Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Czy wykasowałem windowsa?  (Przeczytany 3548 razy)

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Czy wykasowałem windowsa?
« dnia: Luty 08, 2019, 11:18:04 am »
Witam. Na początku zaznaczam że jestem całkowicie zielony jeżeli chodzi o linuksa. Wczoraj zainstalowałem Linux Mint 19 Cinamon i przy instalacji wybrałem inną opcje bo chciałem zachować windowsa i podzielić drugą partycje 120gb zgodnie z tym co czytałem w internecie na boot root itp. Przy instalacji widziałem dysk na którym był windows i go nie ruszałem tworząc partycje na tych 120gb. Wszystko ładnie pięknie się zainstalowało i po ponownym uruchomieniu laptopa - zonk. Jest do wyboru który system chce uruchomić ale po wejściu na windowsa pojawia się tylko czarny ekran z opcją żeby go uruchomić z płyty. Więc mam pytanie czy czasem nie usunąłem tego windowsa tworząc partycję? 

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2518
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 08, 2019, 11:21:20 am »
Tego nie wie nikt :)
Najprościej będzie Ci odpalić linuksa, z jego poziomu menedżer plików (to bodaj nemo, czy jakoś tak w Cinnamon) i z jego poziomu przeglądnąć co jest na dysku (partycji), gdzie powinien być Windows. I do tego czasu powstrzymałbym się z jakimikolwiek innymi działaniami.

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 08, 2019, 11:44:22 am »
ok tylko czego szukać? jakich plików? czy będzie widział pliki windowsowskie?

Offline hobbysta

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 196
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 08, 2019, 11:47:41 am »
Podpisuje się pod tym co @pavbaranov napisał. lekko przynudzę ze swej strony: szkoda, że nie pojawiłeś się tutaj przed próbą instalacji - wtedy miałbyś asystę z naszej strony w procesie instalacji. Ale domyślam się, że decyzja była raczej nagle podjęta. Prawdopodobnie bootloader - program ładujący jest żle zainstalowany. Albo jest problem z systemem plików na partycji Windows. Faktycznie jak @pavbaranov wspomniał - należy zdobyć dystrybucję Linux w wersji Live - jakąś najnowszą możliwą wersje: i pierwsza rzecz sprawdzić spójność systemu plików Windows, jest takie polecenie: fsck.ntfs. Od ręki to tak mogę polecić albo Fedorę albo Knoppixa - ale nie dlatego, że są lepsze od innych  tego typu dystrybucji - tylko pierwsze przyszły mi do głowy.

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 08, 2019, 12:23:56 pm »
Napiszę tak. Dawno się już przymierzałem żeby zainstalować linuksa. Raz kiedyś próbowałem ale tak jak teraz zatrzymałem sie przy partycjonowaniu dysku bo nie wiedziałem co zrobić. Później dużo czytałem i oglądałem jak to instalować ale jednak mnie to pokonało:) Linuksa już wcześniej wgrałem sobie na pendrive i przyglądałem się jak to wygląda jak działa i mi się spodobało. Dystrybucja jest z stycznia tego roku.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2019, 12:24:40 pm »
ok tylko czego szukać? jakich plików? czy będzie widział pliki windowsowskie?
Też będzie widzieć, ale najlepiej zrobisz, gdy podasz windzie tę "płytę"...
- wida sama się "naprawi"...

Jedyne, co może Ci "wywinąć", to zlikwidować GRUBa (to, czym teraz startujesz"), ale partycje linuksa zostaną nienaruszone i łatwo je będzie spowrotem naprawić. Na pewno Ci pomożemy...

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2019, 12:55:57 pm »
Dzięki wielkie za chęci pomocy. Jeżeli chodzi o windowsa 7 to nie mam płyty bo dałem laptopa do naprawy i mi zainstalowali ten system. Jedyne co mam to tylko klucz :). Win był wgrany 3 tyg temu wiec był świeży nie miałem na nim żadnych danych ani czegokolwiek innego. Poszukam tych plików windowsowskich wolną chwilą ale nawet jak znajde to i tak nic nie bede potrafił z nimi zrobić bo mam tylko linuksa a jak pisałem jestem totalnie zielony. Tylko ten system mi teraz działa i jakoś sie jeszcze odnajduje w nim bo wygląd podobny  do windowsa. Dla mnie jeżeli nic sie nie uda z windwsem zrobić to może ten system zostać. Tylko nie wiem jak za bardzo sie tu poruszać a konsola to dla mnie coś w stylu mówienia do mnie po chińsku ;)

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 08, 2019, 01:10:34 pm »
mam tylko linuksa a jak pisałem jestem totalnie zielony. Tylko ten system mi teraz działa i jakoś sie jeszcze odnajduje w nim bo wygląd podobny  do windowsa.

