Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Problem z grą Kozacy

Zaczęty przez Antarktyczny, Październik 06, 2018, 02:42:30 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Antarktyczny

Witam. Mam problem z grą Kozacy. Otóż chciałem odświeżyć dla sentymentu ten tytuł, lecz po instalacji (totalnie bezproblemowej) odpala mi się gra i kursor myszy nie rusza się. Odpaliłem w trybie zgodności z XP, nadal nic. Proszę o pomoc, tym bardziej, że nie jestem jedyną osobą, która szuka tego rozwiązania (na necie trochę osób porusza ten wątek, lecz bez rezultatu).

PomPom

Na start wgraj najnowsze wine z winehq. Skąd gra?
myk byle jak jako tako

Antarktyczny

Mam najnowsze,sam pamiętasz jak instalowałem. Instalka skopiowana z wiekowej już płytki.

pavbaranov

Niekiedy okazuje się lepsze wine-staging lub wine-staging-nine (jeśli dostępne w Twojej dystrybucji). Spróbuj też play-on-linux, bo niekiedy okazuje się, że pod samym wine nie do rozwiązania problemy z tym udaje się ogarnąć.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Antarktyczny

Moment Panowie. Doceniam chęć pomocy,ale problem leży gdzie indziej i jestem tego niezbicie pewny. Ludzie na win 8 i 10 (wiem, bo jak instalowałem na win10  kiedyś to też miałem ten problem) również mają ten sam błąd. Myślałem,że ktoś coś wie.

pavbaranov

A tu ci on :) Cóż... prawdopodobnie zatem jakiś problem z kompatybilnością dziada z nowszymi wersjami bibliotek Win.
Jeśli to jest ta gra: http://kozacy.org/cossacks/informacje-o-grze
to zwróć uwagę, że są jakieś patche na "nowsze karty graficzne" i dla Win7: http://kozacy.org/cossacks/jak-zaczac-gre-multiplayer, może to coś pomoże.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Antarktyczny

Patche, do których linki wygasły,kiedy wierzyłem w polską służbę zdrowia   8)
Problemem jest bezruch kursora po odpaleniu gry. Szukałem rozwiązania w anglojęzycznych stronach, ale nie znając dobrze języka jest to równe szukaniu po ciemku włącznika światła w nie swoim kiblu :-\

pavbaranov

Tak, jakby kursor nie był przechwytywany przez okno wine? Masz jakąś inną grę/aplikację, którą mógłbyś odpalić (najlepiej z podobnych lat, co Kozacy)? Też to występuje?
Patche - jeśli tu problem - to można by spróbować znaleźć, jeśli miałbyś info o tym jak się nazywają. Tu jednak uwaga - jak pamiętam z zamierzchłej przeszłości - niestety pomysłowość osób robiących różne łatki na Windę jest przeogromna, mnóstwo w takich patchach trojanów i innego świństwa.

Antarktyczny

Kursor jest,jako taki, i jeżdząc muszą słyszę dzwięk najeżdzanych elementów (Kozacy mieli taki specyficzny dżingiel). Jednak na ekranie nic. Gra z tego roku? Gothic, moja miłość. Ten sam rok. Działa jak marzenie. Czytałem, że biblioteka ddraw miała coś załatwić,ale wątpię. Próbowałem, chyba,że coś źle zrobiłem.

pavbaranov

Antarktyczny

pavbaranov

Antarktyczny

Niezbyt rozumiem, co on chce osiągnąć

pavbaranov

Nałożyć patcha. Potem Ci wyjaśnię.

Antarktyczny

Próbowałem różnych rzeczy, dodawania biblioteki ddraw.dll, grzebania w ustawieniach... I nic. Jeśli ktoś skojarzy, to może pomoże fakt,że moja siostra zainstalowała tą grę na Win 7. Nie odpalała się, dopóki młoda nie włączyła w trybie zgodności z XP (też próbowałem) oraz jako administrator. Ma ktoś pomysł?

PS. Pożyczyłem nawet na chwilę od sąsiada myszkę, po podłączeniu kursor w grze nadal nieruchomy.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum