Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Stacer  (Przeczytany 1933 razy)

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Stacer
« dnia: Luty 27, 2019, 08:56:57 pm »
Witam. W skrócie: zainstalowałem Stacer 1.09 wersja 64.deb bo innej nie ma na 32 bity z tej strony
https://github.com/oguzhaninan/Stacer/releasesPojawia mi się w narzędziach ikonka programu ale po kliknięciu nic się nie otwiera. Wie ktoś może o co kaman?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Stacer
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 27, 2019, 10:06:24 pm »
Witam. W skrócie:
- masz system 32, czy 64 bitowy?
- "nie otwiera się" nic nie znaczy
Ściągnij sobie AppImage i spróbuj.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Stacer
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 28, 2019, 11:20:39 am »
Pojawia mi się w narzędziach ikonka programu ale po kliknięciu nic się nie otwiera. Wie ktoś może o co kaman?

Prawdopodobnie, zamiast XServer startujesz Wayland....
- już abstrachując od tego, iż Stacer sam w sobie jest programem "problematycznym" (dlatego np. nie ma go w źródłach), to do startu wymaga uprawnień roota. Pod Wayland możesz mieć z tym problemy...

Tak samo, jak już Kolega @pavbaranov nadmienia, niejasna jest sytuacja z architekturą Twojego systemu...

A tak na marginesie, bardzo podobne funkcje oferuje program Bleachbit

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 636
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Stacer
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 28, 2019, 12:38:23 pm »
Prawdopodobnie, zamiast XServer startujesz Wayland....
Pod Wayland-em to się wiele programów nie uruchamia, też tak miałem gdy używałem kiedyś Pinguy-a.
Ale Stacer, to dobry program i używam go po każdej aktualizacji.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Stacer
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 28, 2019, 12:48:18 pm »
A tak na marginesie, bardzo podobne funkcje oferuje program Bleachbit
Również polecam BleachBit.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Stacer
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 28, 2019, 02:32:32 pm »
System mam 32 bitowy. Ściągnąłem wersję starszą na 32 bity i działa.  Zainstalowałem też bleachbit jednak jak zauważyłem to trzeba wiedzieć co można zaznaczyć do usunięcia bo można namieszać. Sam nie wiem co lepsze.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1437
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Stacer
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 28, 2019, 03:04:06 pm »
To żadna filozofia, wystarczy zaznaczyć jak na screenie, i powinno być ok. co do przeglądarek typu Chromium i Firefox to zaznacz tak samo jak u mnie w Thunderbird, czyli odznacz hasła.



Edit:
Dla bezpieczeństwa systemu, odradzam korzystanie z BleachBit jako root.
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2019, 04:15:12 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Stacer
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 28, 2019, 03:27:18 pm »
System mam 32 bitowy.
W takim przypadku do dyspozycji masz wyłącznie 32bitowe programy.
A przy okazji - bez urazy, ale z Twoją wiedzą używałbym wyłącznie oprogramowania, które dostępne jest w repozytoriach. W takim przypadku na pewno nie dojdzie do sytuacji, że zainstalowana zostanie niekompatybilna z Twoją architekturą wersja programu.

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Stacer
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 01, 2019, 08:47:45 am »
Robson75 to tak zrobię jak napisałeś. Pavbaranov nie obrażam się i na razie  będę korzystał z tego co jest dostępne w repozytoriach. Jednak nieraz są programy których nie ma w repo i się zatanawiam czy te oferowane na stronach razem z tymi komendami do wykonywania w terminalu są w wersji stabilnej czy nie.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Stacer
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 01, 2019, 09:16:40 am »
Jednak nieraz są programy których nie ma w repo i się zatanawiam(...)
Jak na razie sugeruję wyłączenie opcji "zastanawiam się" :) Jeśli jest jakiś program, którego w repozytorium nie ma, to na 99% jest jego odpowiednik w repo. Dopóki nie rozeznasz systemu - używaj tych właśnie programów.
Jeśli już musisz sięgnąć po program, którego w repozytorium nie ma, to w Twoim przypadku rozsądnie będzie użyć np. AppImage (jeśli jest) bądź programu z repozytorium flatpak (jeśli jest). Zawsze jednak w wersji 32-bitowej.
Niestety - w przypadku stacera, autor nie przewidział wersji 32-bitowej w żadnej ze swoich paczek i musisz szukać jakiegoś rozwiązania np. pośród PPA (może będzie).
Sam stacer - do szczęścia nie jest potrzebny w ogóle. Możesz przestać zaprzątać sobie nim głowę.
Jeśli jednak bardzo jego chcesz, to ostatnia wersja dostępna na 32bit jest tu: https://github.com/oguzhaninan/Stacer/releases/tag/v1.0.6

A w ogóle... Czy Twój komputer ma 32 bitowy procesor? Jeśli tak - nie masz wyboru, ale jeśli jest to dowolny procesor 64-bitowy po prostu zainstaluj 64-bitową wersję systemu. 32-bitowe rozwiązania odchodzą powoli w niepamięć i aplikacji na tego typu architekturę będzie z dnia na dzień mniej.
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2019, 09:41:01 am wysłana przez pavbaranov »

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Stacer
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 01, 2019, 10:58:58 am »
To AppImage jest na tej stronie
https://sourceforge.net/projects/stacer/
ale dla wersji 64. I tu pytanie bo ściągnąłem to ale nie wiem jak to otworzyć/zainstalować bo pyta mnie jaką aplikacją otworzyć ten program. Prz plikach deb odrazu uruchamiał się instalator. A procesor to musze sprawdzić jaki jest

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Stacer
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 01, 2019, 11:56:46 am »
Pavbaranov nie obrażam się

Tak tylko, bardziej w ramach powiedzmy..., edukacji.
Szanowny Kolego, to, że ktoś uświadomi Ci, że nie posiadasz wiedzy na jakiś określony temat, to nie jest podstawą do "obrażania się"....
- to, że czegoś nie wiesz, to ani żadna ujma, ani "ubytek na honorze", po prostu, nie posiadłeś jeszcze tej wiedzy.
Czy "obraziłbyś się", gdyby ktoś Ci powiedział np. "że nie jesteś inżynierem", gdy faktycznie nim nie jesteś?
- żaden z nas nie urodził się z pełnym zasobem wiadomości, tylko uczy się całe życie.

Wiedza IT (i nie tylko, ale każda inna!) to coś szczególnego i nie podlega, a w każdym bądź razie, nie powinna podlegać żadnym ludzkim emocjom. Tym bardziej nie powinna być wyznacznikiem "lepszości", czy "gorszości", czy być powodem do jakichś "pseudokonfliktów, czy wręcz kłótni (co stwierdzam ze smutkiem, coraz częściej ma miejsce wśród Polaków - nie mając podstaw "udawadniają" i to nawet krzykiem, że są w czymś "lepsi, lepiej wiedzą" itp)...
- każdy wie/zna/umie co innego i ewentualnie możemy się tym podzielić, powymieniać doświadczeniami, czy przekazać dalej

W innym przypadku intelektualny rozwój ludzkości upadnie...
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2019, 01:21:12 pm wysłana przez TataPingu »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2509
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Stacer
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 01, 2019, 07:57:39 pm »
@stefan1980 - Dopóki masz 32-bitowy system, to żaden program (obojętnie skąd i jak oraz w jakim formacie) 64-bitowy nie jest właściwy dla Twojego komputera. O ile w drugą stronę jeszcze da się, to na pewno nie istnieje możliwość uruchomienia 64-bitowej aplikacji na 32-bitowym systemie.
Jedyny stacer, który łatwo zainstalujesz, masz w linku z mojego poprzedniego wpisu.