Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

[ROZWIĄZANY] Błąd podczas boot-owania

Zaczęty przez sebekoo, Maj 03, 2019, 11:33:31 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sebekoo

Witam forumowiczów.
Mam serwer złożony na podzespołach - taki PC
Płyta główna Asus P5QL-e, procesor Intel pentium E8500 3.19 GHz, Ram 4GB, dysk (systemowy) 80GB i 2x dysk (dane).

Opis problemu
Po zaniku prądu podasz "działania" serwera przestał być widoczny w sieci.
Zrestartowałem ponownie serwer - nie pomogło
Podłączyłem monitor, klawiaturę, mysz.
BIOS wystartował, system zaczął startować i po kilku chwilach pojawił się błąd
Failed to start network time synchronization" See 'Systemct1 status systemd-timesyncd.services' for details
Dodatkowo nie wykrywa (bądź jej nie widzi) karty sieciowej - uznałem że uszkodziła się karta sieciowa (zintegrowana z płytą główną).
Kupiłem nową na PCI-e - niestety problem pozostał ten sam - pojawia się błąd j/w
Serwer zatrzymuje się na
Startef D-Bus System Massage Bus
Nie mogę się zalogować w żaden sposób
https://zapodaj.net/43d82fed1ab44.jpg.html
https://zapodaj.net/303ba8710f9ba.jpg.html

robson75

#1
Usługa systemd-timesyncd odpowiada za prawidłowe wyświetlanie czasu w PC-e.
Sprawdź co boli tą usługę poleceniem:
systemctl status systemd-timesyncd
można też ją przeładować:
systemctl restart systemd-timesyncd

EDIT:
Zauważyłem również że są problemy u Ciebie także ze systemd-networkd, proponowałbym usunięcie tej usługi:
systemctl stop systemd-networkd
oraz
systemctl disable systemd-networkd
Oczywiście wszystkie te komendy na prawach root-a.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

robson75

Albo jeszcze inaczej, pousuwaj wszystkie usługi systemd rzygające błędami, i na nowo je aktywuj, np:
systemctl stop systemd-timesyncd
systemctl disable systemd-timesyncd
I na nowo je aktywuj
systemctl enable systemd-timesyncd
systemctl start systemd-timesyncd
I tak zrób z pozostałymi.
I na koniec przeładuj te usługi:
systemctl daemon-reload
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

sebekoo

#3
Sęk w tym że podczas boot-owania nie dochodzi do "panelu logowania"
Co za tym idzie nie mogę się zalogować i wykonać komend wskazanych
Boot-owanie zatrzymuje się na
Stated D-Bus System Massage Bus
tak jak widać na screenie

robson75

Cytat: sebekoo w Maj 03, 2019, 12:41:02 PM
Sęk w tym że podczas boot-owania nie dochodzi do "panelu logowania"
Co za tym idzie nie mogę się zalogować i wykonać komend wskazanych
No to podczas bootowania przejdź na tty (Ctrl+Alt+F2).
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

pavbaranov

Jak @robson75, wejdziesz w konsolę i tu przede wszystkim wydaj sobie polecenie:
systemctl --state=failed
wyświetlą Ci się wszystkie usługi, które mają kłopot z wystartowaniem. Dlaczego? To już inna sprawa. Możesz każdą z nich spróbować odpalić "z palca" i sprawdzić co się dzieje. Ogólnie, to sprawdziłbym integralność dysku z pomocą fsck.

sebekoo

Zrobiłem zrzuty ekranu po kolei
Niestety ani tty1 ani na tty2 nie można się zalogować (na żaden tty)
https://zapodaj.net/bbf70163aebea.jpg.html
https://zapodaj.net/92e35fc66a0f1.jpg.html
https://zapodaj.net/4105757101ee9.jpg.html
Tutaj po ok20 minutach pojawił się ekran logowania tty1
https://zapodaj.net/f68d497eb7241.jpg.html
Ale jak widać nadal błędy
https://zapodaj.net/63b52c7594368.jpg.html
po wszystkim wraca ponownie do ekranu logowania

na tty2 tylko to
https://zapodaj.net/28068acd288a6.jpg.html

pavbaranov

Cóż... skoro to serwer, to na przyszłość może w UPS warto zainwestować :)

Ja zrobiłbym chroot systemu i wówczas rozeznał sprawę, albo po prostu ponownie wgrał te usługi (to ostateczność).

sebekoo

#8
Cytat: pavbaranov w Maj 03, 2019, 02:13:25 PM
Cóż... skoro to serwer, to na przyszłość może w UPS warto zainwestować :)
Tak zrobie

Cytat: pavbaranov w Maj 03, 2019, 02:13:25 PM
Ja zrobiłbym chroot systemu i wówczas rozeznał sprawę, .....
Jeśli można wytłumaczyć łopatologicznie dla początkującego linuxarza
Dodam że mam backup zrobiony całego systemu 1:1 rsync (na innym urządzeniu w sieci)  oraz obraz fsarchiver

pavbaranov

To najprościej Ci przywrócić z backupu.

TataPingu

Cytat: sebekoo w Maj 03, 2019, 02:22:16 PM
Dodam że mam backup zrobiony całego systemu 1:1 rsync (na innym urządzeniu w sieci)  oraz obraz fsarchiver
Na razie, nastaw właściwą godzinę i datę w samym BIOSie

sebekoo


TataPingu

Cytat: sebekoo w Maj 03, 2019, 03:33:50 PM
Data poprawie ustawiona

Z tego względu, iż ja wiem trochę więcej, niż Koledzy, na temat Twojego serwera, a Ty niezbyt jasno wytłumaczyłeś sytuację, więc podpowiem:
- Koledze Sebekoo, prawdopodobnie podczas jakiegoś zwarcia, a potem zaniku prądu siadła zintegrowana karta sieciowa w serwerze
- włożył nową sieciówkę PCI (jaki chip ?)
- serwer skonfigurowany wcześniej szuka zdefektowanej karty, stąd te komunikaty...
- w pierwszym rzędzie stary chip powinien być "wyłączony" w BIOSIe
- następnie serwer powinien być wystartowany bez sieci (opcja w GRUBie)
- po wystartowaniu serwera, na nowo powinna być dopasowana sieć do nowej karty PCI

Na razie muszę zwiewać, bo dzisiaj mam trochę innych zajęć, może któryś z Kolegów naprowadzi Cię, jak wystartować serwer w tzw "bezpiecznym/pewnym" trybie (grafika/sieć itp)

sebekoo

Muszę sprostować swoją wypowiedź po teście jaki wykonałem

Pobrałem Ubuntu Desktop - i uruchomiłem z pendrive. System uruchomiłem i internet działa.
Wyłączyłem system.
Uruchomiłem ponownie serwer i w BIOS uruchomiłem zintegrowaną kartę sieciową, a następnie ponownie uruchomiłem na zintegrowanej karcie ubuntu live.
Właśnie to piszę na ubuntu live na zintegrowanej karcie sieciowej
Co oznacza że karta jest dobra i równocześnie oznacza że padł system lub dysk

pavbaranov

Na 99% padł system. Przynajmniej to co podałeś do tej pory, wskazuje na to, że skutkiem awarii system się kompletnie pogubił.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum