Patrzyłem się ostatnio na ciekawe dystrybucje z Plasmą i tak wyszło jakoś, że zainteresowałem się dystrybucjami, które wywodzą się od Mandrivy. Z tych mi znanych są to: Mageia, OpenMandriva i ROSA.
Jak to jest, że ludzie wspominają Mandrivę jako świetne distro, które było przyjaźniejsze i lepsze od Ubuntu, ale raczej nie interesują się tym, co wyrosło z niej? Z Mandrivą miałem do czynienia może przez chwilkę i nic nie pamiętam, to zastanawiam się, czy pochlebstwa o niej są przesadzone; albo czy wymienionym dystrybucjom czegoś szczególnego brakuje. Przychodzi mi na myśl małe repo i mały wybór środowisk przy live i instalacji. Ale te rzeczy by się chyba poprawiły wraz ze wzrostem zainteresowania, a i Mageia daje przy instalacji niezły wybór. Ogólnie trafiam na opinie, że te dystrybucje są naprawdę dobre, więc ciekawi mnie ich niska popularność. Chyba że jest wysoka albo przynajmniej wyższa, niż się wydaje...
Proponuję tutaj też ogólnie wątek mandrivowy, bo wydają się te distra ciekawe, a mało się o nich coś mówi