Witam,
Potrzebuję zainstalować linuksa na kilku laptopach w sklepie. Są to sprzęty dość stare bo HP z 4GB ramu i dyskami 180 GB HD intel core i3. Moje wymagania to:
- prosty pakiet instalacji aplikacji bez kombinowania z prostymi aktualizacjami programów z możliwością szukania programów w katalogu (wszystko w jednym oknie)
- wyszukiwarka jak w MacOS czyli po naciśnięciu ALT+SPACJA okienko do uruchamiania programów, szukania nazw plików
- musi działać normalnie Google Chrome i Dysk Google najlepiej jako programy bezpośrednio od Google i aktualizować się
- stabilne i proste w instalacji bez grzebania w systemie
Testowałem MX Linuks na debianie z XFCE i wszystko jest OK bo ściągnął wszystkie sterowniki ale zarządzanie programami to koszmar i ma za dużo programów a chodzi mi o czysty system bo tam nie będzie więcej jak max 10 aplikacji. Środowisko XFCE też mi odpowiada. Bardziej minimalistycznego bym też nie chciał.
Testowałem Ubuntu ale to porażka i chcę go uniknąć. Czysty Debian nie ma sterowników jakich potrzebuję i nie działa internet po kablu tylko samo wifi.
Jeden komputer będzie miał zainstalowany WINE bo używamy tam programu magazynowego i księgowego i akurat nam to super działa praktycznie na każdym linuksie jaki testowałem.
System będzie służył do obsługi sklepów internetowych. MX Linuks ma niezłą wydajność bo przy otwartym Gimpie, Thunderbirdzie, Chrome, notatniku, przegladarce zdjęć ma niezłą wydajność.
Przy MX Linux masz tę możliwość, że najpierw na jednym systemie, nawet Live USB, odinstalujesz te programy, których nie potrzebujesz (zrobisz sobie minimalną dystrybucję), a następnie narzędziem MX Zrzut systemu wykonujesz obraz ISO takiego systemu.
Następnie już kopiujesz ten obraz (instalujesz z niego) na dowolnej ilości komputerów (a tu jak piszesz masz więcej niż jeden) - i masz od razu przygotowany przez siebie, dostosowany i dopasowany system (czyli główną pracę wykonujesz tylko jeden raz - ustawienia, konfiguracja, instalacje, deinstalacje - później już tylko powielasz gotowy system na inne komputery czy pendrivy z Live USB)
Co do zarządzania programami (że koszmar), czy masz na myśli MX Instalator pakietów (czy może Synaptic)?
Skrót domyślny (tak jak Ty piszesz Alt + Spacja) to Alt+F3 (Wyszukiwarka programów), ale w każdej chwili można go zmienić na Alt+Spacja (aplikacja Klawiatura, karta Skróty klawiszowe).
Do naprawdę szybkiego i skutecznego wyszukiwania plików polecam zainstalowanie programu FSearch - jest o wiele szybszy niż domyślna wyszukiwarka plików Catfish (można to zrobić w MX Instalator pakietów, karta MX Test, wystarczy w prawym górny rogu w polu wpisać fsearch, zaznaczyć program i kliknąć Zainstaluj).
Google Drive w MX działa z aplikacją OpenDrive - ja używam plik AppImage OpenDrive.0.2.2.AppImage, do pobrania tutaj:
https://github.com/liberodark/ODrive/releases
Ale jest też tam jak widzę plik do instalacji .deb.
Google Chrome znajdziesz w MX Instalator pakietów: