Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15  (Przeczytany 1806 razy)

Offline joker1235

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Reputacja: +0/-0
Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« dnia: Kwiecień 12, 2019, 01:12:42 pm »
Witam
Mam pytanie/problem:
posiadam w laptopie 10-cio punktowy dotyk. Jak zrobić żeby działał na powyższym systemie?
W chwili obecnej dotknięcie czy przesunięcie po ekranie powoduje przesunięcie kursora. Rozpoznaje 1 punkt. W W10 chodzi to bardzo dobrze.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu powyższego problemu.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2019, 01:14:20 pm wysłana przez joker1235 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 12, 2019, 01:28:42 pm »
A może powiedziałbyś nam jeszcze:
- czy do obsługi touchpada używasz libinput, czy też xf86-video-synaptics?
- czy chodzi o sesję Plazmy w Xach, czy w Wayland (wbrew pozorom obsługa może być różna)?
- jak się "przedstawia" ów tajemniczy :) touchpad?
- czy próbowałeś zaznajomić się z możliwościami ustawień gładzika w "Ustawienia systemowe"?
- której wersji Neona używasz?

Offline joker1235

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 12, 2019, 06:16:32 pm »
- czy do obsługi touchpada używasz libinput, czy też xf86-video-synaptics?
nie wiem jak to sprawdzić, nie znam odpowiedzi

- czy chodzi o sesję Plazmy w Xach, czy w Wayland (wbrew pozorom obsługa może być różna)?
eee... j.w.

- czy próbowałeś zaznajomić się z możliwościami ustawień gładzika w "Ustawienia systemowe"?
Ustawienia systemowe>urządzenia wejściowe>Gładzik w czerwonej ramce jest napisane "Nie znaleziono gładzika"

- której wersji Neona używasz?
Ośrodek informacji: KDE neon 5.15 User Edition
Wersja Plazmy KDE: 5.15.4
Wersja Qt: 5.12.0
Wersja jądra: 4.18.0-17-generic

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 12, 2019, 06:37:58 pm »
- czy próbowałeś zaznajomić się z możliwościami ustawień gładzika w "Ustawienia systemowte"?
Ustawienia systemowe>urządzenia wejściowe>Gładzik w czerwonej ramce jest napisane "Nie znaleziono gładzika"
Jakaś paranoja. Uwielbiam Jonathana :)
Nie mam od lat debianowatych, ale w czymś co Ci służy jako menedżer pakietów (w razie potrzeby po prostu zainstaluj synaptic) sprawdź czy masz coś co w nazwie ma: libinput oraz (druga paczka) synaptic (oprócz menedżera pakietów).

Offline joker1235

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 12, 2019, 06:57:34 pm »
widzisz jak bym wiedział to bym nie zadawał głupich pytań...
Jako menadżer pakietów tu jest "odkrywaca". Jak zainstaluje Menadżer Pakietów Synaptic to wyszukuje mi w nim libinput-bin zainstalowany w wersji  1.10.4-1.
Po wpisaniu "synaptic" w odkrywcy wyszukuje poza menadżerem pakietów "mysz i panel dotykowy" ale jak wybiorę jego instalację to prosi o potwierdzenie usunięcia pakietu "neon-adwaita..."

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 12, 2019, 07:02:52 pm »
Sorki, za popier... zależności w Neonie - nie odpowiadam :)
Spróbuję pomyśleć jak sprawdzić co masz zainstalowane. Discover nie używam, bo to głupia aplikacja :)

Offline joker1235

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 12, 2019, 07:18:06 pm »
eh miałbym do Ciebie setki pytań: silnik wyświetlania, co z przełączaniem kart graficznych (w Deepin Linux był bumblebee) ale zależy mi żeby na razie ogarnąć ten dotyk. Widzę że w ośrodku informacji widzi touchscreen (Elan) w urządzeniach USB

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 12, 2019, 08:09:31 pm »
No i tu mam problem, może ktoś się dołączy i podrzuci, wg mnie odpytanie winno wyglądać tak:
aptitude search '~i(~n $name|~d $description)'gdzie za name podstawiasz synaptic i/lub libinput. Nie mam debianowatych od bodaj 10 lat - niech to ktoś sprawdzi.

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 483
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 12, 2019, 09:09:04 pm »
Chcąc dowidzieć się czy masz zainstalowany libinput czy synaptics (bądź oba) wrzuć w terminal
apt policy xserver-xorg-input-libinputA potem
apt policy xserver-xorg-input-synaptics
Jeśli chcesz dowiedzieć się który jest aktualnie w użyciu to
xinput list Da ci listę na której znajdziesz swoje urządzenie. Teraz zrób
xinput --list-props 'nazwa-twojego-urządzenia'
Jeśli dostaniesz cały ciąg parametrów zaczynających się od ”synaptics” sterownik synaptics jest w użyciu. Analogicznie sprawa będzie się miała dla libinput.
Jeśli dostaniesz kilka pozycji zaczynających się od ''xwayland'' to będziesz wiedział że jesteś na sesji wayland a nie na Xach.
IRC - #linuxiarze.pl w sieci freenode.net
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org

Offline joker1235

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 12, 2019, 09:57:36 pm »
apt policy xserver-xorg-input-libinput
xserver-xorg-input-libinput:
  Zainstalowana: 0.27.1-1
  Kandydująca:   0.27.1-1
  Tabela wersji:
 *** 0.27.1-1 500
        500 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

apt policy xserver-xorg-input-synaptics
xserver-xorg-input-synaptics:
  Zainstalowana: 1.9.0-1ubuntu1
  Kandydująca:   1.9.0-1ubuntu1
  Tabela wersji:
 *** 1.9.0-1ubuntu1 500
        500 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu bionic/universe amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

To chyba oznacza że są oba zainstalowane.


xinput list
⎡ Virtual core pointer                          id=2    [master pointer  (3)]
⎜   ↳ Virtual core XTEST pointer                id=4    [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ ELAN Touchscreen                          id=12   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ ImPS/2 Generic Wheel Mouse                id=14   [slave  pointer  (2)]
⎣ Virtual core keyboard                         id=3    [master keyboard (2)]
    ↳ Virtual core XTEST keyboard               id=5    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                              id=6    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Video Bus                                 id=7    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Video Bus                                 id=8    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                              id=9    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Sleep Button                              id=10   [slave  keyboard (3)]
    ↳ HD WebCam: HD WebCam                      id=11   [slave  keyboard (3)]
    ↳ AT Translated Set 2 keyboard              id=13   [slave  keyboard (3)]
    ↳ Acer WMI hotkeys                          id=15   [slave  keyboard (3)]


xinput --list-props 'ELAN Touchscreen'                         
Device 'ELAN Touchscreen':
        Device Enabled (147):   1
        Coordinate Transformation Matrix (149): 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000, 0.000000, 0.000000, 0.000000, 1.000000
        Device Accel Profile (282):     0
        Device Accel Constant Deceleration (283):       1.000000
        Device Accel Adaptive Deceleration (284):       1.000000
        Device Accel Velocity Scaling (285):    10.000000
        Device Product ID (269):        1267, 293
        Device Node (270):      "/dev/input/event16"
        Evdev Axis Inversion (286):     0, 0
        Evdev Axis Calibration (287):   <no items>
        Evdev Axes Swap (288):  0
        Axis Labels (289):      "Abs MT Position X" (278), "Abs MT Position Y" (279), "Abs MT Touch Major" (275), "Abs MT Touch Minor" (276), "Abs MT Orientation" (277), "Abs MT Tool X" (280), "Abs MT Tool Y" (281), "None" (0), "None" (0)
        Button Labels (290):    "Button Unknown" (272), "Button Unknown" (272), "Button Unknown" (272), "Button Wheel Up" (153), "Button Wheel Down" (154)
        Evdev Scrolling Distance (291): 0, 0, 0
        Evdev Middle Button Emulation (292):    0
        Evdev Middle Button Timeout (293):      50
        Evdev Middle Button Button (294):       2
        Evdev Third Button Emulation (295):     0
        Evdev Third Button Emulation Timeout (296):     1000
        Evdev Third Button Emulation Button (297):      3
        Evdev Third Button Emulation Threshold (298):   20
        Evdev Wheel Emulation (299):    0
        Evdev Wheel Emulation Axes (300):       0, 0, 4, 5
        Evdev Wheel Emulation Inertia (301):    10
        Evdev Wheel Emulation Timeout (302):    200
        Evdev Wheel Emulation Button (303):     4
        Evdev Drag Lock Buttons (304):  0

Tego ostatniego nie rozumiem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2019, 10:05:43 pm wysłana przez joker1235 »

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 483
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 12, 2019, 10:12:25 pm »
Aktualnie w użyciu masz sterownik evdev. Spróbuj kalibracji ekranu dotykowego przy pomocy xinput-calibrator
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2019, 10:14:17 pm wysłana przez lami07 »
IRC - #linuxiarze.pl w sieci freenode.net
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org

Offline joker1235

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 26
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 12, 2019, 10:26:42 pm »
Po wpisaniu w "Oddkrywcę" xinput-calibrator wyszukuje program do kalibracji ekranu dotykowego.
Po jego uruchomieniu na szrym tle mam nacisnąć 4 punkty w rogach (jak kalibracja siatki nawigacji). Czyli kalibruję macierz.
Potem wyświetla się to:

Calibrating EVDEV driver for "ELAN Touchscreen" id=12
        current calibration values (from XInput): min_x=-8, max_x=3320 and min_y=15, max_y=1868
Doing dynamic recalibration:
        Setting calibration data: 8, 3299, 13, 1867
        --> Making the calibration permanent <--
  copy the snippet below into '/etc/X11/xorg.conf.d/99-calibration.conf' (/usr/share/X11/xorg.conf.d/ in some distro's)
Section "InputClass"
        Identifier      "calibration"
        MatchProduct    "ELAN Touchscreen"
        Option  "Calibration"   "8 3299 13 1867"
        Option  "SwapAxes"      "0"
EndSection

Myślę że nie oto mi chodziło.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 13, 2019, 09:09:49 am »
Sorry, sorry, sorry. Mea culpa. Wbiłem sobie w głupi łeb, że chodzi o multidotyk, ale gładzika (touchpada), a nie ekranu (touchscreen). Obecnie obsługuje Ci to evdev, a pracujesz w seji Plazmy w Xach. Sterowników do touchscreen winno być kilka i mogą dawać one inne efekty. Oprócz evdev, może to być również libinput (i to zdaje się, że będzie działać jako podstawowy sterownik w sesji Wayland, ale jeśli masz NVidię i sterowniki własnościowe, to o tego rodzaju sesji musisz zapomnieć). Oprócz ich są jeszcze inne, jak elographics a także magictouch, mutouch, plpevtch, palmax. Niekiedy jeszcze są dostępne własnościowe, ale dla ELAN nie widzę. Zwykle nazwy tych sterowników w debianowatych będą poprzedzone przez xserver-xorg-input-. Dodatkowo odpowiednio przygotowany musi być jeszcze kernel.
Zacznijmy od niego, bo tu - jak mi się wydaje - winno być ustawiona opcja: HID Multitouch panels. Dowiesz się, czy tak jest wydając polecenie:
zgrep -i Multitouch /proc/config.gzJeśli będzie, to coś pokaże, w przeciwnym przypadku wróci do prompta bez pokazania czegokolwiek, ale nie zrażaj się, w tym przypadku daj mu również multitouch (od małej litery); możesz też wpisać HID w miejsce Mutlitouch. Wówczas winna wyjść cała litania ustawień dla HID.
Jeśli jest to ustawione - to pozostaje kwestia sterowników. Evdev jest podstawowy w Xach, ale można używać innych. W Wayland podstawowy to libinput (i tu jest on chyba jedyny). Niestety jak w debianowatych łatwo przejść na inny - nie odpowiem, bo już nie pamiętam po prostu.
Na reddicie twierdzą, że Plasma ma lepsze wsparcie touchscreen w Wayland. To może być jednak kwestia nie związana bezpośrednio z Plazmą, a z używaniem tam właśnie libinput (który możesz również używać w Xach). Prawdopodobnie też, zdecydowanie lepsze wsparcie dla ekranów dotykowych ma Plasma Mobile, ale nie mam bladego pojęcia jak ona się zachowuje na laptopach z ekranem dotykowym.
Ogólnie zatem - można w miejsce evdev spróbować libinput. Jeśli nie masz NVidii z własnościowymi sterownikami - możesz wypróbować sobie jak działa Plazma w Wayland (powinieneś mieć taką możliwość z poziomu SDDM). Dowiemy się czy libinput lepiej działa od evdev bez żadnej ingerencji.
Dalej - jest jeszcze takie narzędzie jak touchegg (trzeba zainstalować). Niestety jeszcze na Qt4, a zatem niebawem - nawet jeśli jeszcze w Ubuntu jest - wypadnie z repozytorium. Instalować można, jeśli sama Plasma nie obsługuje poprawnie. Odpowiada za takie rzeczy: https://www.youtube.com/watch?v=1Ek4QaFQ1qo. Jeśli to jest to o co Ci chodzi - szukaj pośród dostępnych programów touchegg; wygodne GUI do tego nazywa się touchegg-gce.
I tyle mi jest mniej więcej wiadomo.

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 483
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 13, 2019, 11:49:42 am »
Jako, że nie posiadam komputera z ekranem dotykowym będę strzelał w ciemno.
1. Spróbuj zainstalować xserver-xorg-input-multitouch , zrób restart.
2. Jeśli powyższy punkt nic nie da to uruchom sesje wayland (nie rób tego jeśli masz NVIDIE) . W sesji wayland domyślnym sterownikiem będzie libinput. Zobacz jak będzie się ekran dotykowy zachowywał na libinput.
IRC - #linuxiarze.pl w sieci freenode.net
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2505
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Ekran dotykowy w KDE Neon 5.15
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 13, 2019, 12:56:27 pm »
2. Jeśli powyższy punkt nic nie da to uruchom sesje wayland (nie rób tego jeśli masz NVIDIE) .
Chyba, że używasz sterownika nouveau, a nie nvidia. W pierwszym przypadku Plasma w sesji Wayland uruchomi się, w drugim - nie. W tym przypadku (tj. dla sesji w Wayland) może się okazać konieczne zainstalowanie również paczki, która winna nazywać się plasma-wayland-session lub podobnie. Po instalacji w SDDM (ekran logowania, oczywiście jeśli w Neon jest taki, bo jeśli jest tu LightDM, to nic z tego nie będzie) będziesz miał do wyboru dwie opcje Plasma oraz Plasma-Wayland.