Witam. Chciałbym się dowiedzieć gdzie w linuksie MX jest menadżer oprogramowania? - taki jak w linuks mint bo nie mogę znaleźć. Czy jest to tylko Synaptic? Jak się instaluje programy ściągnięte np z komputer świat? bo tylko ściąga mi paczkę a nie wiem jak to zainstalować. Przeszedłem z windowsa i tam się po kliknięciu sam uruchamiał.
Cześć
1. Podstawowy menedżer oprogramowania dla MX Linux to MX Package Installer
(po polsku to MX Instalator pakietów, w menu jest jeszcze nazwa po angielsku, sam program jest już w pełni przetłumaczony i jest po polsku)
Pełne tłumaczenie na polski wszystkich poszczególnych narzędzi, programów i ustawień wg obecnych informacji powinno się (mam nadzieję) zaktualizować do końca lutego, chyba, że coś się przedłuży lub opóźni, co zawsze jest możliwe.
Uruchomić program możesz na kilka sposobów, najszybciej skrótem Alt + F3 (pojawi się wyszukiwarka programów) i wpisując MX Package Installer
Albo klikając w ikonę menu startowego (Whisker) i tam wybierając MX Tools > MX Package Installer (lub wpisując także w polu wyszukiwania w tym menu)
MX Package Installer podzielony jest na 5 głównych sekcji:
- Popularne aplikacje (pogrupowane tematycznie i w skrócie opisane)
- Repozytorium stabilne (Debiana)
- Repozytorium MX Test (nowsze wersje przetestowane specjalnie pod MX)
- Debian Backports (to są rozwojowe wersje Debiana)
- Flatpaks (tutaj do wyboru dużo programów do zainstalowania z flatpaków; flatpak to taka wersja wszystko w jednym czyli program i jego środowisko, można to porównać do plików appImage, najczęściej są tu najnowsze wersje programów)
2. W terminalu/konsoli jest fajna wersja menedżera o nazwie cli-aptiX wspólna dla antiX i MX, korzystam z tego także, szczególnie w antiX (na razie jeszcze po angielsku, ale też już przetłumaczone, jednak jeszcze nie poszły aktualizacje do dystrybucji)
Skrót klawiaturowy F4 (przełączenie na pełny ekran klawisz F11), wysunie się terminal, uruchom jako administrator (root) wpisując (bez znaku dolara, on już jest w terminalu):
$ sudo cli-aptiX
3. Można oczywiście korzystać z Synaptic.
4. Ja często używam plików appImage ściąganych bezpośrednio ze strony danego programu, to wygodne i można mieć dostęp do najnowszych wersji. Taki plik po prostu klikasz i uruchamiasz (wszystko ma już w sobie). Trzeba tylko zmienić jego ustawienia (gdyby się nie uruchamiał), np. w menedżerze plików Thunar, klikając na plik prawym przyciskiem myszy > Właściwości, karta Uprawnienia, zaznacz Uruchamianie: Zezwolenie na uruchamianie jako program.
W ten sposób korzystam teraz przykładowo z najnowszego LibreOffice 6.2.
Co do programów z Komputer Świat, to są to pewnie programy dla Windows. Można je uruchamiać w Linuksie na kilka sposobów. Jeden z nich to Wine czyli oprogramowanie do uruchamiania programów z Windows.
Znajdziesz Wine w MX Package Installer, sekcja/karta Popularne aplikacje, wpisz w wyszukiwarkę Wine, zaznacz, kliknij Zainstaluj. Wine wymaga odrobinę konfiguracji czasami, zależy jaki program się instaluje.
Ja polecam też inny pewny sposób na uruchamianie programów z Windows, to specjalny program CrossOver (jest płatny, pełna wersja to 30 dolarów, ale można sobie ściągnąć wersję 14 dniową, w pełni funkcjonalną - a jeśli korzystasz z Live-USB, to tym bardziej warto wersję 14 dniową, instaluje się szybko i działa).
Uruchamiają się programy, gry i normalnie działają wszystkie rzeczy/programy (w większości przypadków).
Znajdziesz CrossOver tutaj:
https://www.codeweavers.com/products/crossover-linux/download
(jeśli chcesz pobrać CrossOver, powinieneś wybrać opcję: Ubuntu, Mint, or other Debian based Linux.
MX Linux oparty jest na Debianie. Program będzie w takim formacie np.: crossover_18.1.0-1.deb
To pojedynczy plik, tzw. paczka/pakiet Debiana. Można go zainstalować np. programem o nazwie Instalator pakietów GDebi (jeśli nie masz GDebi w systemie, znajdziesz go w MX Package Installer, karta Repozytorium stabilne).
Jest jeszcze kilka innych możliwości poza Wine (np. PlayOnLinux to taka aplikacja, można ją nazwać rozszerzeniem/nakładką etc. do Wine, ułatwiającą konfigurację). Ogólnie Wine to szerszy temat.
Jeżeli chodzi o gry, to np. platforma Steam działa bez problemu i gry ze Steam.
Generalnie, wszystko idzie do przodu i jest coraz lepiej. Najważniejsze, większość rzeczy da się zrobić, prędzej czy później, czasem tylko trzeba zapytać właściwych ludzi, którzy już wiedzą jak to zrobić.
Dużo ludzi korzystających z MX opisuje go krótko w ten sposób - po prostu działa. Ja się pod tym podpisuję.
O społeczności MX i antiX mówi się też (całej, tej międzynarodowej), że jest bardzo pomocna i przyjazna. Jeśli piszesz po angielsku, to na ich forum (forum.mxlinux.org) można zawsze szybko znaleźć pomoc. Jak nie piszesz, możesz też skorzystać z translatora google.
MX to dobry wybór (ja jestem na MX już cały czas, bez Windowsa, od września 2017)
Pozdro
Fibogacci
PS. Taka dygresja już i na marginesie tego tematu.
Co do sprzętu, czyli na czym można zainstalować MX. Eksperymentuję na różnych, szczególnie na tych (bardzo) starych komputerach.
Zainstalowałem MX 18 na komputerze z procesorem Intel Pentium 4 1,86 GHz i 1 GB RAM, a następnie zostawiłem 256 MB RAM SDRAM 133 MHz, dla testu czy uda się uruchomić. Jednocześnie na komputerze jest 3 GB SWAP.
I tak, udało się uruchomić, włączyć muzykę, uruchomić lekką przeglądarkę Uzbl i jednocześnie nagrać z tego wszystkiego screencast (czyli filmik z nagraniem tego, co dzieje się na ekranie).
Z 1 GB RAM to już jest komputer do użytkowania, oczywiście z ograniczeniami pewnymi mniejszymi lub większymi, ale do pracy biurowej lub przy zastosowaniu różnych tricków (jak ktoś je zna) także do innych normalnych rzeczy nada się.
Wg ogólnych opisów/specyfikacji MX'a minimum pamięci to 512 MB, ale jak widać działa i z 256 MB pamięci (przy czym cały czas trzeba pamiętać, że to wolna pamięć 133 MHz).
Przy 128 MB RAM już niestety pojawiał się kernel panic i nie udało się uruchomić systemu.
Tak więc to na razie najniższe parametry, na jakich udało mi się uruchomić MX, tak aby działał (w trybie tylko tekstowym czyli w konsoli działa bez problemu oczywiście przy minimum pamięci).
Co do antiX, mam zainstalowaną wersję 13 (z 2013 roku) z kernelem 3.7.10 na (ekstremalnie) starym laptopie Nec Versa 6050MX z Pentium 150 MHz i 48 MB RAM i 98 MB SWAP - ale tylko tryb tekstowy, czyli konsola. Także działa, można korzystać z Internetu i z tych rzeczy, które można uruchomić w konsoli. 1 GB dysku twardego to antiX, drugie 1 GB to Windows 98.