Kaffeine
Tak, z Kaffeine nie powinno być problemów...
- można jeszcze użyć MythTV, również chodzi bez zarzutu, ale sama konfiguracja wstępna jest skomplikowana...
Nie chciałem instalować Kaffeine, bo to dla KDE, ale skoro dwie osoby proponują, to spróbowałem. Rzeczywiście jakość obsługi rewelacyjna, ale jakość odbioru niestety nie. Film poklatkowy, jak w VLC. Jakość sygnału mam dobrą, chyba nawet lepszą niż w przykładzie od Fibogacci.

Spróbuję wykonać te wcześniej sugerowane próby z materiałami video, ale już nie dzisiaj, bo idę spać. 
To, że jakiś program jest dla KDE czy Gnome czy z innej dystrybucji, nie znaczy, że nie da się go używać, a wręcz przeciwnie, jeśli jest dobry i spełnia wymagania, to warto. Generalnie, narzędzia to narzędzia i jeśli działają i spełniają swoje funkcje, to warto używać.
Tu nie instaluje się całe środowisko, tylko określone wymagane pakiety dla działania tego programu.
Sam najbardziej do PDFów lubię używać Xreader, a to jest oryginalnie chyba z Mint'a, tak samo MintStick jest użyteczny i czasami używałem (mały, ale skuteczny program do formatowania USB i do przenoszenia ISO na USB przez dd).
Co do dekodera DVB-t, teoretycznie sprzęt powinien to obsłużyć, procesor co prawda 32bitowy, ale 4 wątki. Jeśli przy dobrym sygnale rwie zarówno na VLC i Kaffeine, to na razie nie wiem, co doradzić.
Edit:
Zainspirowany tematem, przypomniałem sobie parę rzeczy i nawet jeśli telewizja nie do końca u Ciebie zadziała, nadal możesz wykorzystać dekoder do wygodnego słuchania radia w terminalu (nawet bez programu Gqrx).
W systemie musi być zainstalowany pakiet o nazwie: rtl-sdr
Do słuchania wykorzystuje się program z tego pakietu o nazwie: rtl_fm
Polecenie i argumenty są dosyć złożone, ale znalazłem w Internecie takie, które dla mnie działa:
rtl_fm -g 50 -f 101M -M wfm -s 180k -E deemp | play -r 180k -t raw -e s -b 16 -c 1 -V1 - lowpass 16k(tutaj przykładowo podane jest 101 MHz czyli 101M, dla 99,9 MHz trzeba podać 99.9M - z kropką)
Przygotowałem sobie prosty skrypt, który ułatwia uruchamianie różnych częstotliwości:
#!/usr/bin/env bash
# prosty odtwarzacz radiowy - autor Fibogacci
# Wersja 0.1.0 - 20190628
echo 'Wpisz częstotliwość (w MHz, np. 101 lub 91.1):'
read 'herce'
rtl_fm -g 50 -f ${herce}M -M wfm -s 180k -E deemp | play -r 180k -t raw -e s -b 16 -c 1 -V1 - lowpass 16kWystarczy utworzyć plik tekstowy z tym skryptem, zapisać go np. jako por.sh, nadać mu prawa uruchamiania (np. w menedżerze plików Thunar, kliknąć prawy przycisk myszki na pliku > Właściwości > karta Uprawnienia, zaznaczyć Uruchamianie).
Po uruchomieniu w terminalu poleceniem:
$ ./por.shwystarczy wtedy wpisać częstotliwość i słuchać radia FM przy bardzo małym zużyciu zasobów. Wychodzi się ze skryptu/wyłącza odtwarzanie skrótem Ctrl+C.
Skrypt można rozbudować wpisując różne stacje na stałe i do wyboru, ale to na razie taka bardzo prosta wersja.
Może się komuś przyda.