Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Czarny ekran po otwarciu klapy netbooka (Linux Mint 19 XFDE)

Zaczęty przez dmn, Październik 15, 2018, 08:08:14 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

dmn

Zainstalowałem Minta na Sony Vaio SVE1111M1EW
niby wszystko grało, ustawiłem działanie przycisku zasilania na Wstrzymanie - działa.
to samo ustawiłem przy zamknięciu klapy laptopa (zarówno przy zasilaniu akumulatorowym i sieciowym) - niestety po otwarciu klapy widać na diodach, że wstaje, ale ekran pozostaje czarny.

Zetnkął się ktoś z czymś takim? w necie głównie ten problem sie pojawia na Windows...

lami07

Jeśli masz włączone blokowanie ekranu po wybudzeniu z uśpienia to je wyłącz.
IRC - #linuxiarze.pl w sieci libera.chat
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org

dmn


Oczkins92

TO może być wina środowiska.XFCE jest lekkie i fajne ale są problemy z wybudzaniem.Weź sobie przetestuje Minta Mate
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

Mr_Ulcer

Jakiś czas temu na laptopie od ASUS-a Cynamonowy Mint 19 miał u mnie taki sam problem, tymczasowo rozwiązany poprzez wyłączenie możliwości uśpienia i blokowania ekranu, mając nadzieję, że kolejne aktualizacje rozwiążą problem.
Dodatkowo występowały kolejne problemy po dwóch następnych aktualizacjach jądra. Mianowicie system w ogóle nie wstawał i trzeba było ręcznie uruchamiać starsze jajko (od 4.15.0-35 lub coś koło tego zaczęły się problemy nie pamiętam)
Koniec końców właściciel zalał ten sprzęt i do czasu naprawy z diagnozą się wstrzymam, niemniej rozwojem wątku jestem żywo zainteresowany.

pavbaranov



pavbaranov

Spróbuj na próbę podczas startu systemu dodać do GRUBa:
acpi_sleep=nonvs
a następnie sprawdź. Jeśli pomoże - dodaj do GRUBego na stałe.

dmn

czy moge poprosić o podpowiedź jak się zabrać za wpisanie polecenia do GRUBa?

pavbaranov

Czy na "czarnym ekranie" działa któryś ze skrótów klawiszowych: alt+ctrl+Fx lub alt+Fx (Fx to klawisz funkcyjny - wypróbuj kilka) i przełącza Cię na ekran, gdzie masz wpisać swój login i hasło?

dmn

dzisiaj zaktualizowałem system i chyba coś poprawiono w tym temacie, bo już wybudza się w miarę normalnie.

W miarę, tzn. po pierwszym wybudzeniu nie widać kursora, ale jak uśpię go i wybudzę znowu to już jest całkiem ok. Da się z tym żyć, więc dziekuje za poswiecony czas, zostawie to na razie jak jest

pavbaranov

Zerknij sobie jeszcze na ten opis i zobacz, czy nie jest to Twój przypadek również: https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI#Cursor_corruption_after_coming_out_of_sleep
Jeśli tak - zrób jak w tym poradniku.
Gdyby Ci się nie otworzyło bezpośrednio do tego tematu (niektóre przeglądarki mają z tym jakiś problem), to wybierz z listy temat: Cursor corruption after coming out of sleep

Nie powinno być takich problemów, ale gdybyś po dokonanej zmianie zaobserwować miał brak logowania się do Xfce, to zanim to zrobisz, upewnij się, że:
1. podczas uruchamiania masz w GRUB również taką pozycję jak "rescue", "tryb ratunkowy" itp., ewentualnie,
2. umiesz umiesz przejść do konsoli, gdy Xy nie wstaną (ale system się uruchamia), czyt. ctrl+Fx (szukać musisz tego klawisza bo różnie to w różnych systemach bywa, zwykle winien zadziałać np. F3, F4 lub F6, bo tu raczej żadna niczego nie umieszcza), lub
3. umiesz uruchomić system awaryjnie poprzez edycję GRUB i dodanie któregokolwiek z:
- systemd.unit=multi-user.target
lub
- systemd.unit=rescue.target
do linii poleceń kernela
4. znasz swoje hasło :)
5. masz zainstalowany jakiś edytor tekstowy pracujący w trybie konsolowym (bez Xów) - np. nano i umiesz go obsługiwać,
6. masz zapisane (na kartce) zmiany, które na podstawie linku dokonałeś.

Ewentualnie - jeśli Xfce się zaloguje, ale będziesz miał problemy z kursorem:
1. wiesz jak wyjść z Xów do trybu konsolowego (czyli alt+ctrl+Fx i uwagi jak wyżej w pkt 2),
2. pkt 4-6 zachowują swoją moc piekielną :)

W obu przypadkach - jeśli zaobserwujesz wadliwe działanie kursora, brak startu Xfce itd. itp. - ogólnie: pomysł z linku wadliwie zadziała przejdź do edycji pliku /etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.conf i "odwróć" dokonane zmiany (prawdopodobnie będziesz musiał wyłącznie to skasować).

Zobacz najnowsze wiadomości na forum