Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma  (Przeczytany 2911 razy)

Offline pandom

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
  • Reputacja: +0/-0
KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« dnia: Sierpień 10, 2019, 09:31:51 pm »
Mam w domu jeszcze komputer z Windowsem stacjonarny. Jest on dosyć mocny. Posiada 10GB ram, i5 dedykowaną grafikę nvidia 2GB. Szkoda mi na nim instalować MX Linuxa.
Wybór padł na KDEneon albo Manjaro z KDE. Wiem, że Neon jest robiony przez ludzi co odpowiadają za KDE i dzięki temu wszystkie nowości, aktualizacje są tam szybciej i jest lepiej dopasowany. A Manjaro to ponoć najlepsza dystrybucja, która najlepiej działa z KDE. Powiem szczerze, że zależy mi na stabilności głównie i aby system z automatu rozpoznał sprzęt i zainstalował sterowniki. Zależy mi właśnie na KDE bo mi się podoba i mają dobre programy typowo pod KDE. Może jakiś użytkownik wyżej wymienionych dystrybucji się wypowie ?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 10, 2019, 09:48:39 pm »
Ani jedno, ani drugie.
Neon nie jest robiony przez "ludzi co odpowiadają za KDE", zaś Manjaro to niedorobiony Arch :)
Jeśli chcesz mieć dobrą dystrybucję z KDE to - zasadniczo - wybór masz pośród następujących:
1. Arch,
2. OpenSUSE w wersji Leap lub Tumbleweed,
3. KaOS,
4. Chakra
ostatecznie Neon.
Dlaczego Arch, a nie Manjaro? Paczki KDE przygotowane są w Archu i tu w istocie arojas jest jednym z asolutnie najlepszych opiekunów tego DE. Może ja miałem jakieś problemy z Manjaro, ale po przejściu z Manjaro na Archa nagle okazało się, że to co mnie wkurza w Archu nie istnieje. Problemem są "bebechy", które być może za kilka lat w końcu w Manjaro nie będą problemem.
Zuśka. Leap vs. Tumbleweed. To pierwsze jest "wydawnicze". Tu masz ostatni LTS od KDE, ale ogólnie starsze oprogramowanie. Tumbleweed jest rolling release. Najnowsze wersje z lekkim poślizgiem wynikającym z testowania nowych wersji oprogramowania. Do Leapa możesz dodać repozytorium z nowszymi wersjami KDE.
KaOS - super, ale masz ograniczenia. Podstawe brzmi: jeśli masz cokolwiek co wymaga 32bitowych aplikacji - zapomnij.
Chakra - "w połowie drogi". Core jest tu aktualizowane jakieś 3x w roku. Aplikacje, w tym KDE, zwykle "na bieżąco".
Osobiście - po używaniu KDE od kilkunastu lat jestem szczęśliwym jego użytkownikiem na Archu.
Jeśli instalacja Archa Cię przerasta to są lekko łatwiejsze możliwości jego zainstalowania.
Podstawowym problemem z jakim się spotkasz będzie Bumblebee (hybrydowa grafika).

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1633
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 10, 2019, 10:51:27 pm »
KDE Neon to ani nie jest jakimś flagowcem KDE, ani nawet nie jest stricte dystrybucją. Ich obchodzi to, co KDE, a jak coś z części ubuntowej się zepsuje, to nie ich interes. Z nowościami niby są, ale zauważyłem, że Neon coś nie dostaje nowego Qt. Plasma jednak stale nowa. Jak niekoniecznie chcesz nowe i "najlepsze", to Kubuntu może być dobrą opcją. LTS będzie mało problemowy, a jak sobie dodasz odpowiednie PPA, to będziesz też miał nowsze wersje Plasmy LTS, tj. 5.12.x.

Manjaro ma wiele fanów (to odpowiednie słowo) i stąd wiele pochlebnych opinii, które może niekoniecznie są zaslużone. U mnie Manjaro z KDE się nie sprawdziło. Na lapku robiło problemy z wifi i ogólnie nie działało zbyt płynnie, a na stacjonarce były problemy z płynnością i pojawiały się nawet artefakty, jakby mi GPU siadało. Zwalałem winę na Plasmę, później na sprzęt, ale jak na tym samym komputerze miałem Archa z KDE, to już żadnego z tych problemów nie miałem. Arch oprócz instalacji ma swoje problemy, ale nadal wydaje mi się, że jest ich mniej niż w Manjaro i innych "stabilnych" dystrybucjach.

Co do Bumblebee, jak to stacjonarka, a kabel jest wpięty w Nvidię, to integra tyłek cicho. Starczą sterowniki do Nvidii.
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1442
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 10, 2019, 11:32:19 pm »
@pandom
Wszystko tylko nie Manjaro !
Podam może przykład, kiedyś sam używałem tego systemu i byłem z niego zadowolony, do czasu kiedy okazało się że są problemy z kernelem, a niestety sam deweloper ma małe pojęcie o budowaniu paczek dla swojego systemu.
Druga sprawa nie działające programy, kiedyś zainstalowałem timeshift (wiadomo do czego służy) i gui wcale się nie uruchamiało, a na Arch-u praktycznie wszystko mi działa.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 293
  • Reputacja: +0/-0
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2019, 07:03:11 am »
Witam , spróbuj sobie tę dystrybucje , jest to arch z plasmą  ( oraz parę  elementów deepin), z łatwą instalacją
https://sourceforge.net/projects/antechiso/
Pozdrawiam

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1633
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2019, 08:10:12 am »
Ja podsunę do rozważenia RebornOS:
https://rebornos.org/

Kiedyś to była niepotrzebna kopia Antergosa, ale z czasem się rozwinęła, a Antergos padł. Wydaje mi się, że lepiej coś takiego, niż nieznane mieszanki zrobione wg widzimisię autorów.
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 11, 2019, 08:29:11 am »
Osobiście stroniłbym od dystrybucji niszowych, o małych społecznościach i takich, które nie oferują wsparcia na odpowiednim poziomie. Jeśli Arch, to Arch. Można natomiast rozważyć, czy nie zainstalować go np. przez Anarchy (chyba najsensowniej). Na 100% natomiast odradzam mieszanki wybuchowe, które składają się w części z KDE, a w części z innych środowisk. Jeśli ktoś coś takiego ma ochotę robić, to powinien to skrywać skrzętnie przed widokiem świata, bowiem zwykle jest to bomba z opóźnionym zapłonem. Z samym KDE (podobnie zresztą jak z innymi DE) jest zresztą tak, że im bliższe oryginału, tym lepiej się sprawdza i jest bardziej niezawodne.

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 638
  • Reputacja: +1/-0
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 11, 2019, 08:35:52 am »
@pandom, ale dlaczego KDE, czy Plasma ? - przecież równie ładnym środowiskiem jest Cinnamon.
Ja polecił bym Ci Minta 19.2 w którym ze sterownikami do Nvidia nie powinieneś mieć problemów.
Cinnamon to już naprawdę dopracowane środowisko, z wieloma możliwościami i świetnym wyglądem. Usuwanie niechcianych programów odbywa się po wejściu w Menu i prawo-klikiem pozbycie się danego programu.. takiej opcji nie posiadają inne środowiska.

Offline pandom

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
  • Reputacja: +0/-0
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 11, 2019, 11:19:04 am »
To zdecyduję się na Archa ale poprzez instalator graficzny Anarchy i doinstaluję środowisko graficzne.
A podczas instalacji w ten sposób będę miał możliwość pobrania środowiska graficznego czy zainstaluje mi bez i w konsoli będę musiał je sam zainstalować ?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 11, 2019, 11:39:12 am »
Masz możliwość zainstalowania kilku środowisk, w tym - kiedyś dwu, a w tej chwili chyba jednej wersji - KDE (Plasma). Musisz lekko znać swój komputer, by zainstalować właściwe komponenty, bowiem Anarchy nie bardzo to podpowiada (tzn. nie zainstaluje sam - musisz wskazać, że chcesz).
Po instalacji przez grupę:
- doinstaluj praktycznie pełne Qt5 (wywal tylko to, czego na pewno nie używasz np. u mnie to gamepad, czy docs/examples),
- doinstaluj całe kf5 i kf5-aids,
- doinstaluj całą plasma.
Jeśli pokażą się zależności, w tym opcjonalne - również.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1442
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 11, 2019, 12:59:37 pm »
@pandom
W sumie sam zainstalowałem sobie Arch-a przy pomocy Anarchy, ale ja używam Xfce a nie Plasmy, w Anarchy DE Plasmy możesz znaleźć w Anarchy-advanced, ale to dla początkującego usera Arch-a jakim Ty jesteś może sprawić niewielkie kłopoty.
Dlatego o wiele prostszym instalatorem jest Zen-installer
https://sourceforge.net/projects/revenge-installer/
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 11, 2019, 01:12:15 pm »
@robson75 - Takie same te instalatory. Niestety zen-installer, będąc pochodną revenge dodaje od siebie jeszcze pierdółki, które nie są kompletnie potrzebne. Pomijając różne skrypty instalacyjne (typu uruchamia się obraz iso Archa, dociąga z netu skrypt i go odpala, a następnie postępuje wg tego co jest napisane; są takie również instalujące wyłącznie Plazmę), to Anarchy obecnie wydaje się najsensowniejszym wyborem.
Problem zaczyna się później, gdy próbuje się Archa obsługiwać bez żadnej wiedzy nt. linuksa, a dystrybucji rolling-release w szczególności, oraz rzucać nagminnie na AUR.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1442
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 11, 2019, 01:36:04 pm »
@pavbaranov
To powiem może inaczej, gdy ja testowałem Plasmę zainstalowaną przez Anarchy po zakończonej instalacji chcąc coś zbudować z PKGBUILD-u, nie mogłem bo coś tam brakowało, nie pomogła instalacja cmake, a to dlatego że podczas instalacji Plasmy przez Anarchy jest instalowane minimum paczek bez pełnego arch base. Inna sytuacja jest podczas instalacji DE Xfce, ponieważ zaraz po instalacji mogę bez najmniejszych problemów budować z PKGBUILD-ów.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2019, 01:42:11 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1633
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 11, 2019, 01:58:06 pm »
https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_User_Repository#Getting_started
Absolutna podstawa, gdy ktoś sięga po AUR i nie prosi o kłopoty.
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 11, 2019, 02:03:10 pm »
OT: Robert -
1. Zerknij co poradziłem @pandom - po zainstalowaniu tych paczek ma pełną Plazmę i nie będzie się zastanawiać dlaczego coś mu nie działa, skoro innemu działa. Niestety to Arch i patrzeć trzeba na optdepends. Niestety to Anarchy (czy zen, czy cokolwiek) i owe optdepends często nie są pokazywane, a jeśli to nie tak wyraźnie, by można było załapać o co chodzi.
2. Jeśli nie mogłeś zbudować czegoś z PKGBUILDu to są dwa wytłumaczenia:
- albo ów PKGBUILD był skopany,
- albo nie spełniłeś wszystkich wymogów dla budowania paczek w Archu, czyli przede wszystkim nie miałeś zainstalowanego base-devel.
3. Nie wiem jak obecnie, ale kiedyś Anarchy dawało możliwość instalacji 2 "wersji" KDE (Plazmy) - jedna była w istocie minimalną, druga - "maksymalną". Preferowana opcja pierwsza i doinstalowanie tego co potrzebne, bo druga jest "nadmiarowa", aczkolwiek nie wiem, czy dodaje również wszelkie - czy to potrzebne, czy nie - paczki kde-applications.
Koniec OT, ale może się przyda.