Cześć, chciałem zainstalować Linuxa Mint na laptopie w którym jest już zainstalowany Windows 10, postepowałem zgodnie ze wskazówkami z poradnika z internetu i wydaje mi się, że zrobiłem wszystko ok, jednakże na samym początku coś mnie zdziwiło, bo ogólnie korzystam z laptopa + monitor podłączony na HDMI jako rozszerzenie przy czym w Windows monitor z laptopa mialem ustawiony jako główny i sytuacja wyglada tak że Linux Mint Live z pendrive uruchomił się jedynie na tym monitorze zewnetrznym (monitor z laptopa był czarny) nie zwrociłem na to uwagi i instalowałem tak jak było w instrukcji, teraz jest problem, bo ten zainstalowany Linux włącza sie tylko na monitorze zewnetrznym, bios i GRUB pokazuje się na monitorze z laptopa i po wyborze minta mam przez chwile ladowanie sie linuxa na obu monitorach po czym gdy jest logowanie monitor z laptopa gaśnie. Instalowałem sterownik z nvidii ale to nic nie dało a w ustawienaiach ekranu w Linuxie monitor z laptopa jest wykrywany jednak jest w kolorze czerwonym.
Mam rowniez problem z GRUB bo nie ma tam opcji wyboru Windowsa, probowalem to naprawic tym recovery mode ale ten tryb uruchamia sie ale podejrzewam ze włacza sie na monitorze z laptopa ktory nie wysietla w tej chwili obrazu, jest szansa przywrocic wybor widnowsa przez jakies komendy w Linux Mint ktory uruchomi mi sie na zewnetrznym monitorze?
Bardzo prosze o pomoc, walcze z tym juz drugi dzien i nie mam sily ;/
Jesli jest to potrzebne moge pozniej doslac screeny z ustawien monitora i nagrania jak to wszystko wyglada z mojej perspektywy. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam