Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Budgie – nie działa przezroczystość i cienie, występuje jakiś dziwny bug w menu  (Przeczytany 3840 razy)

Offline Nikt mnie nie loffcia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: +0/-0
Dobry. Zainstalowałem dzisiaj Sparky, wszystko git, ALE… nie działają niektóre ficzery z budgie-desktop. Wcześniej miałem Debiana, na którym przedtem było również zainstalowane LXDE i wszystko wyśmienicie śmigało. Teraz nie mam przezroczystości i cienia panelu oraz występują dwa dziwne bugi. Mam screenshot.
Ściągnąłem Compiza, ale nie dało to nic oprócz fikuśnych eFFektów. Pomocy.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1436
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Nie rozumiem co niektórych użytkowników Linuxa. To po kiego instalujecie wynalazki typu Budgie, Deepin, przecież są sprawdzone środowiska graficzne typu Xfce, Mate, Lxde, i zamiast używać tych sprawdzonych to pchają się w jakieś wynalazki, i potem są takie wpisy.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Nikt mnie nie loffcia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: +0/-0
zamiast używać tych sprawdzonych
Rozumiem, że „te sprawdzone” są absolutnie doskonałe i nie mają żadnych bugów?

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1633
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
A ja się wstawię za OPem. Budgie też jest sprawdzonym środowiskiem. Większości te środowisko działa bez problemów, to nie rozumiem dlaczego OP miałby rezygnować z używania tego, co mu się podoba. No i jeżeli mniej znane środowisko uznać za "wynalazek", to mielibyśmy teraz tylko dwa słuszne wybory - GNOME i KDE.

Do OPa: Wydaje mi się, że Sparky nie jest najlepszym distrem dla tego środowiska. Też miałem problemy podobne, ale na wirtualnej maszynce. Jest powód, dla którego potrzebujesz akurat Sparky, a nie czystego Debiana?
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1436
  • Reputacja: +7/-0
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Właśnie tak. Np. SparkyLinux XFCE Rolling działa idealnie.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Nikt mnie nie loffcia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: +0/-0
Właśnie tak. Np. SparkyLinux XFCE Rolling działa idealnie.
A Budgie działa idealnie na Debianie. To ci dopiero zbieg okoliczności!

Jest powód, dla którego potrzebujesz akurat Sparky, a nie czystego Debiana?
Sparky ma bardzo wygodny instalator. Na Debianie musiałbym instalować wszystkie serwery grafiki itp. samemu, czego się boję, bo nigdy jeszcze nic takiego nie robiłem. Szukałem jakiegokolwiek distra, które chodzi na 32 bitach i nie jest Ubuntu.

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1709
  • Reputacja: +1/-0
Budgie, które zainstalowałeś na Sparky pochodzi prosto z repo Debiana.
Czarne tło w panelu prawdopodobnie jest efektem domyślnego motywu Sparka, więc spróbuj inny.
Brak przezroczystości - sprawdzałeś ustawienia Budgie? może trzeba aktywować?
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Nikt mnie nie loffcia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: +0/-0
Czarne tło w panelu prawdopodobnie jest efektem domyślnego motywu Sparka, więc spróbuj inny.
Widzisz, że jest ustawiony taki z internetu. Z innymi jest to samo.

Brak przezroczystości - sprawdzałeś ustawienia Budgie? może trzeba aktywować?
Sprawdzałem. Cień też nie działa, toteż podejrzewałem, że brakuje Compiza.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1633
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Dlaczego potrzebujesz distra 32-bit? Bo bez tego byłoby dużo łatwiej z Manjaro Budgie albo Solusem.
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline Nikt mnie nie loffcia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: +0/-0
Dlaczego potrzebujesz distra 32-bit?
Bo mam stary komputer.

Offline gom1

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 596
  • Reputacja: +0/-1
  • RLU #281182
Odp: Budgie – nie działa przezroczystość i cienie, występuje jakiś dziwny bug w menu
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 16, 2017, 08:16:22 pm »
Jeśli tylko CPU wspiera 64-bity, to spokojnie możesz instalować taką wersję systemu.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline Nikt mnie nie loffcia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Budgie – nie działa przezroczystość i cienie, występuje jakiś dziwny bug w menu
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 16, 2017, 08:23:48 pm »
Jeśli tylko CPU wspiera 64-bity
A nie wspiera.

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1709
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Budgie – nie działa przezroczystość i cienie, występuje jakiś dziwny bug w menu
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 16, 2017, 08:33:10 pm »
Podstawowe pytanie: którą wersję Sparka zainstalowałeś - 4 czy 5?
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Nikt mnie nie loffcia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Budgie – nie działa przezroczystość i cienie, występuje jakiś dziwny bug w menu
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 16, 2017, 08:45:48 pm »
Podstawowe pytanie: którą wersję Sparka zainstalowałeś - 4 czy 5?
5. Ściągnąłem obraz Minimal GUI, wybrałem instalator ekspercki, świeżo spartycjonowałem dysk i na końcu wybrałem środowisko Budgie.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1633
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: Budgie – nie działa przezroczystość i cienie, występuje jakiś dziwny bug w menu
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 16, 2017, 08:48:33 pm »
Idź w inne środowisko. Przy starym kompie Budgie to trochę marnowanie zasobów.
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo