Jako, że obecny Debian testing jest już zamrażany, pomyślałem sobie, że z miesiąca na miesiąc winien działać coraz mniej problemowo. Skuściłem się dziś, aby zaktualizować Stretch do Buster na moim ThinkPadzie.
Pierwsze co zauważyłem, to że TrackPoint działa jakoś inaczej, lepiej. Mój sprzęt był nowszy od systemu, na którym chodził. Aktualizacja systemu jak widać pomogła.

Kilka minut użytkowania systemu starczyło jednak, by znaleźć kilka problemów. Na początek weźmy fakt, że nie działają polecenia shutdown i reboot:
root@debian:/home/piotr# reboot
bash: reboot: command not found
root@debian:/home/piotr# shutdown now
bash: shutdown: command not found
root@debian:/home/piotr#
Czy to ja coś zchrzaniłem? Poszukałem w internecie. Kilka lat temu ktoś zadał podobne pytanie, na co Mu odpisano, że zapewne uaktualnił systemd usuwając shutdown i żeby doistalował sobie systemd-sysv. Ja systemd-sysv już mam:
root@debian:/home/piotr# aptitude show systemd-sysv
Package: systemd-sysv
Version: 240-5
State: installed
Mimo to shutdown i reboot nie działają... Czy błąd tego rodzaju naprawią twórcy Debiana, czy też mogę z tym coś zrobić?
Problemów jest więcej... O dalszych potem.

Jeszcze ciwkawostka... Miałem na Stretch trzy środowiska graficzne: KDE, LXDE i Cinnamon. Po aktualizacji do buster/testing znikło KDE. Nie narzekam, bo KDE akurat nie używałem, ale czy to normalne?

EDIT: Nie działa również fdisk.