W takim razie, olej windę...
- jeśli nie masz jakichś szczególnych programów, które chodzą tylko pod windowsem (np. jakąś najnowszą grę, najnowszy SolidWorks itp) to wszystko znajdziesz pod linuksem. LMDE to czysty Debian, a pod Debianem jest ok. 60 tys programów. Liczę, że co najmniej 1/10 z tego to programy użytkowe, więc na pewno znajdziesz wszystko, co potrzebujesz.
A samej obsługi nauczysz się w ciągu kilku-kilkunastu dni.

Poza tym, winda7 będzie wspomagana jeszcze tylko 1 rok (jakoś tak do początku lutego 2020), więc potem musisz od nowa przechodzić cały ten "okienkowy cyrk" z windą 10.

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 08, 2019, 01:52:15 pm »
Tak czułem że napiszesz Tata Pingu. W sumie to masz i rację. Rok jeszcze wsparcia dla windowsa. Ja to używam głównie laptopa do przeglądania netu, poczty itp. Nie gram w gry ani inne tego typu rzeczy. Programów też jakiś wymyślnych nie instaluje ważne żeby była jawa i flash co w tym linuksie jest. Więc jeżeli byście mi tu pomogli to zainstalowałbym jeszcze raz od samego początku linuksa. I jeszcze sprawa tego typu bo kiedy juz go zainstalowałem i podłaczyłem pendrive tam gdzie miałem jego obraz iso to wyskoczył jakiś komunikat tylko nie pamietam jaki i wcale mi go nie otworzył choć bylo jeszcze miejsce na nim a inny już widział.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 08, 2019, 02:48:41 pm »
Ja to używam głównie laptopa do przeglądania netu, poczty itp. Nie gram w gry ani inne tego typu rzeczy. Programów też jakiś wymyślnych nie instaluje ważne żeby była jawa i flash co w tym linuksie jest.

No i bardzo słuszna decyzja...
- a co do Twoich potrzeb, to linuks oferuje Ci tego w nadmiarze !

Poza tym, nic nie stoi na przeszkodzie zainstalować sobie linuksa, a na nim wirtualną windę. Win7 chodzi bardzo dobrze na VirtualBox. Nie mam pod ręką (ew. zobaczę wieczorem w domu) linka, gdzie możesz sobie ściągnąć każdą wersję windowsa (plik ISO) przygotowanego już do integracji z VB. Legalny kod, jak sam piszesz, masz, więc podajesz i używasz również windowsa. Jako ciekawostkę dopowiem, że pod VB możesz włączyć funkcję tzw. FullScreen i praktycznie na ekranie masz "pełnego" windowsa (który chodzi o wiele prędzej pod VB, niż w rzeczywistości!).

Co do instalacji, to, jak sam już zauważyłeś, najlepiej zrobić ją na nowo.
Swoją drogą, przy Twoim stanie lapka, najlepiej ściągnąć sobie również alternatywne linuksy. Wybór LMDE jest w gruncie rzeczy bardzo dobry dla początkującego linuksiarza, ale, by wyrobić sobie rzeczywistą opinię, warto wypróbować również inne dystra.
Dla Ciebie polecam np. LinuxMX (nowszy kernel), również godny polecenia jest Sparky. Na początek nie powinien to jednak być SID (tzn. wersja 5+), a starszy, oparty na stabilnym debianie (wersja 4+).

Bawiąc się instalowaniem tych systemów nabierzesz wprawy, a przy okazji wyrobisz sobie zdanie o linuksowych różnicach (dystrybucji).
Nie musisz mieć obaw, linuks to nie winda, że wystarczy jeden drobny błąd, a traci się dziesiątki godzin na nową instalację. Na linuksa wystarczy 1 godz i system śmiga bez problemów.

Na jedno powinieneś tylko zwrócić uwagę, mianowicie nie zapomnieć ściągnąć sobie już teraz odpowiednie ISO i przygotować, najlepiej osobne USB.

