Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

znów problem z aktualizacją ROZWIĄZANY

Zaczęty przez Piejanto, Sierpień 17, 2018, 11:43:23 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Piejanto

odpowiedź z 23:26. O to chodziło?

[root@piejanto jan]# pacman -Qi libx264.so && pacman -Q ffmpeg
Nazwa                 : libx264
Wersja                : 2:152.20171224-2
Opis                  : Library for encoding H264/AVC video streams (8bit depth)
Architektura          : x86_64
Adres url             : https://www.videolan.org/developers/x264.html
Licencje              : GPL
Grupy                 : Brak
Dostarcza             : libx264-8bit  libx264.so=152-64
Zależy od             : glibc
Opcjonalne zależności : Brak
Wymagany przez        : ffmpeg  gst-plugins-ugly
Opcjonalny dla        : vlc
Komfliktuje z         : libx264
Zastępuje             : Brak
Rozmiar po instalacji : 1090,00 KiB
Autor pakietu         : Maxime Gauduin <alucryd@archlinux.org>
Data zbudowania       : pon, 23 kwi 2018, 19:07:02
Data zainstalowania   : sob, 12 maj 2018, 20:36:31
Powód zainstalowania  : Zależność innego pakietu
Skrypt instalacyjny   : Nie
Potwierdzone przez    : Podpis

ffmpeg 1:4.0-2

Piejanto

pavbaranov

ffmpeg-2-8 usunąłem na samym początku, gdyż wówczas krzyczało mi, że przez to nie może instalować. A teraz krzyczy, że nie może instalować przez samo ffmpeg (bez cyfr).  To samo miałem na ACERze, ale po Twojej radzie z hasztagiem ACER się zaktualizował, a tu mam 315 aktualizacji i nie rusza. Dodam, ze ACER tyle samo czasu nie chciał się aktualizować. Systemy na obu są te same, czyli ANTERGOS.

pavbaranov

Taaa... Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie wracasz do wcześniejszych porad w tym wątku, a usunięcie jednego z mirrorów, to miał być jedynie początek. Wykonaj to, co napisałem tu: /]https://linuxiarze.pl/forum/index.php/topic,2931.msg15493.html#msg15493]/ lub utwórz aktualną listę mirrorów w sposób zaproponowany przez @sir_lucjan.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Piejanto

pavbaranov
Qrdę, zaczynam się trochę gubić. W tzw. międzyczasie ściągnąłem z AUR ffmpeg-3.4.4 (ffmpeg-4 tam nie było) i je zainstalowałem. znaczy rozpakowałem,  zrobiłem : ' ./configure ', następnie 'make' i 'make install' bo myślałem że mi się coś zaktualizuje w tym ffmpeg. trwało to ponad godzinę, a na koniec i tak aktualizacja pokazała to samo. Z tymi mirrorami, to prawdę mówiąc nie bardzo wiem, co mam zrobić. Ja naprawdę, jestem tylko "normalnym" użytkownikiem.  Przepraszam i dziękuję, że chociaż staruszek ACER ruszył jak nowy, a jest tak stary, że już mi nie obsługuje nowego Stellarium i to jest główny problem dla którego walczę z tym nowszym HP.

pavbaranov

1. W międzyczasie nie ruszaj AUR!
2. AUR nie po to jest, abyś instalował paczki w sposób tradycyjny. Z AUR buduje się paczkę pkg.tar, która jest instalowana za pomocą pacmana.
3. Odinstaluj ffmpeg3.4 przechodząc do katalogu (jak go jeszcze masz), w którym budowałeś i wydaj:
make uninstall
4. To, że udało się odblokować możliwość instalacji w HP nie oznacza, że przebiega ona prawidłowo. Masz bardzo starą bazę mirrorów, którą trzeba odnowić (tak jak to pisze sir_lucjan lub jak podaję ja w linku wyżej) i przeprowadzić pełną! aktualizację systemu. W Archu (i pochodnych) nie ma czegoś takiego jak częściowa aktualizacja - to nie jest wspierane.
Jeśli coś nadal będzie się wywalać - daj log z takiej aktualizacji, ale w miarę pełny - na 100% tego HP da się zaktualizować. Musisz tylko robić to co Ci podsuwamy (usunięcie nieistniejących mirrorów - i to mamy za sobą, odnowienie mirrorów na 30.09., pełna aktualizacja, nawet bym dał pacman -Syyu, ewentualne rozwiązanie problemów).
5. O "normalnym" użytkowniku sobie darujmy. Systemy rolling release, dość wysoko kładą dla nich poprzeczkę. Nie oznacza to, że nie są do ogarnięcia, trzeba tylko chcieć poznać podstawy.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Piejanto

pavbaranov

no, tak, jest problem. Prawdopodobnie to mi się w ogóle nie zainstalowało, bo polecenia wydawałem będąc w katalogu na pulpicie, w którym było rozpakowane właśnie owo ffmpeg-3.4.4 , czyli na Pulpicie, gdzie mam wszystkie rzeczy dotyczące ANTERGOSA. Tym czasem instalacja i budowanie powinny się odbyć chyba po przekopiowaniu do któregoś z katalogów systemowych (?) (takich jak np, /etc) w każdym razie nie widzę modyfikacji którego ś z tych katalogów z datą wczorajszą, lub dzisiejszą. Zastanawiam się co to było za działanie, które oglądałem przez godzinę po wydaniu komendy 'make'?   
No, a w katalogu na Pulpicie, nie widać czegoś takiego jak '/ffmpeg-3.4.4' i nie ma też czegoś takiego w repozytorium, skąd się doinstalowuje programy. Znaczy: "cóś robiło i przepadło".

W tej sytuacji pozostaje wykonanie drugiego Twojego polecenia czyli 'pacman -Syyu' 
Dzięki za poświęcony mi czas.

Piejanto

pavbaranov

Po wpisaniu polecenia nastąpiło takie działanie:

[jan@piejanto ~]$ su
Hasło:
[root@piejanto jan]# pacman -Syyu
:: Synchronizowanie baz danych z pakietami...
błąd:  nie udało się pobrać pliku 'antergos.db' z mirrors.antergos.com : Operation too slow. Less than 1 bytes/sec transferred the last 10 seconds
antergos                 167,4 KiB   718K/s 00:00 [######################] 100%
core                     134,0 KiB   807K/s 00:00 [######################] 100%
extra                   1635,2 KiB  2,36M/s 00:01 [######################] 100%
community                  4,6 MiB  2,21M/s 00:02 [######################] 100%
multilib                 172,9 KiB  1491K/s 00:00 [######################] 100%
:: Rozpoczynanie pełnej aktualizacji systemu...
:: Zastąpić ca-certificates-cacert przez core/ca-certificates? [T/n] T
ostrzeżenie: ffmpeg: ignorowanie aktualizacji pakietu (1:4.0-2 => 1:4.0.2-3)
:: Zastąpić hunspell-en przez extra/hunspell-en_AU? [T/n] T
:: Zastąpić hunspell-en przez extra/hunspell-en_CA? [T/n] T
:: Zastąpić hunspell-en przez extra/hunspell-en_GB? [T/n] T
:: Zastąpić hunspell-en przez extra/hunspell-en_US? [T/n] T
:: Zastąpić libx264 przez extra/x264? [T/n] T
:: Zastąpić libx264-all przez extra/x264? [T/n] T
ostrzeżenie: pepper-flash: local (1:26.0.0.137-1) jest nowsze niż extra (31.0.0.108-1)
:: Zastąpić qca-qt5 przez extra/qca? [T/n] T
ostrzeżenie: x265: ignorowanie aktualizacji pakietu (2.7-1 => 2.8-1)
rozwiązywanie zależności...
szukanie sprzecznych pakietów...
błąd:  nie udało się przygotować transakcji (nie udało się rozwiązać zależności)
:: usunięcie libx264 uszkodzi zależność 'libx264.so=152-64' wymaganą przez ffmpeg

pavbaranov

Zostaw te wszelkie próby budowania we własnym zakresie pakietów - nie znasz się na tym, nie rozumiesz. Temat na inny wątek.
Czy:
1. zainstalowałeś reflector?
2. odnowiłeś repozytoria? (masz strasznie stare)
Dopiero po odnowieniu repozytoriów (mirrorów) na aktualne spróbuj wydać pacman -Syyu. Wrzuć ewentualne błędy.

