Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z panelem zadań w ZORIN OS  (Przeczytany 1287 razy)

Offline Tomek lvl33

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Reputacja: +0/-0
Problem z panelem zadań w ZORIN OS
« dnia: Czerwiec 13, 2019, 07:54:29 am »
Witam!
Mam problem z panelem zadań w ZORIN OS. Chodzi o to że przypadkowo powiększyłem go tak bardzo że wszystko zasłania.
Nie mogę nic zrobić oprócz odpalenia terminala. Czy jest jakiś sposób na przywrócenie tego panelu do normy?.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z panelem zadań w ZORIN OS
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 13, 2019, 08:56:27 am »
Ja mam bardzo prozaiczny pomysł na tego typu rzeczy, gdzie "nic się nie da zrobić" i nie wiadomo co za to odpowiada. Zwykle informacje o takich rzeczach przechowuje jakiś plik konfiguracyjny w ~/.config. Zatem po prostu zmieniam nazwę tego katalogu na dowolny inny, a następnie restartuję środowisko, które wówczas uruchomi się z domyślnymi ustawieniami.

Offline Tomek lvl33

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem z panelem zadań w ZORIN OS
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2019, 09:56:28 am »
Dzięki

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z panelem zadań w ZORIN OS
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2019, 11:55:29 am »
Z Zorinem jest taki problem że mimo że ma DE Xfce, to nie używa panelu Xfce tylko swojego. (wiem bo testowałem na VB)
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z panelem zadań w ZORIN OS
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2019, 12:31:37 pm »
@robson75 - Ale i tak, po wywaleniu ~/.config - musi przywrócić ustawienia ze szkieletu. Potem można sobie ewentualne, brakujące ustawienia przenieść ze zbackupowanego config do ~/.config.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z panelem zadań w ZORIN OS
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 13, 2019, 12:42:11 pm »
Ja bym proponował dodanie panelu Xfce, bo ma o wiele prostszy config i łatwiej jest go skonfigurować, a domyślny panel zorina bym usunął z pulpitu.
http://ecg.vot.pl/xfce4-konfiguracja
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2019, 12:48:28 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 636
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Problem z panelem zadań w ZORIN OS
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 13, 2019, 12:55:26 pm »
Chciałbym pomóc, a nie zaszkodzić, dlatego proszę o opinię bardziej doświadczonych.
W poradniku Ubuntu - http://ubuntu.pl/dokumenty/Przewodnik_Ubuntu_14.04_LTS_Trusty_Tahr.pdf
jest wzmianka o naprawie Launchera, ale to dotyczy Unity.
Są też "dwie linijki" Terminala, które przywracają system do ustawień domyślnych;

sudo apt-get install dconf-tools
dconf reset -f /org/compiz/


Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z panelem zadań w ZORIN OS
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 13, 2019, 01:09:56 pm »
Zamiast panelu można dodać dock, w tym wypadku polecam plank



A żeby go odpowiednio skonfigurować wystarczy wpisać w terminalu
plank --preferencesW wyniku czego pojawi nam się takie oto okno

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Problem z panelem zadań w ZORIN OS
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 13, 2019, 01:19:05 pm »
Chłopaki: stop orkiestra. Zorin nie ma Compiza i porady z Ubuntu, na którym Unity raczej nie dla niego. Tu jest Xfce i doradzajmy w ramach tego, co się tu podziało. Nie doradzajmy innych rozwiązań (docków itp.), albowiem co z tego, że ktoś sobie nawet ów dock zainstaluje, skoro problem z byczym panelem pozostanie.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z panelem zadań w ZORIN OS
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 13, 2019, 01:59:58 pm »
Od siebie jeszcze dodam, aby przeładować panel Xfce wpisujemy do terminala
xfce4-panel -r
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1633
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: Problem z panelem zadań w ZORIN OS
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 13, 2019, 03:14:56 pm »
Na pewno Xfce? Zorin jest na GNOME, a Zorin Lite jest na Xfce.
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z panelem zadań w ZORIN OS
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 13, 2019, 03:24:45 pm »
Na pewno Xfce? Zorin jest na GNOME, a Zorin Lite jest na Xfce.
Masz racje, ale autor wątku nie podał informacji jaki to jest Zorin, z jakim DE, ale testując Zorin Lite domyślam się że chodzi mu o Xfce, chociaż pewności nie mam.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110