Współczesne linuksy z 99% laptopów w tych widełkach cenowych nie powinny mieć problemów z ich obsługą.
Problemy jakie mogą się pojawić, to np.:
1. Zestawienie tegorocznego sprzętu, ale próba postawienia na nim zeszłorocznego (lub starszego) linuksa. Nie oznacza to jednak, że "linux" ma problemy z takim sprzętem, ale wyłącznie, że takie problemy istnieją z określoną dystrybucją. Wyżej np. poleciłem Ci rozglądnięcie się za jakimś notebookiem opartym o Ryzen+Vega (bo najczęściej takie APU one stanowią), ale przecież popularne wybory jakim są np. Ubuntu 18.04 czy Mint 19 na kernelu, który w nich jest oferowany takiego notebooka nie obsłużą. Musi być nowszy kernel (co najmniej 4.17).
2. Niektóre elementy które w Windows działają, w linux mogą nie działać (np. jakieś podświetlanie klawiatury, jakieś działania klawiszy multimedialnych itp.).
3. Niektórych układów np. wifi w istocie należy się wystrzegać, bo ich obsługa jest delikatnie mówiąc podła.
Niestety w tych przypadkach (pkt. 2 i 3) bardzo ciężko jest o rzetelną informację, albowiem ze strony sprzedawców uzyskujesz wyłącznie informację, że "komputer ma wbudowaną kartę wifi a/b/g/n" - nic to nie mówi kompletnie.
Osobiście najczęściej, gdy kupuję notebooka, to:
1. albo w taki sposób, że mam do niego fizyczny dostęp, mam przygotowany jakiś pendrive z linuksem, którego używam (lub najbardziej zbliżonym) i staram się go odpalić z tego pendrive'a - jeśli wszystko działa, to jeszcze przy okazji mogę się dowiedzieć co w takim notebooku dokładnie siedzi w bebechach i wówczas go kupuję,
2. jeśli pkt 1 jest - z dowolnej przyczyny - niemożliwy do zrealizowania - wybieram sklep, w którym mogę kupić notebooka zawierając tzw. umowę na odległość, albowiem w tym przypadku w przeciągu pewnego czasu mogę bez żadnych konsekwencji zwrócić komputer bez podania przyczyny; oczywiście nie instaluję na nim niczego, a wyłącznie sprawdzam uruchamiając go w trybie tzw. live-media (z pendrive'a).
Z towarem z 2 ręki od dawna nie miałem do czynienia. Mogę jedynie powtórzyć zasłyszaną opinię, że komputery oferowane tu: https://laurem.pl/
są zwykle dobrej jakości. Zdaje się, że również te oferowane przez: https://amso.pl/
Sam jednakże nie byłem nabywcą komputerów pochodzących z tych firm. Nic mnie z nimi również nie łączy.
Decydując się na zakup komputera z 2 ręki sprawdź sobie wcześniej czy i w jakich cenach dostępne są tego typu do nich materiały jak np. bateria, czy zainstalowane tam pamięci RAM występują jeszcze współcześnie i w jakich cenach (innymi słowy raczej w grę wchodzą tylko DDR 3 i 4). Staraj się też rozglądnąć za komputerami sprzedawanymi z jakąś gwarancją przez sprzedawcę. Niekiedy z tego typu firmami możesz się również dogadać, by sprzęt był Ci sprzedawany bez Windows i w ten sposób uzyskać cenę lekko niższą.
Nie namawiam, a jedynie pod rozwagę daję.