To jak teraz przełaczyc na XFCE?
No ja pierniczę, by dla jednej funkcji dostępnej
w każdym środowisku zmieniać je, to chyba jeszcze czegoś takiego nie widziałem jak długo żyję.
1. Co chcesz osiągnąć?
Przypisać skrót klawiszowy do otwierania terminala w MATE, czy też mieć terminal, który przez całą sesję rezyduje w pamięci i który można jakimś skrótem uruchomić? To dwie różne rzeczy.
2. Wyżej podałem Ci jeden z programów typu emulator terminala, który uruchamiany jest wraz ze startem systemu i rezyduje sobie w RAM czekając na naciśnięcie klawisza, a wówczas pojawi się na ekranie. Yakuake jest programem, który jest sensowny w środowiskach opartych o Qt5. W Gtk+ nie ma sensu, a MATE jest oparte na nim. Niestety dopiero niedawno podałeś jakie masz środowisko. Dla MATE alternatywą jest np. program Guake, który w Debianie jest dostępny. Uwaga... 3,2,1, start - należy go zainstalować

3. Jeśli nie chcesz, by program rezydował w pamięci cały czas (to rozwiązanie jest sensowne wyłącznie dla osób, które bardzo często sięgają do konsoli, a to chyba dla tak podstawowego newbie, jak Ty nie jest priorytetem), to możesz - korzystając z dobrodziejstw MATE - podpiąć pod jakiś skrót klawiszowy uruchamianie się terminala. W MATE terminal zwykle nazywa się mate-terminal, a plik wykonywalny winien mieć taką samą nazwę. Masz w MATE coś takiego jak Ustawienia systemowe (albo jakoś tak; Preferencje, Control Center - poszukaj w którymś z nadmiernie tu rozbudowanych menu), następnie wybierz Skróty klawiaturowe i po prostu podepnij pod to co dostępne i dla Ciebie wygodne mate-terminal. Finito!
4. Po instalacji w Debianie XFCE nie będziesz miał domyślnie pod żadnym klawiszem jakiegokolwiek terminala