Cześć,
mam zagadnienie, z którym muszę sobie poradzić od strony serwera, nie klienta poczty na PC. Chodzi o możliwość przefiltrowania nadchodzącej korespondencji i przydzielenie jej odpowiednim skrzynkom mailowym w domenie. Filtrowanie muszę zrobić na podstawie:
- temat wiadomości
- kluczowe słowa w treści
- nadawca poczty
Wiadomości w formie chociażby kopii chciałbym przesłać na podstawie nadanych kryteriów na odpowiednie skrzynki, które będą w stanie wysłać tę wiadomość automatycznie dalej. Chodzi o to, aby docelowo odpalony program pocztowy (konkretnie outlook) wiedział w jakim temacie nadchodzi poczta (rozpozna to po adresie poczty nadawcy) i włożył do odpowiedniego folderu imap tę wiadomość.
Aby lepiej zobrazować przykład:
klient przesyła pocztę na biuro@domena.pl o temacie "prośba o wycenę". Wiadomość przesyłana jest automatycznie na podstawie tematu na skrzynkę oferty@domena.pl, w której to ustawiam przekierowanie całej poczty do osoby, która zajmuje się ofertami. Chodzi o to, by poczta była "niezależna" od pracownika i jego programu pocztowego, by administrować wszystkim odgórnie.
Funkcjonalność taka jest dostępna w każdym kliencie poczty na Windows, narzędzia do tworzenia filtrów są też bardzo dobrze opracowane w poczcie gmail.
Przechodząc już do końca zapytania - jak mniemam, wszelkie ustawienia poczty i filtrów możliwe są do skonfigurowania w kliencie poczty, tak więc pomyślałem, by odpalić na serwerze kleinta, który wstępnie zaloguje się do poczty, przefiltruje wiadomości i wyśle je dalej. Wyzwalanie akcji za pomocą cron powiedzmy co minutę. Na podobnej zasadzie działa pewnie exchange, jednak moje środowisko serwerowe to Debian i Postfix, nie ma więc mowy o usługach Micosoft, gdyż wiązałoby się to ze zmianą całego oprogramowania i zakupem licencji.
Jedyny klient e-mail jaki na chwilę obecną jest zainstalowany na serwerze to roundcube - nie widzę tam tak "zaawansowanych" filtrów.
Być może podany przeze mnie sposób jest lamerski i można to jakoś inaczej rozwiązać, jednak sam nie mam innego pomysłu na rozwiązanie sprawy. Podrzucicie swoje pomysły lub nazwy softu pod Debka, który sobie z tym poradzi? Będę zobowiązany za wszelkie rady.
Pozdrawiam,
Błażej