Nie podpinałem pod HDMI nigdy, ani nie mam teraz pod ręką antiX 16.2, zakładam, że do dźwięku jest tam Alsa domyślnie.
W wersji 17, środowisko graficzne IceWM, czy to z Centrum Kontroli i Dźwięk, czy to po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na ikonę głośnika w panelu uruchamia się Alsa Mixer - taka wersja graficzna uruchamiana w terminalu (konsoli) - i tam pewnie wszystko ustawiałeś.
W Alsa Mixer używasz skrótów F3, F4, F5, strzałkami w prawo w lewo wybierasz kanał, strzałkami w górę w dół sterujesz/ustawiasz. Jeśli jeszcze tego nie robiłeś, spróbuje poprzesuwać wszystko w górę, czasami coś może być wyciszone.
Po kliknięciu prawym przyciskiem myszy w ikonę głośnika można też wybrać Preferencje (tam też są różne ustawienia).
Jeżeli jest PulseAudio (tak jak w MX), wtedy używa się czegoś takiego jak pavucontrol (czasem trzeba doinstalować) czyli są to różne ustawienia związane z dźwiękiem, w wersji graficznej. Też trzeba często kombinować z dźwiękiem, ale jak już się obsługę opanuje, jest ok.
Ponieważ nie używałem, być może trzeba też coś ustawić z dźwiękiem i HDMI na telewizorze?
Nie wiem, czy ta podpowiedź (wiele/coś) pomoże, ale trzeba próbować

Powodzenia