Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4  (Przeczytany 2358 razy)

Offline atom

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 53
  • Reputacja: +0/-0
Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« dnia: Luty 04, 2019, 10:30:16 pm »
Na dysku mam partycje z Windowsem i Linuxem.
Zainstalowałem Sparky5 ale jednak postanowiłem powrócić do Sparky4.
Odpaliłem instalator, sformatowalem partycje i teraz Windows się nie uruchamia oraz nie mogę zainstalować Sparky4.
Nie ma wyboru gdzie ma być bootowanie.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2019, 08:41:35 am »
Na dysku mam partycje z Windowsem i Linuxem.
Zainstalowałem Sparky5 ale jednak postanowiłem powrócić do Sparky4.
Odpaliłem instalator, sformatowalem partycje i teraz Windows się nie uruchamia oraz nie mogę zainstalować Sparky4.
Nie ma wyboru gdzie ma być bootowanie.

Przybliż nam to trochę...
- to w końcu zainstalowałeś 4-kę, czy nie ?
- gdzie "nie ma wyboru", podczas próby instalacji ?
- jak ma się winda odpalić, skoro coś sknociłeś z GRUBem ?

Opisz po kolei, co zrobiłeś, to ew. można Ci pomóc...

Offline atom

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 53
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 05, 2019, 03:54:46 pm »
Nie zainstalowałem, obecnie partycje ext4 są sformatowane, wcześniej zainstalowałem po utworzeniu partycji o której mowa w komunikacie - ale system i tak nie startował.
Taki komunikat pojawia się chcąc instalować Sparky4 - cześniej takiego komunikatu nie miałem.


Oraz nie wyświetla się "Urządzenie do instalacji systemu rozruchowego"
Było tak (fotka z netu)

a u mnie teraz jest tak:

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 05, 2019, 04:23:37 pm »
Pisze Ci przecież wyraźnie, że nie ma partycji EFI...
Stwórz nową partycję wielkości ok. 150 MB i sformatuj ją na FAT32...
- to będzie EFI...

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1710
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 05, 2019, 04:24:02 pm »
Instalator bez powodu nie wyświetla informacji o braku partycji efi.
Uruchom Sparky lub dowolna dystrybucję Linux w trybie live i pokaż wynik poleceń:
sudo blkid
lsblk -l
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 05, 2019, 04:48:36 pm »
Instalator bez powodu nie wyświetla informacji o braku partycji efi.

Z dołączonej fotki widać wyraźnie, że tam tego nie ma, wszystko ntfsy...

Aaaaa.., dopiero teraz zauważyłem, że "coś tam było" (zdjęcie z netu !?), a teraz jest inaczej...
- phi, powiem szczerze, że teraz totalnie nie rozumiem, o co Koledze Atomowi chodzi...?
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2019, 04:54:32 pm wysłana przez TataPingu »

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 486
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 05, 2019, 05:02:01 pm »
Kolega atom wrzucił ”jakieś” znalezione w necie zdjęcie z procesu instalacji systemu Ubuntu. Najwyraźniej w charakterze zdjęcia poglądowego.
IRC - #linuxiarze.pl w sieci freenode.net
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org

Offline atom

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 53
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 05, 2019, 06:59:53 pm »
TataPingu - utworzyłem partycje oczym wcześniej napisałem.
Fotka z internetu to tak jak napisał lami07 jest tylko poglądowa.

Z odpaleniem Windowsa poradziłem sobie używając WinRE i polecenia bootrec.exe /fixboot

Pozostaje teraz instalacja Sparky4.

pavroo oto wynik (przesyłam zdjęcie z telefonu ponieważ nie wiem czemu teraz internetu na LiveCD nie ma)




Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 05, 2019, 08:14:19 pm »
Nie za bardzo to wyraźne, ale po wielkim wysiłku przypuszczem, że chyba sda1 (100MB) przeznaczona jest na efi...
- w jakim jest formacie, FAT32, czy inny ?

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1710
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 05, 2019, 09:10:26 pm »
Zdaje się, że sda1 posiada 100MB i system plików ntfs. Wydaje mi się, że ta partycja została sformatowana przez instalator windowsowy i tam został zainstalowany windowsowy bootloader.

Calamares wymaga partycji minimum 300MB z systemem plików FAT32/VFAT i taką partycję trzeba stworzyć aby Calamares mógł wgrać linuksowy bootloader dla maszyny posadającej UEFI.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 05, 2019, 09:32:08 pm »
Calamares wymaga partycji minimum 300MB z systemem plików FAT32/VFAT

A to ciekawostka, już 300MB ?,
- kurcze, ale te wymagania rosną...

Myślałem, że doradziłem już "z nadmiarem" te 150MB, a tutaj trzeba już 2 x tyle...

W takim razie, najlepiej stworzyć 2 x większą, t.j. co najmniej 500-600MB...

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1710
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2019, 09:53:19 pm »
Niekoniecznie, jest inne rozwiązanie.

Użycie Sparky Advanced Installer umożliwi wybranie partycji sda1 100MB i sformatowanie jej na system plików fat32 oraz zainstalowanie tam bootloader, bez re-partycjonowania dysku. Zdaje się, że nie ustaliłem minimalnego limitu dla tej partycji :) i 100 MB wystarczy.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline atom

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 53
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 05, 2019, 10:05:44 pm »
(mam ju internet - wi to raczej router poprzednio nawali)
sda1 jest od Windowsa.

Tak wygladaja partycje:


na sdb bedzie /home

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 05, 2019, 10:44:15 pm »
Tak wygladaja partycje:

Masz za małego SWAPa...
- co najmniej tak wielki, jak RAM plus ok 2GB

https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq
Możesz mieć problemy z hibernacją...

No chyba, że SWAPa wolisz w postaci pliku, ale do tego również powinieneś przewidzieć odpowiednio wielką partycję...

Offline atom

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 53
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem po przejściu ze Sparky5 na Sparky4
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 05, 2019, 11:06:59 pm »
Mam 16GB ram, czyli według opisu z linka mam ustawić 32GB na SWAP?
Nie znam ang, zrozumiałem tyle co translate mi przetłumaczył.

Partycje dla Caramares ustawić na sda czy sdb?