Pisząc o aktualizacji miałem na myśli zamianę na nową wersję, czyli w praktyce zainstalowanie jej od nowa (taki niedokładny skrót myślowy).
Używam środowiska Cinnamon, więc problem KDE mnie omija.
Jako że Linuxa ciągle dopiero się uczę to nie mam na nim żadnych zaawansowanych ustawień, których nie mógłbym szybko zrobić na nowym systemie. Bardziej zastanawia mnie stabilność i bezproblemowe aktualizacje.
Testowałem kilka różnych wersji (Mint 18, Mint 19.1, Lubuntu) w wersji liveCD uruchamianych z USB i za każdym razem menedżer aktualizacji nie potrafił zainstalować wszystkich aktualizacji.
W innym wątku znalazłem informację, że repozytorium od Google się zmieniło i trzeba aktualizować ręcznie. Wykonałem to według zamieszczonej instrukcji dla Lubuntu, ale nie jestem pewien, czy wszystko było tak jak trzeba. Od tamtej pory nie miałem czasu na kolejne eksperymenty. Natomiast w Mint 17.3 nigdy nie było problemów z zainstalowaniem jakiegokolwiek pakietu i nadal nie ma. Stąd zastanawiam się z jakiego powodu jedna wersja aktualizuje się poprawnie, a inne nie.