Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: [ROZWIĄZANY] Nie działa menedżer pakietów Synaptic  (Przeczytany 1008 razy)

Offline Hydrabi

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
[ROZWIĄZANY] Nie działa menedżer pakietów Synaptic
« dnia: Sierpień 04, 2019, 03:44:42 pm »
Witajcie

Chciałem zainstalować taki program Koha, nie udało mi się zresztą. Od tego momentu Synaptic przy uruchomieniu wywala błąd:
E: Nieprawidłowa linia 1 w liście źródeł /etc/apt/sources.list.d/koha.list (typ)
E: Nie udało się odczytać listy źródeł.
Przejdź do konfiguracji repozytoriów, aby naprawić problem.
E: _cache->open() failed, please report.

Zawartość pliku:
#[3~
sudo apt-get update
sudo apt-key add -echo deb 'http://debian.koha-community.org/koha stable main'

Szukałem trochę w necie rozwiązania i znalazłem, że wystarczy wywalić ten plik koha.list lub jego 1 wiersz, niestety pliku nie można usunąć bo jest brak dostępu/uprawnień... Co robić?

« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2019, 07:28:25 pm wysłana przez lami07 »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1439
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Nie działa menedżer pakietów Synaptic
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2019, 04:14:04 pm »
Szukałem trochę w necie rozwiązania i znalazłem, że wystarczy wywalić ten plik koha.list lub jego 1 wiersz, niestety pliku nie można usunąć bo jest brak dostępu/uprawnień... Co robić?
Wystarczy uruchomić managera plików jako root, nie wiem jakiego używasz, ale przykładowo jeżeli używasz caje
sudo cajaTo polecenie wykonujesz w terminalu rzecz jasna.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2019, 04:17:30 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Hydrabi

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Nie działa menedżer pakietów Synaptic
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2019, 04:57:50 pm »
Gdy uruchamiam menedżera w terminalu to jest dokładnie to samo czyli:
E: Nieprawidłowa linia 1 w liście źródeł /etc/apt/sources.list.d/koha.list (typ)
E: Nie udało się odczytać listy źródeł.
Przejdź do konfiguracji repozytoriów, aby naprawić problem.
E: _cache->open() failed, please report.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1439
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Nie działa menedżer pakietów Synaptic
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 04, 2019, 06:25:00 pm »
Ja pisałem żebyś uruchomił managera plików, a nie managera pakietów w celu usunięcia tej linii.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Hydrabi

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Nie działa menedżer pakietów Synaptic
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 04, 2019, 07:17:56 pm »
Sorry nie doczytałem. Rzeczywiście działa. Synapic działa. Dzięki serdeczne.

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 485
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Nie działa menedżer pakietów Synaptic
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 04, 2019, 08:17:19 pm »
Oznacz wątek jako [ROZWIĄZANY]
IRC - #linuxiarze.pl w sieci freenode.net
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Nie działa menedżer pakietów Synaptic
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 04, 2019, 10:42:18 pm »
Chciałem zainstalować taki program Koha, nie udało mi się zresztą.

A próbowałeś tego ?
https://wiki.koha-community.org/wiki/Koha_on_Debian
Zaznaczam, że nie sprawdzałem, nie używam tego programu...

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1439
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Nie działa menedżer pakietów Synaptic
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 04, 2019, 10:51:22 pm »
Jeszcze dodam odnośnie modyfikacji plików systemowych, bardzo dobrym edytorem tekstowym jest Kwrite, który umożliwia edycje plików systemowych, wyskakuje tylko takie okno o podanie hasła root

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110