A co do pendraka o którym piszesz, to nie rozumiem dokładnie o co chodzi?
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2019, 03:15:00 pm wysłana przez TataPingu »

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 08, 2019, 03:28:15 pm »
To ok. Jak będziesz miał chwilę to mi podeślij tego linka to bym ściągnął windowsa. Jezeli chodzi o VB to byłby już wyższy poziom wtajemniczenia jak to ściągnąć i zainstalować a jeszcze zainstalować windowsa na VB to jeszcze chyba nie dla mnie ale będę się starał. Najważniejszy teraz priorytet to od początku zainstalować Linuksa tego co mam. Inne z czasem bo nie ogarnę wszystkiego na początku, nawet instalacji nie moge przejść hehe. Mam go na pendrive czyli  że 1 muszę znowu wejsc do biosu i ustawić pierwszy boot na pendrive  tak? 2 przy instalowaniu mam zaznaczyć obok windowsa ? bo pod spodem była opcja jeszcze formatowania ale juz nie pamietam czy oddzielnie czy razem z windowsem. 3 czy opcja wybierz inna metodę- wczoraj tą wybrałem ale kiepsko mi poszło.  Jeżeli chodzi o komunikat co wyskakuje to później napisze jaki to jest. I mam pytanie bo wczoraj założyłem sobie konto użytkownika przy rejestracji. Czy jeszcze raz można sobie założyć takie samo jak się zainstaluje linuksa na nowo czy inne?

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 08, 2019, 05:54:33 pm »
I mam pytanie bo wczoraj założyłem sobie konto użytkownika przy rejestracji. Czy jeszcze raz można sobie założyć takie samo jak się zainstaluje linuksa na nowo czy inne?

Rozumiem, iż chodzi o konto, które wczoraj zakładałeś podczas instalacji linuksa?
- w takim razie możesz albo zostawić wczorajsze, albo założyć zupełnie nowe, to teraz obojętne.
Jedynie, nie byłoby to obojętne, gdybyś już miał stare home, ale nie wyprzedzam faktów.

W pierwszym rzędzie musisz nam podać kilka informacji, t.j:

- jak wielki jest RAM (GB) ?
- masz jeden HDD, czy dwa (może SSD ś HDD) i jak jest/są wielkie ?

To na razie wystarczy. O typ procesora/lapka/karty graf. itd nie pytam, bo rozumiem, że jest kompatybilny...
- w końcu zainstalowałeś wczoraj OSa, więc powinien być w pełni kompatybilny

Acha, jeśli jesteś tak "zielony", jak to opisujesz, to radzę jednak, byś sobie ściągnął linuksa MX:

https://mxlinux.org/download-links
Dystro jest tak przygotowane, że nie będziesz mieć żadnych problemów z instalacją VB i innych rzeczy.
LMDE jest również wygodny, ale niekiedy występują drobne "niedoróbki" i trzeba samemu to "poprawić".
Dla kogoś, kto już miał do czynienia z linuksem, nie stanowi to problemu, ale dla Ciebie może to być problemem.

Cokolwiek jednak zaczniesz, wpierw podaj informacje o które prosiłem..

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2518
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 08, 2019, 06:42:33 pm »
Czego szukać? W nemo powinno pojawić się kilka dysków. Jeden z nich (pewnie o "niskim numerze") powinien być dyskiem/partycją Windows. Jeśli tak, to po prostu klikasz na ten dysk i "patrzysz" co tam jest. Jeśli jest cała struktura plików jak w Windows, to jest on prawdopodobnie do odratowania. Jeśli nie jest, bądź nie ma takiego dysku - to oznacza, że w istocie wykasowałeś Windows.
Możesz pokazać co pokazuje Ci wydane w terminalu, czy konsoli polecenie:
lsblkmoże po tym uda się dojść do tego, czy Windows jest, czy nie. Być może to jakaś kompletna pierdółka, którą da się ustawić w przysłowiowe 5 minut i będziesz miał oba systemy.
Jeśli nic tam nie miałeś, nic nie masz na linuksie, nie masz płyty instalacyjnej (ani innego instalacyjnego medium Windows), to podejdź do tego serwisu, niech Ci wgrają ponownie Windows (oczywiście o ile chcesz), a potem zastanowimy się nad tym jak zainstalować tam linuksa.
PS: Jak na razie, to nawet fsck bym się nie tykał dopóki nie ustalimy co tam jest.

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 08, 2019, 06:58:59 pm »
ram 4gb dysk ssd 240 miałem podzielone na 2 partycje, dysk jest jeden,procesor intel core 2duo

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Czy wykasowałem windowsa?
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 08, 2019, 07:05:13 pm »
sda      8:0    0 223,6G  0 disk
├─sda1   8:1    0   100M  0 part
├─sda2   8:2    0  74,5G  0 part
├─sda3   8:3    0 107,4G  0 part
├─sda4   8:4    0     1K  0 part
└─sda5   8:5    0  41,6G  0 part /
sr0     11:0    1  1024M  0 rom
Takie coś mi pokazuje