@Albedo-0.64
Co chcę osiągnąć? Hmm, w zasadzie kilka rzeczy. Po pierwsze, dużo pracuję w Blenderze i GIMPie, a słyszałem, że te programy chodzą znacznie szybciej i stabilniej pod Linuxem. Po drugie, skusiła mnie automatyczna aktualizacja oprogramowania pod Pingwinem. Po trzecie, odczuwam pewną potrzebę odmiany po ok. 15 latach korzystania z Okienek. Po czwarte wreszcie, poszukuję szybkiego, stabilnego systemu. A po piąte, jako że jestem graczem i widzę, do czego zmierza Valve ze Steamem, czuję, że niedługo Linux może stać się mocnym graczem na rynku systemów dla graczy, więc chcę się przygotować i przesiąść zawczasu

Czy chcę całkiem zrezygnować z W7? Tak, a przynajmniej docelowo. Uważam, że "jak się bawić, to na całego" - jak już instalować Linuxa, to Windows idzie do śmieci.
Co do środowisk graficznych, to wiem, że są różne, jednak GNOME mnie kompletnie odrzuca, natomiast inne wydają się albo nieco zbyt biedne, albo troszkę zbyt skomplikowane czy "dziwne" (z mojego punktu widzenia). KDE i Cinnamon są na tyle zbliżone do tego, z czego korzystałem dotychczas, że przesiadka nie powinna być bardzo bolesna.
Co do specyfikacji PC, to Core i7-3770, GeForce GTX660, 8 GB RAM - to tak z grubsza. Więc myślę, że z płynnością problemu nie będzie.
Ale żeby jeszcze pomęczyć i może ukierunkować to, czego bym się chciał dowiedzieć, kilka pytań pomocniczych:
1. Czy Mint i Mageia posiadają pełne spolszczenie? Wiem, że Mageia jakieś spolszczenie posiada, co do MIna nie wiem.
2. Jak jest ze sterowanikami? Czy są aktualizowane na bieżąco, czy trzeba swoje odczekać, zanim nowe wersje pojawią się na Linuxie? (mam na mysli sterowniki oficjalne, nie home-made

3. Czy Steam jest dostępny na Mincie? Wiem, że na Mageia jest, więc tu nie pytam.
4. Czy na obu systemach da się zrobić co najmniej to, co na Win, bez korzystania z konsoli?
5. Jak to jest z tym oprogramowaniem, repozytoriami itp? Bo im więcej czytam, tym mocniej się gubię. Czy można dowolnie dodawać sobie repozytoria? Czy wtedy soft też się aktualizuje na bieżąco?
6. Jak jest z dostępnością Skype na Linuxie? Lub czy jest możliwość łączenia się z ludźmi ze Skype za pomocą jakiegoś zamiennika?
7. Jak się sprawa ma z aktualizacją systemu? Czy jest możliwośc, by system aktualizował się automatycznie z wersji na wersję, bez ingerencji w zainstalowane programy/pliki? Chodzi mi o wersje o długim wsparciu, nie wersje rozwojowe.
8. Co z tą szybkością Linuxa? Czy faktycznie jest (trochę/dużo) szybszy od Windowsa? Mówię o wersjach ze środowiskiem KDE lub Cinnamon.
I na koniec pytanie mocno otwarte: na jakie problemy może natrafić użytkownik Windows, przechodząc na Linuxa? Do czego najtrudniej się przyzwyczaić, czego może brakować, co razić? (Wolę się z góry przygotować na to, co mnie może czekać

).
I to tyle. Z góry dzięki za czas i odpowiedzi