Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Asus T101ha (2w1tabl/lapt ) Brak dźwięku -brak priorytetu dla karty?  (Przeczytany 1096 razy)

Offline arek1194

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
  • Reputacja: +0/-0
Witam, zakupiłem niedawno tablet/ laptop Asus transformer T101ha .Oczywiście od początku chciałem mieć na nim linuxa ( i mam).
Ale jest trochę kłopotów ..   (system to  Ubuntu 18.04)

Jest problem z dźwiękiem - tzn na YT i stronach internetowych nie słychać nic, ale już na wewnętrznym odtwarzaczu
(np rhytmbox)  dźwięk jest -   chociaż sterować mogę głośnością tylko przez alsamixer  suwakiem "Mono Dac" inne suwaki nic nie zmieniają .

Wygląda na to że są dwie karty wykrywane.;
           Card-1 Intel HDMI/DP LPE Audio driver: HdmiLpeAudio
           Card-2 chtrt5645 driver: chtrt5645
    Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.18.0-15-generic

wspomniana regulacja dźwięku jest tylko przy wyborze karty 2  natomiast przy wyborze karty 1 nie ma żadnych suwaków.
przy okienku "Chip" przy wyborze obojętnie której karty jest pusto.

Systemowy suwak dźwięku też nic nie zmienia ( tylko słychać charakterystyczne "plum" ciszej lub głośniej -ale żadnej regulacji dźwięku tym suwakiem nie da sie ustawić )

Kiedy w terminal wklepie "pulseaudio"  wyskakuje takie coś:
pulseaudio
E: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running.
E: [pulseaudio] main.c: pa_pid_file_create() się nie powiodło.

Na jednym anglojęzycznym forum ktoś rozwiązał problem po logu po komendzie "pulseaudio -vvv"
Więc spróbuje też załączyć, może Ktoś obcykany doczyta coś ciekawego..

https://pastebin.com/bntFe5ig

Będę wdzięczny za każdą radę -    uprzedzam jestem nowicjuszem jeśli chodzi o linux.


(ps mam dual boot z win10)

Dziękuje za rady z góry.
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2019, 08:23:45 pm wysłana przez arek1194 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2559
  • Reputacja: +35/-8
Ogólna zasada: jeden wątek - jeden problem. Przyczyny oczywiste.
Załóżmy, że ten dotyczy dźwięku - dla drugiego problemu - załóż nowy wątek, przy okazji podaj specyfikację sprzętu najlepiej z inxi (trzeba pewnie zainstalować), a potem:
inxi -FxxZ opisu wynika, że dźwięk masz, a problemem jest wyłącznie dźwięk w YT (zgadza się? tego dotyczy Twój problem?). Jeśli tak, to podaj lekko więcej:
- czy brak dźwięku występuje na stronach YT w przeglądarce, czy "w ogóle"? (są np. takie aplikacje jak choćby SMTube, które odtwarzają pliki YT w SMPlayer /w tym przypadku/),
- czy plik z YT ściągnięty przez np. youtube-dl lub 4kvideodownloader jest odtwarzany prawidłowo (z dźwiękiem) w jakiejś aplikacji?
- jeśli odtwarzać chcesz zawartość YT w przeglądarce, to jaka to przeglądarka i czy ustawione masz odtwarzanie przez HTML5, czy flash?
- czy i jakie masz zainstalowane kodeki do odtwarzania dźwięku (w Ubu powinien być gstreamer)?
- czy... dźwięk (nie w systemie, a na stronie) w YT nie jest przez przypadek wyłączony?
- czy karta przeglądarki (jeśli to przeglądarka) nie jest wyciszona?
To tak na początek.
PS: Pierwsza karta - HDMI - to wyjście przez HDMI, które możesz sobie wykorzystać np. podłączając lapka do TV. To co Ciebie interesuje, to owa druga karta: Card-2 chtrt5645 driver: chtrt5645 i tu wygląda na to, że sterownik został odnaleziony.

Offline arek1194

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
  • Reputacja: +0/-0
Witam, korzystam z dwóch przeglądarek FF i Chrome na obydwóch tak samo - obojętnie czy to jest filmik na FB czy na YT czy radio online , gstreamer teraz doinstalowałem ale też to nic nie zmieniło..

w FF YT wyskakuje przy niektórych filmach że używam HTML5  Dźwięku niema na żadnej z nich .W przeglądarkach nic nie jest wyciszone. W wewnętrznym odtwarzaczu słuchałem przypadkowej mp3 to działało lecz i tak suwak dźwięków nie działał (tylko a alsamikser)

Dlatego raczej wykluczyć można kodeki i winę przeglądarek a wygląda na to jak by własnie (ktoś mi tak zasugerował na FB) z ustawieniem priorytetetu karty muzycznej..   bo w alsa faktycznie cały czas jest na "default" jak kolwiek bym nie zmienił.
w karcie pierwszej tej HDMI w alsamixer niema żadnych ustawień.
są tylko w tej drugiej karcie.

oto co wypluwa inxi

System:   Kernel: 4.18.0-15-generic x86_64
           bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Gnome 3.28.3 (Gtk 3.22.30-1ubuntu2) dm: gdm3
           Distro: Ubuntu 18.04.2 LTS
Machine:   Device: laptop System: ASUSTeK product: T101HA v: 1.0 serial: N/A
           Mobo: ASUSTeK model: T101HA v: 1.0 serial: N/A
           UEFI: American Megatrends v: T101HA.302 date: 12/21/2016
Battery    BATC: charge: 20.7 Wh 72.9% condition: 28.3/31.6 Wh (90%)
           volts: 4.0/3.8
           model: Intel SR 1 SR Real serial: 123456789 status: Discharging
CPU:       Quad core Intel Atom x5-Z8350 (-MCP-)
           arch: Airmont rev.4 cache: 1024 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 11520
           clock speeds: min/max: 480/1920 MHz 1: 480 MHz 2: 480 MHz
           3: 873 MHz 4: 870 MHz
Graphics:  Card: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Series PCI Configuration Registers
           bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:22b0
           Display Server: x11 (X.Org 1.20.1 ) driver: i915
           Resolution: 800x1280@60.10hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics (Cherrytrail)
           version: 4.5 Mesa 18.2.2 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Audio:     Card-1 Intel HDMI/DP LPE Audio driver: HdmiLpeAudio
           Card-2 chtrt5645 driver: chtrt5645
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.18.0-15-generic



Edycja:  Coś jest pomieszane z tymi kartami bo teraz nawet już te wewnętrzny odtwarzacz nie brzmi.. (cisza)

z Pulseaudio (co wydaje się być mocno związane z problemem) też jest problem właśnie..

pulseaudio --start
E: [pulseaudio] main.c: Uruchomienie usługi się nie powiodło.
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2019, 08:40:10 pm wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2559
  • Reputacja: +35/-8
A reszta odpowiedzi??? :)

Offline arek1194

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
  • Reputacja: +0/-0
Nie wiem za bardzo jak sprawdzić te kodeki (gstreamer doinstalowałem ) nie wiem jeszcze co Ci napisać - nic nie jest wyciszone , sprawdzałem wielokrotnie.
Nie umiem pobrać teraz z YT jakiś plików - ale tak jak wspomniałem - już nawet mp3 zwykłe - nie słychać na wewnętrznym odtwarzaczu , wcześniej udało mi się uruchomić dźwięk tylko w wewnętrznym odtwarzaczu,chociaż to też był jakiś przypadek dosłownie i sciszyć go mogłem tylko w alsamixer  suwakiem "mono dac"  to chba też nie ten suwak..

to udało mi się kiedy próbowałem czytając jakieś fora (z podobnym problemem, zatrzymanym Pulseeudio)  reinstalując pulseaudio ale tak czy siak ostatecznie pulseaudio jest jakby zablokowany (jak pisałem wyżej) i dźwięków nie ma wcale..

Ale  o takie cuda się dzieją       przed zatwierdzniem tego posta   sprawdziłem jeszcze raz  dzwięk mp3 z odtwarzacza rhytmbox  włączyłem widzę żę się odtwarza ale nic nie słuchać .  Wszedłem w "Dźwięki" w ustawieniach i po chwili zaczyna grać (nic nie przestawiałem ) za chwilę przy wyborze sprzętu kliklem  na jakiś przypadkowy sprzęt (były 3 możliwości - wcześniej działało na "wbudowany speaker" i za chwilę Cisza znowu . Próbuje wrócić do tego co było ale za chwię z tych 3 możliwych do wybrania -niema już ani jednego i dalej cisza.
i takimi przypadkami już pół dnia kombinuje -ale co najwięcej to tylko na tym rhytm box udąło się coś usłyszeć ale trzba było wczęśniej się naklikać w te rózne ustawienia , po resecie znowu jest cisza.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2559
  • Reputacja: +35/-8
Odp: Asus T101ha (2w1tabl/lapt ) Brak dźwięku -brak priorytetu dla karty?
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 28, 2019, 09:43:34 pm »
Sorry, ale podawane przez Ciebie informacje są sprzeczne. Z jednej strony piszesz: nie możesz uruchomić na YT (przeglądarka), ale na rhythmbox - jest ok. Teraz piszesz, że na "wewnętrznym odtwarzaczu" (cokolwiek by to nie było) też nie działa.
Jak pobrać zawartość multimedialną z YT - podałem Ci 2 programy. Prościej nie mogę.
Generalna zasada: jak jest jakiś błąd, to ten błąd naprawiamy. Jeśli w międzyczasie coś robisz, to musisz to dokładnie nam przedstawić, bowiem w przeciwnym przypadku nie ma żadnej możliwości zdiagnozować problem, który występuje i Ci pomóc. Wciąż się coś zmienia.
Może zacznijmy od początku i powiedz w punktach co działa, co nie działa, w czym i co oczekujesz.

EDIT:
Zobacz, czy pomoże:
Otwórz w dowolnym edytorze tekstowym plik: /etc/modprobe.d/blacklist.conf i wpisz/dopisz tam następującą linię:
blacklist snd_hdmi_lpe_audioRestart. Jeśli pomoże - ok. Jeśli nie - usuń ten plik (jeśli tam wyłącznie ta linijka)/usuń ww. wpis.
Zob.: https://github.com/cs8425/asus-t101ha
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2019, 11:14:43 pm wysłana przez pavbaranov »

Offline arek1194

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Asus T101ha (2w1tabl/lapt ) Brak dźwięku -brak priorytetu dla karty?
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 01, 2019, 11:03:22 am »

Zobacz, czy pomoże:
Otwórz w dowolnym edytorze tekstowym plik: /etc/modprobe.d/blacklist.conf i wpisz/dopisz tam następującą linię:
blacklist snd_hdmi_lpe_audioRestart. Jeśli pomoże - ok. Jeśli nie - usuń ten plik (jeśli tam wyłącznie ta linijka)/usuń ww. wpis.


Duże Brawa dla @pavbaranov   :-D    dźwięk Działa a alsamixer domyślnie jest ta druga karta!

Dzięki!