TataPingu

@pavbaranov
- jak widzisz Kolego, moja wcześniejsza sugestia:
"W takim przypadku najlepszy będzie jakaś pochodna debiana w wersji LTS."
była chyba jednak słuszna...

Pozdrawiam

Piejanto

TataPingu
Jestem prawie zdecydowany, ale ...
gdyby mi się udało  pozostać przy Antergosie, to bym wolał, bom się już przyzwyczaił, a dinozaurom zmiany nie służą.
Przygotowałem pendriwa z Manjaro XFCE. Mam pod ręką. Myślałem o debianowskim MInt. Ale nie ma gwarancji, że mi przed śmiercią jeszcze nie wierzgnie którykolwiek z tych systemów. Na razie prowadzi mnie pavbaranov i zobaczymy na ile mu starczy cierpliwości. Dzięki.

pavbaranov

@Piejanto - Mint, Manjaro... cokolwiek...
Dinozaurem to chyba jestem ja.
Ty rób, to proponuję, a wyjdziesz z kłopotów.

TataPingu

@pavbaranov
- oczywiście, że "wyjdzie", tylko na jak długo ?

@Piejanto
Szanowny Kolego, Twój pierwszy post w tym temacie umieściłeś dnia: Sierpień 17, 2018, o godz. 11:43:23 am.
Popatrz tylko, mija 1,5 miesiąca, a Ty ciągle "walczysz" z tym tematem.
Rozumiem Cię, że z wiekiem ma się coraz mniejszą ochotę na jakiekolwiek wielkie zmiany. Sam sięgam już 60-tki, więc wiem, jak to jest.
Właśnie to jest powodem, że sugeruję Ci takie "rozwiązanie" (świeży, najlepiej pochodna Debiana, LTS).
Piszesz, żeby Ci OS "przed śmiercią nie wierzgnął", oczywiście, życzę Ci pozostać jak najdłużej przy zdrowiu,
i właśnie przy takim rozwiązaniu (LTS) będziesz mieć pewność. Nawet gdy system przestanie być "wspomagany", to na pewno będzie DZIAŁAć.
Co do Twoich obaw o "nowości", które musialbyś poznawać "od nowa", tego się nie obawiaj, XFCE (MATE, Cinnamon itd.), są dokładnie takie same w obsłudze (drobne różnice wynikają jedynie z wersji zastosowanego środowiska) pod każdą dystrybucją. Przecież wszystkie bazują na tym samym OSie.

Wracając do początku, t.j. czasu ile "walczysz" z Twoim OSem, Kolego, po odpowiednim przygotowaniu dysku, istalacja świeżego systemu, to, zależnie od prędkości Twojego pasma, ok. maks. 1 godz.
Następne 2-3 godz trzeba poświęcić na "dopasowanie" świeżego systemu do starego.
Wszystko!
Wystarczy jedno popołudnie na takie przejście....
- a Ty "walczysz" już 1,5 misiąca...!

A najgorsze, że jeszcze "nie widać końca"...

Moja propozycja:
- jeśli już tak chcesz zachować tego Antergosa, to "dłubaj" w nim dalej (widzę, że Kolega @pavbaranov wyprowadzi Cię z kłopotu), ale zainstaluj sobie równolegle drugiego OS, właśnie jakiegoś LTSa z którym będziesz współdzielić wspólne /home.
Przy takim rozwiązaniu masz pewność, że nawet, gdy jeden z systemów się "wysypie", drugi będzie działać bezproblemowo.
A "zmiana" (wybór) systemu następuje przy starcie PC-ta.

Ps - z jakiej okolicy pochodzisi?

pavbaranov

@Piejanto - Ok, raz jeszcze by to usystematyzować, ale zrób tak jak napiszę:
1. sudo pacman -S reflector instaluje reflector - program, który pobiera aktualną listę mirrorów dla pacmana
2. sudo reflector --verbose --latest 5 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist - pobiera listę 5 najświeższych mirrorów uszeregowanych wg szybkości i zachowuje jako listę mirrorów dla pacmana
3. dokonaj edycji pliku /etc/pacman.conf, znajdź tam następujący fragment: [antergos]
SigLevel = PackageRequired
Include = /etc/pacman.d/antergos-mirrorlist

i przenieś go na sam dół tego pliku (poniżej ostatniej linijki z Include = /etc/pacman.d/mirrorlist. To spowoduje, że paczki znajdujące się w repozytoriach Antergosa zostaną zaktualizowane dopiero po paczkach "archowych" i jeśli będzie to potrzebne (niestety, niekiedy Antergos ma "przestoje" w aktualizacji swoich paczek w stosunku do Archa, a jednocześnie udostępnia systemowi bezpośrednio archowe repozytoria. Niekiedy powoduje to kłopoty.
4. sudo pacman -Syyu - dokonuje synchronizacji listy dostępnych paczek z lokalną, przy czym pobiera informacje nawet, gdy informacje lokalne są aktualne, a następnie dokonuje aktualizacji całego systemu.

Jeśli mimo wszystko wystąpi błąd z x264 i ffmpeg, to:
1. pokaż do czego służy Ci ffmpeg w systemie, czyli m.in. jakie paczki są na nich oparte:
pacman -Qi ffmpeg
2. jeśli w linijce: Wymagany przez        będzie wartość pusta, to:
3. sudo pacman -R ffmpeg && sudo pacman -Syu - usuwa ffmpeg, który bruździ, aktualizuje system,
4. sudo pacman -S ffmpeg ponownie instaluje ffmpeg (bo zakładam, że jest Ci do czegoś potrzebny).
Jeśli linijka w pkt 2 ma jakąś wartość - powstrzymaj się z wykonaniem punktów 3 i 4 powyżej, a jedynie pokaż pkt 1.

Na przyszłość:
Każdy system rolling release wymaga dość częstych aktualizacji (mniejsza o to kiedy wykonuję ja, ale raz na tydzień warto jest puścić polecenie /w Archu (Antergosie)/: sudo pacman -Syu
Nadto:
1. Arch (Antergos) wymagają nadto okresowego dostarczania mu informacji o serwerach lustrzanych. Arch dostarcza takiej informacji mniej więcej raz na miesiąc, ale warto polecenie rozpoczynające się od reflector wykonywać częściej.
2. Arch (Antergos) nie wspiera tzw. częściowej aktualizacji systemu, czyli także instalacji jakiejkolwiek paczki bez dokonania aktualizacji systemu (chyba, że dopiero co była ona wykonywana). Instalacja dowolnej paczki winna zatem odbywać się poprzez:
sudo pacman -Syu paczka, a nie sudo pacman -S paczka
3. Instalacja czegokolwiek z AUR dokonywana jest za pomocą makepkg, które zbuduje paczkę z AUR i może ją zainstalować w systemie (więcej w ArchWiki).
Brak stosowania się do tych trzech powoduje właśnie takie kwiatki z jakimi się spotykasz.

ciubaka

Ja podobnie jak Tatapingu nie rozumiem dlaczego zamiast naprawiać nie ściągnąć danych i nie postawić systemu od nowa.
Na przykład Antegrosa, bo faktycznie ładny jest.
Sam go jeszcze kiedyś postawię, pewnie zamiast Minta, który mi się właśnie wykrzaczył.
Po tym jak go postawiłem, bo wykrzaczył się Antegros.
Ale głównym moim system jest obecnie inny :-)
Pozdrawiam i do reinstalki namawiam.

pavbaranov

Cytat: ciubaka w Październik 01, 2018, 11:32:01 AM
Pozdrawiam i do reinstalki namawiam.
Reinstalka to przyzwyczajenia z Windows. Tutaj absolutnie nie zachodzi taka potrzeba. Normalny "zonk", który się pojawił i który łatwo można naprawić, dodatkowo ucząc się jak radzić sobie z czymś takim w przyszłości.

OT: Tobie zaś sugeruję - o ile mogę - postawić Archa, a nie Antergosa. Antergos to nie jest zły system, jednakże kilkuletnie doświadczenie uczy, że jest on bardziej problematyczny od Archa.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum