Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: rootowanie smartfona (zakończony bez rozwiązania problemu)  (Przeczytany 1897 razy)

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
rootowanie smartfona (zakończony bez rozwiązania problemu)
« dnia: Sierpień 30, 2019, 03:09:51 pm »
Czy jest jakiś program dla Antergosa do rootowania smartfona?
Mam smartfon Kruger & Matz, z którego potrzebuję "wydłubać" kilka atrakcyjnych rzeczy aby je przenieść do nowego smartfona.
Dowiedziałem się, że jest to możliwe jedynie po zrootowaniu smartfona.
Niestety, wszystkie programy rootujące jakie udało mi się odnaleźć, są przeznaczone dla Windows.
Czy znacie jakiś skuteczny program rootujący dla Antergosa?
Dziękuję za pomoc.
Piejanto
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2019, 12:04:06 am wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2701
  • Reputacja: +55/-38
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2019, 03:45:22 pm »
1. Antergos is dead - zmień to na Archa w sposób opisany w różnych miejscach, m.in. na moim blogu (ale też i tu).
2. Rootowanie smartfona odbywa się w... smartfonie. Potrzebujesz zatem programu do rootu jego dla Twojego telefonu, a nie dla zewnętrznego komputera.
3. W zależności od tego co chcesz "wydłubać" niekoniecznie root smartfona musi być Ci potrzebny.

Offline LinGruby

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 98
  • Reputacja: +0/-0
  • notoryczny brak weny ;)
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2019, 04:48:34 pm »
co do rootowania smartphon to podstawa u mnie wszystkie fony miały wrzucanego root'a na drugi dzień lub w momencie kiedy się pojawił jak w ostatnim Samsung A70 ;)
___
no ale niestety większość programów do zabawy ze smartphon jest na windows ( dlatego osobiście mam na drugim lapku jakiś windows który jest odpalany kiedy najdzie mnie ochota coby pogrzebać w fonie ;) )

można coś kombinować na linux ale więcej zachodu niż gra watra świeczki ;)

 
[...]
2. Rootowanie smartfona odbywa się w... smartfonie. Potrzebujesz zatem programu do rootu jego dla Twojego telefonu, a nie dla zewnętrznego komputera.
[...]

nie zawsze się to odbywa tylko w smartphon, w większości przypadków potrzebny jest komp coby wrzucić root'a...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2019, 04:53:31 pm wysłana przez LinGruby »
( ͡° ͜ʖ ͡°)  Linux User #592024  System:  arch-bspwm  Kernel:  5.X.X.llX-1-lingruby x86_64 (64 bit gcc: 10.2.0)
Desktop: twm info: polybar wm: spectrwm 3.3.0  dm: lightdm  Distro: Arch Linux

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 30, 2019, 08:34:40 pm »
pavbaranov - cieszę się, że Cię widzę. Prawdę mówiąc chodzi o smartfon mojej córci. Ona tam ma jakieś specjalne dzwonki, których już w świecie całym się nie znajdzie i inne duperele, które obecnie są nie do zdobycia. Przekażę jej zaraz Twoją uwagę, co do "rootowania smartfona w smartfonie". Ja do tego już nie mam ślipiów.
Co do Antergosa, który "is daed"... Od czasu Twoich ostatnich porad dla mnie, mój Antergos hula bez zarzutu. Aktualizacje robię zgodnie z Twoimi poradami i co jakiś czas pięć mirrorów mu ściągam reflectorem i jest idealnie. Na razie zostanę przy Antergosie. No... może do czasu zmiany laptopa, bo mój HP już chyba dochodzi do ściany, a na dodatek go nie lubię. Natomiast netbook będzie miał Antergosa do końca dni swoich, gdyż służy jako przewoźny televizjon i robi to dobrze dzięki Kaffeine. Jego też aktualizuję zgodnie z Twoimi poradami.
A co do Archa, ja może bym i tego Archa zainstalował, ale się obawiam, że jestem do tego zbyt "cieńki bolek".
Kiedyś czytałem o instalacji Archa i jestem pewien, że ręcznie tego nie dam rady ustawić. Zbyt wiele trzeba wiedzieć jak na mnie. Pewnie, że bym chciał, ale samo chcenie nie rozwiązuje problemu. Zapoznam się z Twoimi poradami co do instalacji Archa, ale... obawiam się, że w moim przypadku, czytanie ze zrozumieniem porad komputerowych może być problematyczne.
To że raz dokonałeś cudu, jeśli chodzi o moje problemy z systemem, nie oznacza, że cud będzie następował raz za razem. W każdym razie miło mi, że starasz się traktować mnie normalnie. 
Natomiast jest jeszcze sprawa, jak kupić laptopa bez systemu, lub z preinstalowanym Linuxem (ewentualnie do zmiany dystrybucji)?  Jak pytam w sklepach, to raczej bez szans. Jak jest jakiś z Ubuntu, to nie taki jakiego bym chciał. Biję się, że jak kupię z Windows i zainstaluję inny system, to szlag mi trafi gwarancję, a na Windows, to już z pewnością się nie zdecyduję. W sumie przyzwyczaiłem się do Antergosa i wreszcie (dzięki Tobie) wgryzłem się nieco w niego. Jeśli nawet ma mankamenty to - może dzięki temu, że nie mam porównania - jest dla mnie idealny. Ja już niewiele potrzebuję. W sumie najbardziej mi zależy na "Stellarium", a to mi tu działa ładnie.
Dzięki, że się odezwałeś.
Przyjmij moje pozdrowienia dla siebie i Twoich bliskich.
Dzięki


LinGruby
Dzięki za wiadomość. Moja córka ma też takiego laptopa z "siódemką" na ewentualne potrzeby. Celowo nie aktualizowany. Siódemka miała wiele uroku i na dodatek córka ma scanner do slajdów, który działa tylko na siódemce. Powiem jej, żeby też tam poszukała. Chodzi o to, żeby ściągnąć na kompa m.in. dzwonki z systemu i mieć je do wgrania na innego smartfona. Dzięki. 
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2019, 02:29:49 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2701
  • Reputacja: +55/-38
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2019, 09:40:01 pm »
Do "dzwonków" nie jest Ci najprawdopodobniej żaden root potrzebny. Zacznij od np. kdeconnect z jednej strony i odpowiednika z drugiej (o ile to Android).

Antergos już nie istnieje. Ten projekt umarł. Im dłużej będziesz miał repozytoria Antergosa i jego oprogramowanie tym większe prawdopodobieństwo, że to się wywali. Usunąć - nie jest problemem. Masz nawet wątek na tym forum. Sądzę, że pomożemy, a przejście jest totalnie bezproblemowe.

Stellarium - to działa wszędzie.

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 31, 2019, 02:21:37 pm »
pavbaranov
Dzięki za info w sprawie Antergosa. Dla mnie to dość przygnębiająca wiadomość.
Nie ma niczego wiecznego na tym świecie.
Dzięki za pocieszenia w sprawie bezproblemowości przejścia. Skoro Ty mi to mówisz,
to ja się za to biorę na poważnie.
Niestety, już teraz mam pietra. i to potężnego
Zacznę od archiwizowania wszystkiego co tam może mi się jeszcze jakoś przydać.
Pozdrowienia
P.S.
W smartfonie córcia ma Androida i zaraz będziemy kombinowali z  kdeconnect.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 31, 2019, 08:54:40 pm »
no ale niestety większość programów do zabawy ze smartphon jest na windows ( dlatego osobiście mam na drugim lapku jakiś windows który jest odpalany kiedy najdzie mnie ochota coby pogrzebać w fonie ;) )

Właściwie to wystarczy wirtualna winda, jedynie trzeba maszynę tak spreparować, by mieć pełny i bezpośredni dostęp z windy do smartfona (poprzez USB, ew. COM)....
- osobiście, z powodzeniem używam do tego celu jeszcze XPeka...

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 31, 2019, 09:01:28 pm »
Mam smartfon Kruger & Matz, z którego potrzebuję "wydłubać" kilka atrakcyjnych rzeczy aby je przenieść do nowego smartfona.

Nigdy nie słyszałem o takim typie, ale, tak, jak podpowiada Kol. @pavbaranov nie sądzę, byś do ściągnięcia kilku plików potrzebował rootować smarta...
- jedynie, sprawdź przez jaki interfejs "dotrzesz" do fona (instrukcja obsługi itp)...

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 31, 2019, 09:45:44 pm »
pavbaranov, TataPingu, LinGruby
Nie daliśmy rady. Trudno. W repozytorium Antergosa miałem kdeconnrct. Zainstakowałem, a córcia zainstalowała na smartfonie KDE Connect z Sieci. Niestety, nie widzą się. próbowaliśmy ograniczyć iptables, zgodnie z poradami w KDE Connect, ale gada że "nie ma takiego pliku ani katalogu", a przecież mam to zainstalowane.
Córcia (hłe, hłe... 42 lata) próbowała też rootowania pod kontrolą Windows7 ale też jej nie wyszło.
Szkoda, bo jak się okazuje LG nie ma też pakietu z językiem hebrajskim, a ona akurat czasem lubi sobie coś od czasu do czasu zapisać po hebrajsku. Ma za to języki, o których dopiero teraz się dowiedzieliśmy, że mogą takie istnieć. Myśleliśmy, że razem z dzwonkami uda nam się przenieść ten pakiet z Krugera & Matza na LG. No, ale kicha.
Dzięki za próbę pomocy.
Pozdrowienia

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2701
  • Reputacja: +55/-38
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 31, 2019, 10:25:16 pm »
Oba "instrumenty" w tej samej chwili muszą być podłączone do tej samej sieci wifi. Sprawdź.
Inna opcja - po prostu podłączyć diabła do komputera po jakimkolwiek protokole i spróbować zgrać co się żywnie podoba.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 31, 2019, 11:16:12 pm »
Nie daliśmy rady.

Próbowaliście bezpośrednio po USB ?

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 31, 2019, 11:18:13 pm »
pavbaranov
Tak robimy. I po kablu też. Owszem wyświetla pamięć ale nie ma w tej pamięci tego o co nam chodzi. NIe ma np. czegoś takiego jak [system]. Ostatnio córka próbowała rootować programem dr.fone i jakby coś się zaczęło dziać, ale nie ma wsparciua dla modelu Kruger & Mac.

Ja natomiast wziąłem sobie do serca Twoje zdanie: "Całość "zmian" z Antergosa na Archa trwa przysłowiowe 5 minut." i już godzinę szukam jak i gdzie byłoby to opisane i nie mogę dotrzeć. Na Twoim blogu, owszem, jest wiele, ale jak uniknąć problemów z Antergosem, od którego właśnie mam odejść, gdy wreszcie, dzięki Tobie, zacząłem się czuć bezpiecznie. Qrdę.
Ślipię po tym ekranie i tylko, znajduję, że "koniec udanej dystrybucji" ale o bezproblemowej zmianie nic.
Byłem i tutaj :
http://linux-pavbaranov.blogspot.com/
i tutaj:
http://linux-pavbaranov.blogspot.com/search/label/Antergos
i tutaj:
http://linux-pavbaranov.blogspot.com/search/label/Arch
a nawet dotarłem tutaj:
https://www.dobreprogramy.pl/pavbaranov

Zdecydowałem się na przeście z Antergosa do Archa, ale owo 5 minut jest zdecydowanie bardziej przysłowiowe - jak dla mnie - niż by się wydawać mogło.

Fajnie się z Tobą gada.
Dla Ciebie wszystko jest, qrdę, proste.
Pozdrowionka.


« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2019, 11:20:03 pm wysłana przez Piejanto »

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 31, 2019, 11:24:13 pm »
TataPingu
bezpośrednio po USB, to nie ma problemu. Rzecz w tym, że tam są chyba ukryte pliki, bo niektóre katalogi wydają się puste. Jest katalog [Antergos] ale tam raczej są aplikacje. Tamte rzeczy, o które nam chodzi powinny być w katalogu [system/.../...] (tak doczytaliśmy) ale nie można wejść do systemu jak nie ma root-a.  Po prostu nie ma katalogu [System].
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2019, 11:28:13 pm wysłana przez Piejanto »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1478
  • Reputacja: +10/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 31, 2019, 11:27:40 pm »
Albo można użyć narzędzia gui, gammu (dostępne w repo Arch-a).
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Piejanto

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
  • Reputacja: +0/-0
Odp: rootowanie smartfona (pytanie)
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 31, 2019, 11:30:16 pm »
robson75

Nie. To chyba zupełnie nie do tego.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2019, 11:38:10 pm wysłana przez Piejanto »