Sprawdzałem ustawienia BIOS-u i SecureBoot jest w ogóle nieaktywny - nie mogę modyfikować tych ustawień. Natomiast jeśli chodzi o UEFI to, jeśli w BIOSie zmienię z UEFI na drugą opcję, to po restarcie pojawia mi się komunikat na czarnym tle: Operating System not found.
To w takim razie masz trochę problemów (to wynik kupowania sprzętu z zainstalowaną Windą, ale rozumiem, w momencie zakupu nie myślałeś w ogóle o liniksie).
Wszystko zależy od zainstalowanego firmware płyty. Niektóre są tak spreparowane, że właśnie, żeby uaktywnić/wyłączyć SecureBoot, trzeba coś zmienić w zupełnie innym miejscu BIOSa, a często jest to nielogicznie nazwane. Może być też przypadek, że dodatkowo włącza się tzw. tryb CSM (może być nazwany również „Legacy Boot“), ale przypadków może być tyle, że niesposób tego stąd sprecyzować.
Zwróć się najlepiej o pomoc do jakiegoś doświadczonego fachowca, ewentualnie spróbuj z "certyfikowanymi" dystrami przez Microsoft (na pewno Ubuntu i Fedora).
Istnieje jeszcze trzecia możliwość, możesz sam "poeksperymentować" z BIOSem, ale może się okazać, że nie dość, że nie zainstalujesz żadnego linuksa, to jeszcze zrybiesz sobie Windę.
Na pewno równoległa instalacja jest możliwa, tylko może być tak, że trzeba będzie na nowo formatować HDD (przypuszczam, że teraz to GPT) i po odpowiedniej manipulacji BIOSu stawianie na nowo systemów.
Dorzucę jeszcze tego linka. Przepraszam, że w jęz. niemieckim, ale myślę, że "ciocia Google" przetłumaczy Ci to na "przystępny" jązyk:
https://www.heise.de/ct/hotline/FAQ-UEFI-Secure-Boot-und-Linux-2056294.html