1. Nie wszystkie odtwarzacze w ogóle są w stanie czytać CD/DVD wypalone na komputerze. Z mojego doświadczenia wynika też, że im dłużej użytkowany odtwarzacz, to ma większe z nimi problemy. Inna sprawa, że rok produkcji odtwarzacza też nie ma tu nic do rzeczy. Tego typu zachowanie jest - być może nienormalne - jednakże obserwuję je od z górą 20 lat.
2. Skąd pewność, że płyta nie jest zabezpieczona? (Pytanie retoryczne).
3. K3b ma szereg różnych opcji "przegrywania" płyt. Niekoniecznie dana opcja jest właściwa dla danego odtwarzacza. Niekiedy odtwarzane są płyty "sklonowane" ("zgraj płytę X", a potem "nagraj obraz płyty"), niekiedy lepiej są odtwarzane płyty "skopiowane". Dla niektórych odtwarzaczy ważne jest również z jaką prędkością płyta wpierw była zgrywana, potem nagrywana. I też nie ma tu reguły, bo miałem płyty kopiowane z maksymalną prędkością, które były bezproblemowo odtwarzane, jak i płyty zgrywane z minimalnymi i nie były one widoczne ("no disc").
4. Jeśli płyta jest czytana na innych komputerach, na niektórych odtwarzaczach, to istnieje prawdopodobieństwo, że dla tych odtwarzaczy, które nie potrafią jej przeczytać, została ona przygotowana w sposób, którego nie są w stanie odczytać.
5. Możliwe jest też, że sama wypalarka w jakiś sposób szwankuje.
6. I na koniec - też mi się zdarzało - odtwarzaczowi po prostu nie odpowiada CD/DVD-ROM określonej marki, albo nawet dany egzemplarz płytki (np. z pudełka miałem zgrane na dwu płytkach ten sam materiał, przy takich samych ustawieniach - jedna płyta była czytana, druga nie).
To tak z doświadczeń z wielu lat.