielkiej wody, niż ci, którzy do tego szpiegowania również nie mają żadnych praw.
No właśnie, to miałem m.in. na myśli !
- jeśli już mam być "szpiegowany" (od czego w przyszłości nie będzie ratunku), to wolę przynajmniej
mniej za to płacić !
Jak kształtują się ceny produktów "hamerykońskich" w stosunku do chińskich, to nie muszę chyba porównywać...
Nie wspominam już o negatywnych "doświadczeniach" w przypadkach, gdy firmy (amerykańskie!) zdobędą
monopol...
Poza tym, jak na razie (!) od strony Azjatów, oczekiwać można jedynie biernego "szpiegowania", t.j biernej rejestracji przepływających danych...
Z drugiej strony, to nie jest już takie oczywiste...
https://wolnemedia.net/facebook-cicho-zbanowal-wolne-media/
Czy drożej Polska by zapłaciła Huawei-owi, czy amerykanom, tego nie wiem, ale wiem natomiast, że w obu przypadkach przyjęcie któregoś z rozwiązań niesie za sobą przywiązanie na długie lata do infrastruktury.
No właśne, czy my chcemy "podtrzymywać przy życiu" technologicznego bankruta"....?
- bo czy się tego chce, czy nie, technika IT, to Azja !