... mam taki, że nie mogę ustawić dwóch monitorów (laptopa zazwyczaj używam w stacji dokującej, z dodatkowym monitorem FullHD 24 cale). I zagwozdka polega na tym, że w każdej innej używanej przeze mnie dystrybucji (Lubuntu, Xubuntu, Sparky, Manjaro, Gecko) była opcja ustawienia/ekrany i w niej automatyczne wykrywanie monitorów (display/laptop) wraz z zalecaną rozdzielczością i odświeżaniem. A tu nic, widzi tylko default, maxymalnie 1620 zamiast 1940, odświeżanie pokazuje zero. I jak mu dam rozdzielczość 1024, to MX na wyświetlaczu laptopa się odpali, a na monitorze będzie widzialny jako ćwiartka. A jak mu dam 1620, to na monitorze się odpali na całym ekranie, a na wyświetlaczu mie ruszy, będą bohomazy po starcie. Dodatkowo - tylko jeden ekran będzie pokazywał, ten na którym się odpali system, drugiego nie zobaczy, czyli jak uruchomię na wyświetlaczu i włożę do stacji dokującej, to nie ma opcji do przejścia na monitor. A jak uruchomię stację dokującą i otworzę pokrywę monitora, to wyświetlacz i tak będzie czarny. Jednym zdaniem - nie działa ustawianie ekranów w moim MX, wersja 32 bity (bo 64 nie dała się zainstalować na tym starym Lenovo, na którym wszystkie pozostałe linuxy są w wersji 64 - dziw taki, nie uruchamiała się nawet taka live). Jak to obejść, czy coś źle robię w ustawieniach, czy może wpływ na to miało że instalowałem MX w stacji dokującej (ale przecież nie powinno). Czy dograć coś, na przykład jakiś Xrandr, ale przecież on nie jest do xfce ... Dodatkowo problem standartowy - jak tu zmienić jasność wyświetlacza, metoda ze Sparkiego - wymusić na panelu ikonę bateryjki nie zadziałała - ikona jest ale suwaka jasności w niej nie ma. Uprzejma prośba o pomoc, chciałem zatrzymać MXa jako drugi system za Sparkim na moim wiekowym laptopie, wygląda przyjaźnie, ale ta walka z ekranami go zdyskwalifikuje niestety u mnie ...