Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: [ROZWIĄZANY] Arch błąd parsowanie konfiguracji  (Przeczytany 1568 razy)

Offline eustachy7777

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: +0/-0
[ROZWIĄZANY] Arch błąd parsowanie konfiguracji
« dnia: Kwiecień 30, 2019, 08:54:03 am »
Witam wszystkich serdecznie
Moj problem jest taki, że po bezproblemowej instalacji Arch linux oraz wstępnym skonfigurowaniu sytemu,  wywala mi w konsol taki komunikat jak na zdjęciu. Wszystko zaczęło się po tym, jak zmieniłem locale na polskie, oraz dodałem nowego użytkownika. Jakieś sugestie?

]
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2019, 05:08:03 pm wysłana przez eustachy7777 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2518
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 30, 2019, 09:13:54 am »
Prawdopodobnie nie jest to błąd kompletnie związany z nowym użytkownikiem, czy lokalizacją, a jest błędem generowanym przez pacman - to tak, gdyby ktoś chciał pomóc, by nie był wodzony na manowce.

Na początek:
# pacman -SccPotem zaktualizuj bazę mirrorów (obawiam się, że ręcznie, poprzez wygenerowanie na stronie Archa i skopiowanie).
Zsynchronizuj pacmana i przeprowadź aktualizację:
# pacman -Syyu
PS: Jak instalowałeś Archa? Czy i jakie, w tym niestandardowe, repozytoria masz udostępnione?

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1440
  • Reputacja: +7/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 30, 2019, 12:36:05 pm »
Do generowania nowych mirrorów dobry jest fetchmirrors, dostępny w AUR.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2518
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 30, 2019, 12:44:13 pm »
@robson75 - Dobry jest również reflector, a jego zaletą w stosunku do fetchmirrors jest to, że znajduje się w repozytorium, a nadto jeszcze kilka innych programów. Problem w tym, że @eustachy7777 ma obecnie problem z zainstalowaniem czegokolwiek. Powstrzymajmy się zatem z instalacją czegokolwiek do czasu, gdy pacman zostanie naprawiony.

Offline eustachy7777

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 30, 2019, 01:36:20 pm »
Na poczatek, dziekuje wszystkim za chec pomocy. A wiec tak. Komenda pacman -Scc, wywala ten sam blad.
 Wedlug opisu z tej strony zmienilem.

/etc/pacman.d/mirrorlist-rankmirrors

I dalej to samo....

root@psxitarch pacman.d]# pacman -Scc
błąd:  parsowanie konfiguracji przekroczyło maksymalną głębokość rekurencji, 10.





Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2518
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 30, 2019, 01:38:51 pm »
1. Z jakiej strony?
2. Jaka jest zawartość /etc/pacman.d/mirrorlist?
3. I raz jeszcze: jak instalowałeś Archa?

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1440
  • Reputacja: +7/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 30, 2019, 02:03:33 pm »
A tak powinien wyglądać prawidłowo plik mirrorlist.
# Server list generated by rankmirrors on 2019-04-29
# Poland
Server = http://arch.midov.pl/arch/$repo/os/$arch
Server = http://mirror.onet.pl/pub/mirrors/archlinux/$repo/os/$arch
Server = http://ftp.vectranet.pl/archlinux/$repo/os/$arch
Server = http://piotrkosoft.net/pub/mirrors/ftp.archlinux.org/$repo/os/$arch
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline eustachy7777

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 30, 2019, 02:05:12 pm »
1. https://linuxiarze.pl/repozytoria_arch/
2.Wkleje jak wrócę ze sklepu.
3.Tego pytania chciałem ominąć  :)  Ale zaznaczam że poprzednia instalacje była bezproblemowa. To arch linux na Playstation 4  ::)
https://www.psxita.it/psxitarch-linux-v2/



« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2019, 02:07:48 pm wysłana przez eustachy7777 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2518
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 30, 2019, 02:27:42 pm »
Pokaż zatem również /etc/pacman.conf

Ok. Z uwagi na to, że nie znam włoskiego, a Gugieł na tym poległ: to jest jakaś dystrybucja, czy jest to Arch. Jest gdzieś jakiś tutorial wg którego instalowałeś "to coś" na PlayStation, czy to dystrybucja z jakimś - choćby skryptowym - instalatorem. Zatem po raz trzeci i ostatni: w jaki sposób przeprowadziłeś instalację. Brak odpowiedzi na to pytanie, oraz na pytanie, czy to jest Arch, czy też jakaś pochodna Archa dla PlayStation powoduje, że nie widzę najmniejszego sensu się pochylać nad tym problemem.

PS: Kurcze, toż łatwiej uzyskać wszystkie dane osobowe, chronione jak najbardziej, od prostej informacji, którą każdy użytkownik winien podać zadając na forum jakieś pytanie... :)

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1440
  • Reputacja: +7/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 30, 2019, 02:33:03 pm »
Szczerze, to jestem w szoku, żeby instalować jakiegokolwiek linuxa na PS4, ale czego to ludzie z głodu nie wymyślą. :)
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2518
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 30, 2019, 02:59:09 pm »
Ok, po pierwsze: psxitarch to nie jest Arch Linux. Mógłbyś to od razu napisać. Po drugie używa jakiegoś swojego obrazu, ze swoim instalatorem itp. itd.
Błąd, jaki otrzymujesz w Archu - o ile w ogóle występuje, bo widziałem coś takiego w Manjaro, ale w Archu nie - jest wynikiem działania pacmana, który nie potrafi się "dobrać" do repozytoriów. "Normalnie" likwiduje się ten błąd w ten sposób, że ustawia się nową listę mirrorów (w przypadku psxitarch nie wiem jakich), które muszą być aktualne, czyści cache pacmana, a potem postępuje dokładnie tak, jak przy pierwszym uruchomieniu pacmana. Błąd winien zniknąć.
Jeśli lista mirrorów jest prawidłowa, jak również prawidłowe są pliki mirrorlist oraz pacman.conf, to błąd leży gdzieś po stronie dystrybucji i należy to jej zgłosić.

Offline eustachy7777

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 30, 2019, 03:55:32 pm »
Cytuj
Błąd, jaki otrzymujesz w Archu - o ile w ogóle występuje, bo widziałem coś takiego w Manjaro, ale w Archu nie - jest wynikiem działania pacmana, który nie potrafi się "dobrać" do repozytoriów. "Normalnie" likwiduje się ten błąd w ten sposób, że ustawia się nową listę mirrorów (w przypadku psxitarch nie wiem jakich), które muszą być aktualne, czyści cache pacmana, a potem postępuje dokładnie tak, jak przy pierwszym uruchomieniu pacmana. Błąd winien zniknąć.
DOKŁADNIE  :) Ustawiłem mirrory które zapodałeś wcześniej. Wszystkie inne usunąłem, cache pacmana wyczyściłem i ZAKTUALIZOWAŁEM SYSTEM  :) :) :). Zainstalowałem środowisko mate i jest cód miód. Co do dystrybucji to na moje oko to arch linux ustawiony pod bebechy ps4, ale to na moje patrzenie. W każdym bądź razie dzięki za pomoc .

[root@psxitarch psxita]# uname -a
Linux psxitarch 4.14.93 #1 SMP Wed Jan 30 13:41:45 CET 2019 x86_64 GNU/Linux
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2019, 04:18:54 pm wysłana przez eustachy7777 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2518
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 30, 2019, 04:22:33 pm »
To masz jeszcze prezent od polskiej społeczności archa:
mkdir pak && cd pak && wget https://raw.githubusercontent.com/polaur/new-branded/master/pak/PKGBUILD && makepkg -sirc && pak -S asp reflector namcap && pak -Sa auracle-gitOd tej chwili możesz się cieszyć pak, który jest "nakładką" na pacman oraz kupę innych rzeczy, umożliwiając to samo co pacman, a nadto możesz aktualizować repozytoria, sprawdzać poprawność PKGBUILDów i paczek zbudowanych z AUR, które również potrafi (i to "koszernie" ;)) budować, sprawdzać aktualizacje z repozytoriów i AUR bez sudo/su i wiele innych.

PS: Być może i jest to Arch "ustawiony pod bebechy PS4", jednakże nie jest to Arch Linux i tego typu informację musisz podawać, jeśli chcesz uzyskać sensowną pomoc, bowiem pisząc, że to Arch wprowadzasz w błąd.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2019, 04:25:34 pm wysłana przez pavbaranov »

Offline eustachy7777

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 30, 2019, 04:38:53 pm »
Dzięki za pake ;)

Cytuj
PS: Być może i jest to Arch "ustawiony pod bebechy PS4", jednakże nie jest to Arch Linux i tego typu informację musisz podawać, jeśli chcesz uzyskać sensowną pomoc, bowiem pisząc, że to Arch wprowadzasz w błąd.

Będę pamiętał.  :)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2019, 04:40:52 pm wysłana przez eustachy7777 »

Online lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 485
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Arch błąd parsowanie konfiguracji
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 30, 2019, 05:03:17 pm »
Oznacz wątek jako [ROZWIĄZANY]
IRC - #linuxiarze.pl w sieci freenode.net
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org