Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Problem z szybkim zżeraniem baterii - Mint 18.2 Sonya (Dell Inspiron 3521)

Zaczęty przez Orjon, Październik 01, 2017, 09:24:30 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Orjon

Dobry wieczór. :)

Dobre 2 miesiące temu postanowiłem sobie zainstalować Minta - to moja pierwsza dystrybucja Linuxa. Wybrałem wersję z XFCE, wszystko ok, jest dobrze, w miarę stabilnie, większych przeszkód w działaniu nie ma. Jestem z grubsza zadowolony, może kiedyś się przesiądę na coś innego - póki co nie muszę :)

Jednakże od początku mam problem z baterią - mianowicie laptop "trzyma" na Mincie00 przez ok. 1,5-2 godziny, natomiast na Windowsie z włączonym oszczędzaniem baterii - mniej więcej pół godziny-godzinę dłużej. Bez niego jest tak samo jak na Linuksie.
Nie wiem, jakie czary stosuje Microsoft, lecz nie potrafię czegoś takiego uzyskać na Linuksie. TLP i jego konfiguracja niestety za wiele nie pomagają, nie zmienia to nic. Co prawda bateria jest już mocno zużyta - z 2800mwh zostało ok. 1600, ale skoro Windows ogarnia to jakoś - to musi być jakiś sposób, by na Linuksie też było jako tako. Powyłączałem bluetooth - ale to też za wiele nie zmieniło.

Czy jest jakaś możliwość poprawy tego stanu? Jakimś pakietem, programem?

Serdecznie pozdrawiam,
Kacper :)

Oczkins92

Może wypróbuj wersje Minta z Mate środowiskiem.Ja np. Na swoim systemie dłużej trzyma baterie.A jak nie będziesz chciał wymieniać linuxa to powyłączał efekty różne pulpitu też pomoże
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

PomPom

Jak TLP nie śmiga, to kiepsko (może TLP z PPA coś poprawi). Ogólnie jest tak, że Windows ma często lepsze zarządzanie energią od Linuxa. Możesz też spróbować wgrać nowsze jądro, ale sam nie wiem, czy to coś pomoże.
Komputer - Card Reader | Gry - Xbox Series X | Użytkownik - zadowolony

Orjon

Okazuje się, że miałem włączony kompozytor zżerający RAM. Wyłączenie go znacznie pomogło, ja jeszcze lxqt zainstalowałem.
Temat do zamknięcia.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum