Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Brak dźwięku DELL Chromebook 11

Zaczęty przez welli, Marzec 01, 2019, 01:40:02 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

welli

Witam mam pewien problem. Zainstalowałem Linux Mint 19.1 "Tessa" - Cinnamon (64-bit) na DELL Chromebook 11, niestety mam pewien problem - brak dźwięku. Jestem zielony w temacie linuxa. Komputer ma służyć do przeglądania internetu i oglądania filmów. Co mogę zrobić w tej sytuacji?

Pozdrawiam.

D35CART35

A zainstalowane masz alsa mixer, czy pulse audio?

welli

#2
Alsamixer jest, wchodziłem wygrywa kartę. Pulseaudio niestety nie wiem, jak mogę sprawdzić? Na pewno problemem jest głuche wyjście. Próbowałem jedną metodę z internetu, ale skończyło się wywaleniem systemu. Był jakiś błąd not found pulseaudio (ten sposób: https://linuxporady.pl/irytujacy-blad-z-karta-dzwiekowa-brak-dzwieku-i-urzadzenie-gluche-wyjscie-lub-dummy-output/ ).

Foto; https://zapodaj.net/322e2239d5dd8.jpg.html

Spreaker test:
https://zapodaj.net/6b66ca43fa5b3.jpg.html

Pozdrawiam.

robson75

Na początek proponuje wejść do Bios-u, i włączyć wszystkie dzwięki.
Następnie uruchom w terminalu:
alsamixer
I F6 wybrać: HDA Intel PCH.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

welli

Niestety jest to chromebook bios był zmieniony na UEFI i ogranicza się chyba jedynie do ustawień bootowania.

Foto: https://zapodaj.net/47cfe21fc1ae0.jpg.html

W alsamixer zmienione na intel.

Pozdrawiam.

robson75

Ja również używam karty dżwiękowej Intel-a, i mam to tak ustawione:
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

welli

Niestety mam zupełnie co innego:

https://zapodaj.net/df8990e21a210.jpg.html

https://zapodaj.net/6068aa4cfee0d.jpg.html

robson75

#7
To mi wygląda na to, że karta Intela jest nieaktywna, i jedynym wyjściem jest wejście do BIOS-u i włączenie jej.
Na screenie u Ciebie widziałem że masz możliwość wejścia do device manager-a, być może tam będzie opcja do włączenia karty Intel-a.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

welli

#8
Niestety tak jak pisałem w biosie są tylko ustawienia bootowania. Może by użyć dej drugiej karty (chociaż na niej też dźwięku nie ma). Ew. pobrać realteka?

Foto: https://zapodaj.net/be8be589d7c9f.jpg.html

Pozdrawiam.

EDIT: Device maneger w bios wyświetla pusta listę.

EDIT: Udało mi się znaleźć coś takiego: https://erdnaxe.github.io/chromebook-linux/ widzę, ze jest tu trochę opisany problem dźwięku.

Oraz: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=276078

Niestety nie mogę tego zrobić. Jeżeli ktoś by podpowiedział, jak to zainstalować byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.

robson75

#9
A spróbuj ustawić dżwięk przez pavucontrol:



Choć wątpię by to coś dało.

Oraz wklep do terminala:
alsactl init
I
pulseaudio --start
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

welli

Nic to nie dało. Myślę, że ten sposób co wysłałem może pomóc, niestety nie umiem go zastosować.

Foto problemu: https://zapodaj.net/5291535ffe052.jpg.html

robson75

Przecież wyraznie pisze, że musisz najpierw zainstalować paczkę git, czyli:
sudo apt install git
A dopiero pózniej cokolwiek clon-ować.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

welli

Tą komendę też próbowałem, niestety tak jak pisałem na początku, jestem zielony w linuxie (chociaż parę lat temu miałem minta na laptopie).

Wyskakuje "nie udało się odnaleźć...."

Foto: https://zapodaj.net/f4ae7530d8b74.jpg.html

Pozdrawiam.

robson75

No proszę Cię, nie rób sobie jaj.
Żeby zainstalować paczkę git wystarczy tylko wpisać:
sudo apt install git
A dopiero potem:
git clone...
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

welli

Ok wszystko działa. Dziękuję ślicznie za pomoc.

Pozdrawiam, temat do zamknięcia.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum